Já (3.2.2004 14:44:55)
A tudiz jak se tomu tedy da rikat ADSL 512/128 ??? to je jak s cenama bez DPH.... zakaznika (nefiremniho) nezajima co se tam vse deje, zakaznik chce vedet kolik zaplati (v pripade otazky rychlosti zase chce vedet kolik mu to pojede) - nic vic, nic min.
Miroslav Šilhavý (3.2.2004 14:51:05)
DPH je daň, se kterou nemá poskytovatel vůbec nic společného - jakou mu stát určí, takovou vybere. Takže uvádět ceny bez DPH je podle mě správné (kromtoho snad každý v této zemi o tom ví a může si to přepočítat).
Kolik Vám projde dat, to není závislé jen na poskytovateli, ale i na tom, co na internetu používáte. Pokud budete posílat/přijímat malé packety, pak pochopitelně režie vůči "užitečným" datům vzroste a naopak. Obecně se na speedmetrech maximální rychlost počítá při packetech největší možné velikosti, kde už režie nehraje velkou roli.
Každopádně celé ADSL má negarantovaný charakter a v tom se podobné drobnosti skryjí.
Já (3.2.2004 14:56:54)
No asi takle - nemate v tom uz bordel co je s a bez dph ?? ja tedy obcas jo... kdyby bylo po mem, tak nejlepsi by bylo nejak uzakonit, aby se vzdy u ceny BEZ dph nachazela i cena s DPH, a to viditelne - napriklad cenik Oskara se mi libi. Ale napriklad reklama tiscali kde rikaji jak to stoji 780 nebo kolik, ale ani zminka o DPH... to mi prijde trapne... nebo ta reklama na telecom v TV na volani za 0,50/min... a dole temer necitelne ze s DPH to je vic(vim je to pakatel, ale jde o princip).... vim ze vydelit 100 a vynasobit 122 umi kazdy, ale preci jen to bylo lepsi kdyz jsem videl cenu a hned vedel ze TOLIK zaplatim... to by pomalu mohli v hypermarketech udavat vsude jen cenu bez DPH, a "zakazniku spocitej si to".... no aspon by vsichni vedeli ze proste si to dph musi pripocitat vsude... takhle jen nekde.... a je v tom desnej bordel...
Miroslav Šilhavý (3.2.2004 14:59:02)
Souhlasím. Já už si zvyknul se dívat na to, co je s a co bez...
Já (3.2.2004 15:04:19)
No na to si musi zvyknout asi kazdy kdo nechce zaplatit o 22% vic :) Ale stejne myslim ze v mezich slusnosti by bylo alespon k cenukum a reklamam VIDITELNE psat ze to je proste BEZ DPH. Kdyz uz se neobtezuji prepocitavanim....
Miroslav Šilhavý (3.2.2004 15:08:12)
Viditelnost/neviditelnost textů v nabídkách, různých smlouvách atd. je věčný problém obchodu a naše zákony se s tím pořádně vyrovnat neumějí. To se netýká jen označování DPH ale i jiných a často důležitějších údajů.
Já (3.2.2004 15:13:12)
njn, bohuzel. Treba napriklad zavazovani se na urcitou dobu je take v oblibe davat "co nejhloubeji do textu" :)
Miroslav Šilhavý (3.2.2004 15:19:44)
Jojo. Což o to - závazek proti výhodám není od věci, ale někteří to přehánějí... Nepochopili, že dlouhodobě nemá smysl obchodovat s někým, kdo nechce obchodovat se mnou.
Miroslav Šilhavý (3.2.2004 14:46:34)
I u dialupu i u všeho je nějaká režie, která se započítává. U ADSL je o trochu větší... Na druhou stranu zas telecom počítá kilobit jako 1024 bitů, zatímco jinde se většinou počítá 1000 bitů.
Pochopitelně bylo by moudřejší "pustit" zákazníkům o nějakých 10% rychlosti navíc, aby měli dobrý pocit. Bohužel, telecom to nedělá :(
BTW pokud se podíváte na informace v modemu, o ADSL, napíše Vám správný údaj (např. 512/128), takže telecom tam pouští opravdu to, co má.