Nargon (26.7.2004 18:14:50)
Pokud budete asus provozovat v BRIDGE modu (nyni pouzivate asi ZIPB) tak funguje pouze jako modem, tj firewall a router jako by tam nebyl. Pak jedina vase ochrana je soft firewall.
blazing arrow (26.7.2004 19:48:52)
stále se mi nedaří zprovoznit naplno bridge režim. momentálně router pracuje v režimu routing and bridging, nerozumím pojmům v manuálu (mám poslední k novému firmwaru). "jesliže je bridging povolen (ano) a alespoň jedno wan nebo lan rozhraní má povoleno ip protocol, bude se režim hlásit jako routing and bridging"? zipb jsem povolený neměl. zároveň by mě zajímalo: pokud nechá router několik portů otevřených, je v silách soft. firewallu přístup i přesto blokovat? nemůže docházet ke konfliktům mezi routerem a soft. aplikací? jde mi především o bezpečnost. používám kerio PF a děsí mě otevřené porty při port scanech při defaultním nastavení routeru.
C.Piper (26.7.2004 19:48:39)
Pokud chcete, probereme konfiguraci vaseho routeru off-line - mailem. Je potreba zjistit, v jakem stavu se nachazite a jak jste IP Filter nastavil - co muze byt pricinou, ze vami zadane pravidlo nefungovalo.
Pokud neco uzitecneho vyplyne, muzeme "postnout" do fora onen "uzitecny vysledek".
ZIPB mode je opravdu dalsi moznost, jak bezpecnost nechat na nejakych specializovanych zarizenich (firewall mezi modemem a siti) nebo na personalnim firewallu, pokud je jedine PC pripojene primo do modemu. Umoznuje dostat verejnou IP adresu "za modem", aniz by musel existovat dalsi IP subnet prideleny poskytovatelem nebo zarizeni za modemem muselo zakonzovat PPP (PPPoE scenar). Chystam k tomu "neco s obrazkama" a vysvetlenim. ;-)
C.Piper http://cellpipe.wz.cz/