Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Statistika routeru (4PC)

Statistika routeru (4PC)

Dolec (13.5.2004 09:27:28)

Neznáte někdo router, který dokáže vypsat statistiku připojení PRO KAŽDÝ PORT ZVLÁŠŤ? Potřebuji napojit 3PC na jednu přípojku ADSL a chci aby bylo jasné, kdo kolik prosurfoval za daný měsíc. Ještě pro pořádek, mám na mysli router v malé krabičce, nechci řešení s dalším PC.

Miroslav Šilhavý (13.5.2004 10:43:09)

Vzhledem k tomu, že v těch ADSL routerech je vlastně jen integrován obyčejný switch/hub, tj. neřiditelný, silně pochybuju, že by bylo možno sledovat countery na jednotlivých portech zvlášť.

Dolec (13.5.2004 11:14:41)

Myslímže nepotřebuji ADSL router, jde o to, že potřebuji sehnat NĚJAKÝ router, který se dá napojit na ADSL modem, např. na ALCATEL Speed Touch 510i DSLCZ623MP. Teď mě ale napadá, otázka, zda je možné nahradit router switchem, jaký je v tom vlastně rozdíl?

Miroslav Šilhavý (13.5.2004 12:24:10)

Switch hloupě propojí několik strojů ve _stejné_ síti; router zajistí provoz mezi _různými_ sítěmi.

Adin (13.5.2004 18:40:43)

No jestli je switch hloupej, tak co je potom hub? :-)

Miroslav Šilhavý (13.5.2004 19:12:17)

;-) neřiditelný switch nemá o nic víc inteligence než obyčejný hub ;-)

Anonym (14.5.2004 08:00:06)

Tak tohle je fakt HLASKA !!! Ach jo, ty asi taky moc nepremyslis co ?

wojta (14.5.2004 20:28:33)

Myslím, že hub a switch se odlišuje právě tím, že hub jenom rozešle přijaté pakety na všechny počítače v síti, ale switch ví, na jaký počítač už má paket poslat. Huby se dnes už snad ani neprodávají. Hub bych nebral, protože se při větším provozu a vzniku kolizí síť "ucpe". Switch je tak za 1000 Kč s DPH.

Zajda (18.5.2004 09:36:05)

Bude stacit maly petiportovy switch od Edimaxu, ktery stoji 500Kc.

Anonym (17.5.2004 11:01:11)

svym zpusobem je to pravda, zalezi totiz o ktere vrstve mluvime ...

Zajda (18.5.2004 02:33:41)

Ehm, dovolil bych si přidat svuj slovnicek. Často jsem tim deptal nektere diskutujici ale doufam ze to bude uzitecne cele diskuzi a bude tim zabraneno zmatkum. Hub-hub je v podstate zarizeni kterym se spoji ethernetove kably dohromady.Odborne receno pracuje na prvni a tedy fyzicke OSI sitove vrstve. Je to zarizeni velice hloupe. Uplne hloupy hub nepotrebuje ani napajeni. Lze si ho podomacku na kolene vyrobit. Lepsi Huby s napajenim delaji tu samou praci jako repeater s vice porty. A tou je precasovani a zesileni signalu.Zbytek napajeni je venovan na signalizaci toho ze se na Hubu cosi deje. Nektere huby take obsahuji media konvertor napr. na koax. Dual speed huby maji navic dve sbernice jez jsou spojeny prepinacem. Vyhodou byla driv cena.V soucasne dobe ale jiz z trhu mizi protoze maly neriditelny switch je jen o malo drazsi. Nevyhody-rozsiruje kolizni domenu.Vyskytne-li se kolize-dve sitovky zacnou vysilat najednou tak se spojeni obnovi za nahodny cas coz zrdzi prenos a ve svem dusledku zpomali rychlost. Coz znamena ze pokud bude hodne uzivatelu na danem siti s propojenymi huby prenaset spoustu dat najednou, drasticky se tim snizi propustnost site. Uvedomte si ze pasmo 10 nebo 100 sdili vsichni uzivatele najednou a kolize probihaji na vsech propojenych HUBech. Z vlastni zkusenosti mohu rici ze takova horni hranice navzajem propojenych hubu je 3. Pokud ale potrebujete hub pro pripojeni mensi site k internetu tak pokud nemate skutecny broadband(jste v z CR tak nemate:) tak sdilene pasmo s vydatnou rezervou staci. Nevyhodou je take rozsirovani broadcastove domeny. Switch-Switch je oproti hubu o moc chytrejsi zarizeni a napajeni narozdil od hubu potrebuje vzdy. Vi co je to MAC adresa(to je hw adresa sitovky a mela by byt jedinecna) a vi ke kteremu portu patri ktera MAC adresa. Jako priklad mejme dva pocitace a tedy dve MAC adresy. A posle ethernet ramec B. Switch zjisti z ramce ze cilova MAC je B. Podiva se do sve tabulky kde najde ze pocitac B je pripojen k portu 2. Frame tedy preposle na port 2. Switch tedy ma tu vyhodu ze umoznuje vyhradit plnou kapacitu dane komunikujici dvojci. Pasmo neni sdilene.Komunikace se odehrava pouze mezi komunikujici dvojci a neni poustena do ostatnich portu vyjma broadcastu.Vidite ze switch uz vi co je to datova jednotka(ethernet frame) a umi s ni pracovat. Jednoduche switche s kterymi se zcela jiste setkate maji pouze jednoduchou funkci. Store and forward.Ulozi a preposlou.Automaticky se uci MAC adresy a sestavuji tabulku.Maji pamet v nasobcich 64kb.Porty jsou auto MDI/MDI-X coz znamena ze vas nemusi zajimat jestli se k switchi pripojujete normalnim nebo krizenym kabelem. Naproti tomu managovatelne switche umoznuji spoutu zajimavyh veci.Jednou z nich je napr bezpecnost. Muzete nastavit switch aby se neucil Mac adresy ale fixne na kazdy port zadat MAC adresu.Kazdy port muzete nastavovat zvlast.Muzete Jednotlive porty spojovat do VLAN a vytvaret tak jakesi virtualni site kde mate omezenou broadcastovou domenu.Muzete menit metody smerovani. Upravit dle sebe smerovani na bazi ethernet framu mezi vice switchu.Znacnou vyhodou je monitoring.Sloucit vice portu do jednoho virtualniho portu(tzv. port trunking). Atd.Atd. Zkratka managovatelny switch je uplne o necem jinem(a to i zhlediska ceny:). To je asi tak vse dobrou noc a dobre rano.

