Washek (10.7.2004 22:11:26)
Ano, vyjezd technika Telecomu (napr. k provereni linky) stoji 1600 CZK bez DPH. Informujte se u sveho operatora / primo na Telecomu.
Jeff (11.7.2004 00:59:41)
Já tě naprosto chápu, ale i ty, prosím, chápej mě. Vezměme, že se jedná o těch 1600. Telecom ADSL zatím nabízí jen ve větších městech, z toho vyplývá, že cesta k zákazníkovi nikdy nebude moc dlouhá. Konkrétně v Praze, kde je přípojek určitě nejvíc, tak má stanovišť mnoho. Výjezdů tak stihne za den určitě několik. Jedná se o předem domluvené schůzky, vezměme třeba instalaci ADSL. Ta stojí (nebo alespoň stávala) 1600, je v tom hodina práce => Technikovi to zabere max. 1,5 včetně zazvonění, vyplnění papírů a rozloučení, za 30 minut je u dalšího zákazníka, pracovní doba 8 hod => 4 výjezdy za den. Cena 1600 je bez DPH! Já jsem u sumy 128 000 za měsíc. Neříkám, že každý technik je plně vytížen, ale ten strop bych viděl jinde, určitě přes 100 000 Kč. Ale to je jiná věc. Mě jde o to, že na české poměry je tato cena přemrštěná. Opravář kotle, bojleru, ale i počítače, televize nebo videa si určitě za své služby nebude účtovat 1600 bez DPH za cestu a 1 hodinu práce. O to jde. Neříkám, že Telecom má v tomto monopol, instalaci může provádět i jiná firma. Vlastně mě tento příspěvek přivádí k zamyšlení, zda si neotevřít firmu zabývající se instalací a servisem ADSL zařízení. Když si někdo vezme samoinstalační balíček, bude vědět, že si sám neporadí, tak k němu vyjedu, vše zapojím a nastavím a budu za to chtít mnohem méně, taže zákazník ušetří a já vydělám. Navíc není potřeba téměř žádné nářadí, ani přístroje a vlastně nic. Jen tomu rozumět a umět to prodat...
Jirka (11.7.2004 09:42:01)
Já se bojím, že telekom by to asi jen tak nepřekousl, že se mu někdo snaží snižovat zisky a pokud už nejsou, tak určitě by proti tomu udělal opatření.
Washek (11.7.2004 09:54:00)
Nekteri operatori nabizeji vyslani vlastniho technika (ale ne vsichni a jen v par mestech), kteri pomuzou s instalaci nebo nastavenim modemu,
sutech (11.7.2004 10:40:49)
Jeffe tvé zamyšlení bych rozhodně zkusil zrealizovat ...A já ti budu dělat všude reklamu protože pro mě jsi udelal max !!! A rozhodně alespon v Praze by to nemusel být vůbec špatný job !!!! Mimochodem pánové od telecomu stojí instalace ADSL neuvěřitelných 2500 kč a vzhledem k jejich oblibě vše uvádět bez DPH tak bych věřil že i tato částka je bez něj.....
Anonym (11.7.2004 11:48:50)
Já tě taky chápu, i postoj každého, kdo tvrdí, že je to drahé, nicméně si myslím, že se nedá srovnávat pračka a počítač. A trochu ti i ukážu stinnou stránku věci. Když si otevřeš firmu, tak zjistíš, že musíš zakázky shánět a težko získáš na každý den 4. Pak zjistíš, že si nemužeš plánovat vše přesně na hodinu, protože, na rozdíl od praček, je téměř každý počítač jiný a nejednou se stane, že budou problémy s instalací a nakonec ještě zákazník řekne, že před tvým zásahem vše fungovalo a teď mu něco nefunguje (pravdu těžko dokážeš). Můžeš odejít s tím, že se instalace nepovedla a ty za ní nic nechceš, ale zákazník může chtít vrátit vše do "původního" stavu....
Lidská práce je zkrátka drahá a ještě dražší je, pokud se nedělá ve firmě, ale přímo u zákazníka. Chtěl jsem tím jen říct, že neochota platit za lidskou práci znamená i její nižší cenu a tedy nižší příjmy. Bojím se, že i při vyšších příjmech tady bude hromada lidí, kteří si všechno radši budou snažit udělat sami, aby ušetřili. To je ale známka toho, že si svůj čas nijak necení. Taky jsem se kdysi na hodně věcí díval tak, že si koupím pár součástek a bude mě to stát třeba pětinu ceny.... Pokud to někoho baví a dělá si některé věci sám pro radost, tak je to v pořádku, pokud proto, že chce ušetřit, tak určitě ne.
"Jen tomu rozumět a umět to prodat..." - stačí studovat a určitě se to naučíš. Pak budeš chtět asi zpeněžit i ten čas věnovaný studiu. :o)
Jeff (11.7.2004 13:32:36)
Asi se neshodnem, ale alespoň jsme se přiblížili... Dále už to raději rozebírat nebudu...