Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.

Splitter

Anička (21.9.2004 22:28:31)

Mám splitter (součást samoinstalačního balíčku Vigor). Zapojím ho: a) Dle obrázku z návodu - Internet funguje, 2 telefony (oba hlášené u Telecomu) připojené pomocí rozdvojky na příslušný kabel jsou hluché. b) Dle popisků na splitteru (neshoduje se s obrázkem v návodu), Internet funguje, jeden blbější telefon (jen pulsní volba) funguje bez problémů, druhý o něco chytřejší (umožňuje i tónovou volbu) pípá i při zavěšeném sluchátku. c) Při žádné jiné možnosti zapojení 3 kabelů do 3 zdířek splitteru nefunguje Internet. d) Přímo ze zásuvky jsou vedeny 2 kabely - na prvním je chytřejší telefon, nepípá při zavěšeném sluchátku, ale při telefonování je v něm šum a po zavěšení shodí Internet. Na druhém kabelu je splitter a za ním 2. telefon, který funguje OK. Poraďte prosím co s tím. Mám nadávat Telecomákům nebo reklamovat splitter?

Pavel (21.9.2004 22:45:14)

No nenadavaj nikomu ale rozdvojku dej az za spliter nemuzes takhle linku rozdelit za splitrem si delej co chces:) zasuvka ve zdi z ni spliter do line potom je konector-tel a adsl do adsl je modem a tel je pripojen telefon nebo analogova ustredna nebo dlasi rozdvoka :)

Anonym (21.9.2004 22:58:27)

Dyť jo, rozdvojka je za ním i v bodě a), i v bodě b)

Jirka (22.9.2004 11:54:21)

dyť ne :o) Anička podle bodu d) zapojila... "zasuvka ve zdi" -> rozdvojka -> 1) chytrejsi telefon -> 2) spliter -> DSL modem a blbejsi telefon ma byt: "zasuvka ve zdi" -> spliter -> 1) rozdvojka -> chytrejsi a blbejsi telefon -> 2) DSL modem

Anička (22.9.2004 13:04:35)

Jo, ale až v bodě d), když v bodech a), b), c) chytrejší telefon za splitterem zlobil. Prostě mi připadá, že ten splitter nedělá to, co má

Mira (22.9.2004 14:24:42)

coze to je za chytry telefon ? neni to typ na Annex A ? kazdopadne to vypada, ze si nerozumi ze splittrem ...

Anička (22.9.2004 15:06:09)

Je homologován, zakoupen v prodejně Telecomu (před několika lety). Našla jsem na něm něco jako Thomson 9223 pokud se dobře pamatuji. Mně spíš překvapuje, že si se splitterem rozumí ten starší krám, kterej ani neví, že existuje něco jako tónová volba

Petr (22.9.2004 16:51:48)

Annex A je pokud vím norma pro ADSL obsahující nižší možnou frekvenci pro ADSL. To, že si starý telefon s tím rozumí, je celkem jasné. není ovlivňován složitou elektronikou. Jen mě napadlo, možná to nebude mít vliv, ale co takhle zkusit prohodit polaritu na přívodním kabelu? Už jsem zažil, že některé novější telefony byly citlivé na to s jakou polaritou jsou zapojeny.

Anička (22.9.2004 23:10:40)

Už je to vyřešeno. S kolegou, který má ten samý splitter jsme nejprve zkusili výměnu splitteru, nepomohlo to. Pak jsme dostali nápad ADSL kabel (2žilovej) použít jako přívodní ze splitteru do telefonu a ten, co sloužil jako přívod ze splitteru do telefonu strčit ze splitteru do ADSL modemu. A začalo to fungovat. Usoudili jsme tedy, že by to mělo fungovat s jakýmkoli 2žilovým kabelem, nebyla to pravda, 2 jiné 2žilové kablíky zamítl :-(. Vyzkoušeli jsme tedy do toho telefonu strčit postupně všechny 4žilové kabely, které jsme našli a ten poslední si s ním rozumí, takže ADSL kabel zas můžu strčit tam, kam patří. Docela bych byla ráda, kdyby mi někdo vysvětlil jaký je rozdíl mezi ADSL kabelem a 2žilovým telefonním kabelem a jaké jsou rozdíly mezi 4žilovými telefonními kabely (a jak je od sebe v obchodě poznám jinak než že je koupím a pak doma zkusím zapojovat), když to s některými funguje a s jinými ne. Starýmu blbýmu telefonu, kterej zná jen pulsní volbu je všecko fuk, ten bere v pohodě jakejkoli 2žilovej, 4žilovej i ADSL kablík.