Adin (18.5.2004 10:53:07)

Pani to je hotovy tutorial a mne by pritom stacilo napsat ze hub je "zarizeni velice hloupe". :-)

Zajda (18.5.2004 13:19:33)

Vzal jsem to umyslne zesiroka. A treba i tutorial. Nemam rad kdyz nekdo rekne ze switch je lepsi nez hub aniz by to zduvodnil. Mohl bych treba zalozit thread zajdovy tutorialy:)

wojta (13.5.2004 16:05:10)

To je vono. Nastrkat si tam dvacet krabiček a každá bude dělat něco jiného. To se opravdu pro 3PC vyplatí. To bych si připravil aspoň 20k Kč. Řešení s dalším PC by bylo optimální a levné. Stačí starší počítač.

Dolec (14.5.2004 15:01:03)

Tvé řešení se starým počítačem není vůbec moudré. Uvědom si že bych musel koupit navíc Hub nebo Switch. Pak taky nevím zda by se mi se spotřbou PC podařilo dostat pod takovejch 50W. Kdyby to bylo přesně 50W, tak to měsíčně stojí zhruba 115Kč za elektřinu. To je za rok 1380Kč. Pak mi povídej že je řešení s dalším počítačem levné. A navíc staré PC je velké a hučí to. Takže tvé řešení - modem+PC+switch - 3 krabice + vyšší náklady na provoz Mé řešení - modem+router - 2 krabice (resp. 1 krabice, pokud by byly obě zařízení v jednom) Mé řešení se mi zdá optimální.

Anonym (14.5.2004 15:31:23)

Jo az na to, ze tvoje reseni ma 1. neznamou a to prave to zarizeni ktery by to umelo - pochybuju, ze v tehle cenovejch relacich neco takovyho je.

wojta (14.5.2004 20:23:12)

Taky jsem si to dřív myslel. Switch bude samozdřejmě potřeba. Netvrdím, že mé řešení je ideální, ale mě vyhovuje. Starší počítače nemají tak velkou spotřebu, Na http://www.root.cz/clanek/1175 jsou různé návody, jak ztišit počítač. Máme doma 486tku, jejíž zdroj vydával dost velký hluk. Otáčky jsme snížili sériovým připojením odporu k větráku (což je sice trochu tvrdé, ale zdroj to nezničilo). Snad by ani nebyl třeba, protože se ten počítač skoro vůbec nezahřívá. Na procesoru je jen pasivní chladič. Odpojením HD, grafické karty a nepoužívaných zařízení se dá dostat až na 35W. K routování použít nejlépe distribuci Freesco (www.freesco.org), je nenáročná na paměť (16MB je ideální) a hardware, běží z jedné diskety, ale zase nepodporuje nový hardware (doporučuji spíše pro kabelový internet, ale ADSL (s externím modemem) by mělo jít taky).

wojta (14.5.2004 20:32:20)

Myslím, že u ADSL statistiky vede poskytovatel a jsou dostupné přes nějaké webové rozhraní.

Anonym (14.5.2004 22:08:40)

tak ty seš uplně mimo mísu.

wojta (14.5.2004 23:12:33)

Ne? Jsem idealista, ale když už jsou pevné datové limity, tak by to snad poskytovatel mohl dělat.

Anonym (15.5.2004 09:42:37)

Ale on nechtěl celkovej trafic ale trafic na jednotlivých kompech připojených např do routeru. Poskytovatel nemůže poznat kdo kolik stáhl. Mu dává požadavky modem.

wojta (16.5.2004 22:21:32)

No jo, neumim cist. To je ta degenerace pocitaci. :-)

Anonym (17.5.2004 10:54:41)

Nevim, kdyz uz to evidentne preprodava dal, mohl by do toho investovat ....

Dolec (18.5.2004 13:01:31)

No dál to neprodávám, nevim jak's na to přišel. Jsme v baráku 3 rodiny a chcem sdílet jedno ADSL připojení. Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme objednali Internet Express, takzvaně 'bez omezení' (FUP) od telecomu. Mnozí na to nadávaj, že je to podfuk, ale v tomto momentě je to pro nás nejschůdnější řešení. Naštěstí je tam krátká výpovědní lhůta, takže není problém časem přejít na něco jiného. Mimochodem dík Wojtovi zan tip na freesco, třeba se někdy bude hodit.