Nargon (8.7.2006 19:35:49)
Proc se lisi, vysvetlim to mozna uplne blbe, ale me to logicky prijde spravne.
Signal pro adsl se siri jako frekvencni spektrum ve vodici. (ted hodnoty odhadem a taky pekny cisla) upload je od 10KHz do 100KHz. Download je od 100KHz do 1MHz.
Pokud vezmu "odpor" vodice, tak ten je pro vsechny frekvence stejny. Ale impedance vodice, je zavisla i od jeho kapacity a indukce.
Kapacita (mezi vodici v paru) funguje jako zkrat pro vysoke frekvence (cim vyssi kapacita, tim nizsi "mezni" frekvence kde se to zkratuje.
A indukce (vetsinou seriove zapojeni na vodicich). Alespon u nas, kdyz technici instalovali zasuvky, tak aby ty "dlouhy" draty nebyli v krabicce jako zasmodrchany balicek, tak je pekne natocily na sroubovak. Tim vyrobily peknou civecku. A prave to seriove zapojeni zpusobuje utlum opet pro vyssoke frekvence.
Takze jak kapacita vodice, tak i jeho indukce "zeslabuje" signal na vysokych frekvencich. Cim vetsi frekvence, tim vetsi utlum.
predpokladam, ze to mereni "utlumu" se provadi na nejvyssi pouzite frekvenci na uploadu a downloadu. (napriklad 50KHz a 500KHz, odhadem to je tak 4M/512K)
Local je zmereno u me a tedy muj download. Remote na strane dslamu, tedy muj upload.
A protoze vodic vice utlumuje vyssi frekvence, proto moje mereni je vice utlumene, nez na strane dslamu. (ja merim na 500KHz, dslam na 50KHz).
Tot, moje vysvetleni, proc je utlum rozdilny.