??? (26.9.2004 13:13:56)

Rozdíl není žádnej, stejně se využívají jen dva dráty ve středu, možná byly špatně nakrimpované konektory, nebo byl kabel poškozený...

Anonym (23.9.2004 23:52:29)

Annex A je norma pouze pro analogovou linku, Annex B lze použít jak pro analogovou tak pro ISDN.

oKo (22.9.2004 12:35:02)

Pozor na zdířky u splitterů! Již několikrát jsem se setkal s tím, že perka ve zdířkách byla moc ohnutá a nebyl potom kontakt s telefonním konektorem. Situaci s perky řeším tak, že si na kancelářské sponce vytvořím "L", navléknu kratší část pod kontakty a zespoda je nadzvednu. Špejlí (abych neponičil pozlacení) ohnu perka za sponkou dolů. Tím se mi v přední části zdířek zvětší rádius ohnutí perek a tím konečně dojde ke kontaktu perka s konekorem.

Anonym (23.9.2004 17:17:21)

ja mam asi trochu tupy doatz: je splitter nutny?

Nargon (23.9.2004 18:14:50)

Podle predpisu nutny je, a kdyz je zapojen tak jak to telecom doporucuje tak to je bez problemu. Ovsem i bez spliteru to muze chodit bez problemu, ale spise se tam vyskytnou nejaky problemy typu ze pri zaveseni telefonu se odpoji internet.

TAX (23.9.2004 19:01:07)

problem mam totiz v tom, ze jak linka vylieza ze zdi, tak ide do takej krabicky. z tej krabicky vedie jedna linka do obyvaku a druha linka, ktora sa potom este rozdvojuje, do dalsich dvoch izieb. tudit neviem ako sa mi podari zapojit "zarizeni do prvni telefonni zasuvky" (koncoveho bodu KBS) tak ako to pise telekrém v navode...

Nargon (23.9.2004 21:50:16)

Takze spravne by ten kabel co momentalne vede do te skrinky jak se to rozdvojuje mel vest do spliteru a z nej jeden kablik dale do te krabicky a druhy kablik k adsl modemu.

TAX (26.9.2004 00:44:00)

njn, lenze ja som mal predtym ISDN. a kvoli ISDN mi to cele prekopali. takze do tej prvej krabicky vedu priamo draty zo steny tzn. ze nemaju klasicku tel. koncofku - proste iba draty. z tej prvej krabicky potom vedie taky relativne tlusty kulaty kabel k druhej krabicke, kde je rozdvojka smer modem a smer sekundarny telefon. z prvej krabicky vedie taktiez kabel do obyvaku k primarnemu telefonu. takze pred prvu krabicku, ako pises, ja rozbocovac umiestnit nemozem. nemozem ho umiestnit ani pred druhu krabicku, pretoze do tej vedie kulaty kabel, ktory taktiez nema klasicku tel. koncovku. bleee, fuj s tym :))

Anonym (27.9.2004 18:02:35)

Stačí zavolat na 13129 ,to je ohlašovna poruch a nahlásit ,že potřebujete předělat rozvody na euro zásuvku.Přijede technik a vše vám předělá tak,aby to fungovalo.

richard (2.10.2004 23:48:19)

tento problem sem mel taky, ale vyresil sem to tak, ze jsem se nepodival na navod a pak to slo. A vigor nemusi byt zapojeny primo u splitteru, mam ho cca 30 m od nej a funguje to. A taky nemusi bejt splitter zapojeny u vyvodu od telecomu, lze ho dat vsude