Petra (26.1.2005 07:40:02)
Z prace, (kde mame ADSL, pevna IP) mi nechodi maily na atlas. Vrati se to s timto LOGem: Jméno adresáta nebylo rozpoznáno
MTS-ID originální správy je: c=CZ;a= ;p=comfor;l=NTUL1-050125071917Z-6096
MSEXCH:IMS:comfor:UL1:NTUL1 3550 (000B09B6) 550 5.7.0 Your server IP address is in the SORBS DNSBL database, bye
K tematu jsem nasla toto:
v http://www.dnsbl.nl.sorbs.net je uveden blok 83.208.0.0/16 coz je zrejme cele IOLu. v tomto subnetu se mimo jine nachazi ip adresy pro pevne pridelovani na linkach ADSL.
Znamena to, ze jestlize mam ADSL a pevnou ip, jsem tedy automaticky v SORBS? Jde toto nejak odstranit? Nebo by to slo pouze jen na strane atlasu?Cimz teda nepredpokladam, ze by chtel povolit vsechny takoveto adresy.
Diky.
Slazer (9.9.2006 14:10:07)
Mám rovnaký problém. Skúšal som sa delistovať na www.sorbs.net ale zatiaľ mi len poslali email:
The address is listed as Dynamic. If this address is actually static, the regional Internet registry contact for the address (your Internet service provider) should contact us with details of their statically and dynamically assigned ranges. Further to prevent relisting the reverse DNS names should be set to indicate static assignment. Delisting is also possible by having the reverse DNS set to the same as the MX record for a domain. However, please be aware that the DNS PTR, MX and A records should have a minimum Time-to-Live of 12 hours. Regards, Matthew Current info: [TTL=86400] 85.135.161.183/32 -> 85-135-161-183.adsl.slovanet.sk
Vie niekto čo by som mal spraviť Ďalej? Ďakujem
y2k (9.9.2006 15:30:42)
Ano, je to tak. Tvá IP je uvedena v registru jako dynamický rozsah IP, který je od ISP přidělován. Proto Tě SORBS vyhazuje. Pravděpodobně jde jen o NS záznaum k IP. Budeš mít asi něco ve smyslu X.X.X.X.o2.cz. A to je problém, protože dle SORBS je toto proti pravidlům. Také je důležité, aby odpovídala hodnota TTL pravidlům SORBS. Takže, nejdříve si popros O2 o změnu NS k IP na záznam domény, kterou máš na mail. Případně ať NS záznam odstraní, protože pak bude také reverzní dotaz směřovat k Tobě. Pak zkontroluj hodnotu TTL aby odpovídala minimální hodnotě požadavků databáze. Teprve potom znovu požádej databázi SORBS o udělení výjimky. Do pár dnů ji dostaneš a budeš mít pokoj.
Anonym (9.9.2006 17:00:11)
Jinak receno
1/ Zrid si pevnou IP adresu
2/ Pozadej o reverzni zaznam na adrese domeny@iol.cz
3/ Pozadej SORBS o vyjmuti