Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Pripojeni dvou siti na jeden DSL modem

Pripojeni dvou siti na jeden DSL modem

Josef (25.3.2009 13:25:09)

Zdravim DSL komunitu. Stravil jsem nekolik hodin hledanim reseni meho problemu, ale bezvysledne (asi je to tim, ze jsem se vzdy zacetl do zajimaveho reseni neceho zcela jineho). Potrebuji vyresit nasledujici. Privedli mi kabel a na souseda jiz nezbyl zadny par. Dohodly jsme se tedy na vyuziti jedne linky nami obema. Muj dotaz tedy zni. Jak pripojit dve nezavisle site, aby z jedne nebylo mozne videt do druhe a opacne pres jeden modem? Nevim jak soused, ale ja planuji schovat se jeste za nejaky HW Firewall do ktereho budu teprve mit pichnuty svuj switch. Dekuji predem za navrhy reseni (predpokladam, ze asi neni jen jedno).

Legi (26.3.2009 14:09:23)

Co si vzpominam (ADSL uz nekolik let nemam), tohle umely Zyxely. Schvalne jsem si stahnul manual k modemu P-660HW a tam je ta funkce schovana jako "IP Alias": IP alias allows you to partition a physical network into different logical networks over the same Ethernet interface. The ZyXEL Device supports three logical LAN interfaces via its single physical Ethernet interface with the ZyXEL Device itself as the gateway for each LAN network. Videl jsem to i v obycejnem routeru, ale nejsem si jisty, jestli nazev byl stejny. Pro hledani jineho reseni by nebylo od veci napsat typ vaseho modemu.

autor (26.3.2009 16:11:56)

Dekuji za reakci. Zadny modem jeste nemam. Zatim teprve pritahli kabel. Jeste jsem se ani nerozhodl od koho si DSL poridim. Nez tak ale ucinim, chci mit jasno o reseni, abych se rozhodl pro spravne komponenty.

Anonym (26.3.2009 17:54:23)

Já bych to řešil následovně. Vůbec bych neřešil ADSL modem, protože jsou to stejně většinou levné plečky se slabým procesorem a celkově tragickým výkonem. Modem stejně nejspíš dostanete od ISP zadarmo, takže se nedá ani mluvit o investici:-) Za ten modem bych koupil nějaký router, co umí VLANy, např. něco od Asusu nebo spíš Linksys a rozdělil to pomocí VLAN. VLANy vám dovolí vytvořit lan pro vás a pro souseda, komunikaci mezi nimi následně můžete zaříznout např. pomocí firewallu.