M (14.5.2004 19:48:15)
Pokaždé když čtu zdejší diskuze, tak mě nadzvihnou Vaše názory pane Šilhavý (a také těch, které jste svými pohádkami dokázal obalamutit). Zajímavé je, že se poslední dobou stále častěji uchylujete k výrazům (cituji): "za pár kaček stahovat terabajty dat" Podobná extrémní a navíc nepravdivá tvrzení prohlašují obvykle lidé v situacích, kdy jim docházejí argumenty. Co vy na to? Pokud vím tak ADSL stojí v základních variantách 1000 až 2000 Kč. To Vám připadá jako pár kaček? A ty zmíněné terabajty jsou také poněkud mimo, když pominu drastický případ snížení priority uživateli (a tím nepoužitelnost služby) za to, že si dovolil stáhnout za 1 den 100 MB (jak zde zaznělo), tak ISP křičí už když stáhnete pár giga... Vůbec celkové Vaše názory odpovídají typu člověka, který místo, aby hledal cestu jak udělat, aby daná věc fungovala, tak se neustále zaobírá otázkou a obhajobou proč to nejde. Nelze si také nepovšimnout Vaší averze k wifi. Zdůvodňujete to horšími technickými možnostmi, ovšem důvod zřejmě bude jiný. A to, že wifi funguje za ceny! jaké má, čímž popírá Vaše pohádky o nemožnosti garantovaných rychlostí za rozumné ceny. Soustřeďme se nyní chvíli na ně. Můj poskytovatel nabízí wifi připojení s agregací 1:3, 128/128 (tedy vpodstatě garantovaná 43 kbps) za 400 měsíčně a např. 1024/1024 (tedy garantovaná 341 kbps) za 2300 měsíčně. S ADSL je toto naprosto neporovnatelné. Jinými slovy konektivita je opravdu levná, ve výše zmíněných cenách jsou zahrnuty náklady na údržbu, provoz a zisk daného poskytovatele. Pokud neustále obhajujete ceny telekomu, s tím, že ceny vycházejí z nutných nákladů, tak je to prostě nesmysl. Lze to dělat levněji a kvalitněji! Na okraj připomenu jednu ze skvělých investic telekomu, kterou nyní splácí i uživatelé ADSL (a proto ty ceny): kompletní zasíťování chatových osad (ukažte mi někoho, kdo si v době mobilů zavede na chatu, kde je 2 měsíce v roce pevnou linku) pevnými linkami. Tvrdím, že současné vysoké ceny ADSL a problémy s kvalitou služby vycházejí jednoznačně z nedostatečné konektivity nakoupené telekomem. A proč? Odpověď je jasná, stačí si srovnat cenu např. 512 kbps garantované linky a kolik CT vyinkasuje, když ji rozdělí mezi 50 lidí... Počítat to raději nebudu, zvedá se mi z toho žaludek. Ale ouha co se nestane, někdo z těch 50 lidí chce internet opravdu využívat, což je kvůli agregaci problém. A jsem u FUP (s depriorizaci v její nejtragičtější podobě)... Všechny FUP zhůvěřilosti pak vycházejí z nutnosti tlačit uživatele k co nejmenšímu využívání internetu. Garant 341 kbps za 2300 je realitou pane Šilhavý, navíc u daného poskytovatele (který mimochodem jen kroutí nad ADSL hlavou, s tím, že on by měl být ten kdo nemůže s cenou a kvalitou takhle velké firmě konkurovat, ale je tomu naopak) nejsou žádné limity, FUP atd. A proč? Protože nabízí cenu za konektivitu, kterou opravdu má, s minimálními náklady (základ fungování konkurečního trhu a celé tržní ekonomiky) a přiměřeným ziskem. Vyzývám všechny, kteří věří pohádkám o stahovačích. Nevěřte tomu, je to lež (viz např. pravé důvody zavedení limitů u UPC). Jde jen o to, abyste internet využívali co nejméně, tím umožnili nastavení co nejvyšších agregačních poměrů, které ztuční zisky daným poskytovatelům. Těším se na Vaši reakci pane Šilhavý.