Jan (11.9.2008 02:24:20)
Kvuli zrychleni z 2048 na 8192 (CRa) jsem si poridil novy modem Zyxel P-660RU-T3, plne podporujici ADSL2+, s nejnovejsim firmware. Po nakonfigurovani ovsem testy ukazaly toto: Test ADSL synchronization PASS Test ADSL(ATM OAM) loopback test PASS Test PPP/PPPoE server connection PASS Ping default gateway FAIL Internet sel na prvni dojem jakz takz dobre, avsak zjistil jsem ze nefunguje ani ping v prikazovem radku (cokoliv 100% ztrata), coz je zrejme i projev one chyby, kterou hlasil test. Pak jsem si ovsem vsiml, ze modem je synchronizovan na silenych hodnotach: Downstream Speed: 1800 kbps Upstream Speed: 619 kbps To je dokonce min, nez byl stary levny modem predtim na ADSL1. Pri diagnostice downstream a upstream jsou hodnoty noise margin sice dost mizerne, ale porad jeste v norme, ze by to melo fungovat. Attenuation je uplne v norme. Naprosto nic nepomaha, restarty, reset, modem stale synchronizuje tuhle uplne smesnou rychlost, nastaveno je vse 100% spravne, firmware je spravny. Nakonec jsem zkusil pouzit vypujceny DSL-380T coz je snad nejstarsi a nejhorsi ADSL2+ modem. Ten rovnez hlasil dost slabou silu linky, ale ziral jsem, ze se synchronizoval na 16Mbit/1024 kbit, nacez realna rychlost byla temer 8mbit/512 kbit, presne jak mela byt. Vtip je v tom, ze tento (a podobne) modem mi kazdy rozmlouval, ze to je sunt, a naopak kazdy doporucoval zmineny Zyxel, ze pry je to kvalita. Tak jsem dal na rady a takhle jsem dopadl. Ale porad to jeste nechci uplne vzdat, tak se ptam - netusite proc nebezi ten Ping default gateway a ping celkove? A proc se to synchronizuje na tak silene malou rychlost? Chapal bych, protoze linka neni moc kvalitni, ze to treba, ja nevim, nezvladne 8Mbit, ale o neco min, ale 1,8Mbit?? To je prece nesmysl. Navic modem D-Link, od ktereho me kazdy odrazoval, realne bezi na teto lince temer 8 Mbit. Je tedy jedinou moznosti ten Zyxel vyhodit a koupit D-Link? Nebo by s tim treba jeste neco slo delat? Diky.