Nargon (20.2.2007 23:25:02)
Uaaaa, mam chut nekoho uskrtit. Nevim jestli jsem tak blbej a neumim to vysvetlit nebo vy tak tupej a nemuzete to pochopit.
Switch neni, nebyl a nikdy nebude router. Jsou to dve rozdilne zarizeni.
Switch nema NAT, nema firewall, nema dhcp, nema nic.
Switch je jen "inteligentni" hub.
Takze ted co je to hub. napriklad mate 5ti portovej hub. Na vsechny porty mate pripojene pocitace. Pro jednoduchost maji pocitace ip adresy 10.0.0.1, 10.0.0.2, ..., 10.0.0.5 a jsou pripojene na porty 1-5 a jejich ip ma stejne cislo jako je cislo portu.
A ted pocitac 10.0.0.1 posle packet na ip 10.0.0.2, hub to dostane a odesle to vsem pocitacum na siti, samozrejme ze to prijme jen jeden PC, protoze ty ostatni maji jinou ip. Ale timto vznika zatizeni na siti i tam, kde ten packet nebude prijmut.
Switch je inteligentni a zapamatuje si ze pocitac s ip 10.0.0.2 je na portu cislo 2 a tak ten packet posle jen na tento jeden port a ulehcuje tak siti. Ale nic vic switch neumi. Vsechny jeho porty jsou rovnocene a je jedno ktery pocitac kam zapojite.
5 port switch proste jen rozdeli jeden kabel na 4 kabely aby to slo fyzicky zastrcit do 4 pocitacu. Protoze 1 kabel urcite do 4 pocitacu nestrcite, vzdy bude jen v jednom.
Router ma nat, dhcp, firewall, treba i vpn, funkci printserveru a mnoho dalsiho (vybava je dost zavisla na cene). A snad uplne vzdy ma integrovany switch, takze ma treba 1x WAN vstup a 4xLan vystup. a prave ty 4 lan vystupy jsou stejne jako kdyby mel 1x Lan vystup a pripojil se tam 5port switch, aby jste mel 4 dirky pro pripojeni pocitacu, chova se to uplne stejne.
A tady je prave rozdil mezi Wan a Lan stranou tyto porty jsou rozdilne. ne jako u switche kde je jedno co kam zapojite. Kdyz sem zapojite 4 pocitace do 4 lan portu tak vse normalne funguje jako by tam byl switch (je to tim, ze v tom routeru je prave ten integrovany switch) Ale jakmile jeden pocitac pripojite do WAN portu tak uz to tak nefunguje. Z pocitace kterej je v lan se s timto pc spojite, ale ten ktery je ve wan se nespoji s pocitacema v lan. A tohle ze lan -> wan jde a wan -> lan nejde je zpusobeno natem a tim ze je to router.
(pokracovani v dalsim topicu, forum ma omezeni 3000 znaku na topic, je to asi nejaky dlouhy)
Nargon (20.2.2007 23:25:31)
No protoze pocet IP adres je omezeny a v siti nemuzou byt 2 zarizeni se stejnou ip adresou tak se vymyslel NAT. Je to moznost jak nekolik pocitacu se na venek tvari jako "jeden" a vystupuji vsechny pod 1 IP adresou. neni to prilis slozity system, ale nechci tu ted psat jak funguje.
Dulezite je to, ze kdyz mas 5port switch a chces pripojit 4 pocitace. Tak pres ten jeden kabel co ti jde do switche musis dostat 4IP adresy, pro kazdej pocitac jednu.
Ale protoze na ADSL mas ip adresu jen jednu, tak pres ten bridge dostanes jen jednu ip adresu. Takze sice za switch muzes fyzicky pripojit 4 pocitace ale IP adresu dostane jen jeden, protoze mas jen jednu. Ty 3 ostatni ji mit nebudou a internet jim nepujde.
Tady prave potrebujes router s natem. On si tu jednu ip(tu co dostane od modemu) necha, pocitacum prideli 4 jine a diky natu vsechny ty pocitace navenek vypadaji jako by meli 1 ip, a to je ta ip, kterou si nechal ten router.
No ted uz to snad je jasne. Jestli tu jeste napises ze tam chces strcit switch tak ti doufam rozdil mezi switchem a routerem vysvetli nekdo jinej protoze ja uz fakt nevim jak lepe to rici.
Duran (21.2.2007 13:16:56)
WOW, Tak už to snad chapu.. takže řešeni je novy ROUTER s větši NAT "tabulkou" pač těch max 512 co ma Xavina nestači, chapu spravně ? MMJ, jaky Router by jste roporučil ? Tak max do 1200,- (jestli se teda za to da koupiut něco aby to nědělalo stejnou hajzlarnu jak ten XAVI) ... ještě jednou diky za objasněni :-)
Nargon (21.2.2007 15:47:32)
Hura :)
No do 1200 asi nic dobreho se najit neda. Chce to do toho dat tak alespon 2-3 tisice. Pak je to pouzitelna krabicka.
No asi tak nejlepsi je Asus WL-500g deluxe obsahuje i wifi. Ale nevidel jsem ze by si na nej nekdo stezoval, tohle by mel zvladat. A pokud nechces dve krabicky tak je tu moznost AllInOne zarizeni tedy adsl modem + router, tady bych doporucil asi Zyxel 661H http://shop.zyxel.cz/24-karta-Prestige_661H-D3_D7.html nebo HW, ktery ma i wifi http://shop.zyxel.cz/1080-karta-Prestige_660HW-T3.html Jsou to asi nejlepsi kousky od zyxelu v pomeru vykon/cena.
No ale mozna nekdo poradi dobre zarizeni do tech 1200. Ja s nimi vlastni zkusenosti moc nemam, takze tady bych mohl jen hadat.
Duran (21.2.2007 16:31:19)
WOW, tak to je teda palka 2-3Tisice.. jako o mě nejde.. mam net se sousedem a tamu je tak všechno jedno no.. a takova cena by se mu už asi nelibila moc... o WiFi nejde.. to nepotřebuju, hlavně Enthernet 4krat.. Někdo tu už daval i typ nějakeho reouteru Edimax, pry už ho použival rok a bez problemu, jak jsem siu ho našel na www.alfacomp.cz tak tam vychazi na nějakych 650,- s DPH tak.. nevim no... Ještě se asi potam .. měl jsem zapujčeny D-Link DSL-584T a byl jsem s nim docela dost spokojeny no.. ale on se vratil bo byl jen dočastně zapujčeny od O2 po dobu reklamace Xaviho
Nargon (21.2.2007 16:50:35)
Jo ten d-link je taky v pohode, ale jak jsem koukal http://www.lan-shop.cz/modemy/d-link/28739 tak stoji 1800.