Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Pár rad před instalací

Pár rad před instalací

Tomáš N. (22.2.2006 17:06:08)

Dobrý den, rád bych zde jako naprostý laik zkonzultoval několik věcí dříve než přistoupím k objednávce ADSL a modemu. Cíl: malá síť v rodinném domku: 3 počítače připojené k modemu přímo kabelem (max. 15 m – není to moc?), signál pro zařízení vybavené wi-fi (předpokládám, že takové zařízení bude od modemu vzdáleno max. cca 10 m, nejvíce přes 2 zděné příčky – projde to?) Modem: Dostal jsem tip na Microcom AD 2735 - ADSL 2/2+ Wifi router (http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=30883 ) Myslíte, že je to dobrá volba? Bude mi to stačit? Neplatím zbytečně moc? Nebo jaký modem byste mi dle svých zkušeností pro mé potřeby doporučili vy? Měl by to být router se 4 ethernet výstupy a wi-fi.... V popisu modemu jsem se dočetl, že „USB port zajišťuje přímou ovladatelnost z připojeného PC, díky níž lze také provádět upgrade firmware.“ Neznamená to snad, že modem musí být permanentně připojen k počítači ještě přes USB? K instalaci potřebuji splitter. Měl jsem za to, že ho bude obsahovat již balení modemu, alespoň mě jeden známý tvrdil, že se to k modemům dává (dost možná myslel samoinstalační balíčky od providerů...). Tento modem ho podle v balení nemá? Jaký mám koupit? Jsou na to nějaké zvláštní nároky nebo je to jedno? Pro doplnění: objednané ADSL by mělo být Volný ADSL 512/128, okr. Havlíčkův Brod. To pro případ, že byste s tímto providerem měli v dané lokalitě zkušenosti. Díky moc!

Anonym (22.2.2006 17:40:02)

nemusi to byt porad pripojene k PC pres usb, jen kdyz budete potrebovat neco nastavit nebo nahrat novejsi firmware tak se k tomu normalne pripoji PC ale podle me by nastaveni i upgrade firmware mel jit i pres nejake web rozhranni (ale nevim na 100% u tohodle microcomu)

Anonym (22.2.2006 17:59:01)

Dobrý den, s uvedeným zařízením Microcom nemám žádné zkušennosti (mohu vám doporučit s wifi pouze Draytek Vigor nebo DLink, které prodává Telecom) chtěl bych se však pozastavit nad tím , zda skutečně potřebujete modem kompatibilní s ADSL2/2+. Jaké rychlosti chcete později využívat? Jak daleko jste po drátech od ústředny Telecomu (dá se to zjistit na stránkách Telecomu). Zmiňovaný modem Draytek Vigor mohu jen doporučit: obsahuje 4xeth, wifi, firewall, router, ovládá se pomocí www rozhraní, ale není kompatibilní s ADSL 2/2+ . Pokud budete trvat na Microcomu s ADSL 2/2+ pamatujte, že musí na ADSL podporovat ANNEX B (tedy ten s 5kou na konci) Řekl bych, že zmiňovaný Microcom nemusí být trvale připojen k USB, ale bude to patrně jedna z možností využití. Co se týče jeho správy....nevím. Splitter na ADSL seženete kdekoli v cene cca 200-300 Kč. Nevím zda se nějak neliší splitter na ADSL a ADSL 2/2+. Jiné nároky na splitter patrně nejsou. Co se týče jednotlivých providerů, dávám přednost kováři před kovaříčkem. Jsem u Telecomu spokojen již 2,5 roku a za tu dobu měli 1 výpadek a 2x zhoršení pingu. Výpadek trval 1 den (pamatuji-li si dobre) a pingy opravili za 2-3 dny. Normální ping na české servery je okolo 20ms, do zahraničí cca 40-50ms. Podívejte se spíše po ostatních reakcích na fórech na jednotlivé providery a pokuste se odfiltrovat problémy se zvyšováním rychlostí (ono povýšit 300 000 zákazníků najednou nejde) a módní pubertální výkřiky. S pozdravem Jirka

Anonym (22.2.2006 21:30:21)

D-Link raději ne, často pískají :-(

Anonym (23.2.2006 00:28:36)

To sou kecy, to ti píská v makovici

Anonym (22.2.2006 21:33:59)

A proč zrovna Volný? Ceny a limity ostatních jsou +/- stejné až lepší, a zrovna Volný má nejhorší příplatky za data nad limit!