fobius (24.2.2009 23:49:21)
Tak jo reknu po pravdě jak to bylo:
uz jsem zkousel Mandrivu, Suse a fedoru, vsude nejakej problem
(nesel zvuk, nebo se neprobouzel notebook) - asi otazka HW kompatibility
Pak prisla sazka se sousedem. Rok na linuxu. Kdo prohraje koupí druhému licenci na Windows 7 :)
Nerad prohrávám proto musim pouzivat linux. Nakonec jsem zkončil u distribuce Kubuntu, která je asi nejvíc pro lamy, jak říká kolega.
Zastání nepotřebuju jsem průměrně inteligentní :) ale děkuju NickRabit.
Uz vím presne jak se cítí lidé co zkouší linux, o kterém nějaký geek říká jak je to špičkový systém.
Kurva, jak mám rozdělit disk, když těm oddílům nerozumím a nevidím C: a nechci studovat nějaké manuály. Po instalaci, se kterou mi pomohl geek. Sakra dyť to vypadá jinak a neumim si ani nastavit síťovou kartu. Aha uz sem to nasel, tak na to si mozná zvyknu. Sakra kde je excel, aha tady se to jmenuje Calc, no vypadá to skoro stejně, takže dobrý zvyknu si. (Office 07 vypadají líp :) Jak nainstaluju ICQ? Aha je tu Kopete. Sakra vypadá to uplně jinak než icq. No nějak si na to zvyknu....... atd atd. ideální postup..... a ted přijde psychická rána i pro otrlého....... problémy s HW........ příčiny jsou známé, ale řešení je většinou jen pro zdatné.... dočetl jsem se že by mohl fungovat proprietální ovladač ke grafice, tak si ho zkusim nainstalovat, no co když tak ho přeinstaluju..... po instalaci ovladače: a počítač nenaběl.... co ted... neznalý uživatel neví, že má konfiguorvat xorg a kde navíc proboha? takže reinstall.... super instalace linuxu trvá jen 25 min a mám hned všechny programy, první plus proti win :) jsem štoural tak zkusim znova nainstalovat ten ovladač.... a sakra počítač zase nenaběhl, konečně mi geek poradil, že mohu xorg obnovit pomocí nějakého nástroje.... super chytrej systém..... na ruční upravu jsem ještě neměl (kdo by uměl nějaké příkazy?).... nu dobrá na ovladač seru... jdu si něco vytisknout... mám štěstí moje multifunkce tiskárna od HP je nainstalovaná v základu a tiskne :) a co skener?..... tak ten neni nainstalovaný a nastroj od HP tedy odmítá skenovat co s tím? aha musím pohledat na webu výrobce ovladač do linuxu, sakra výrobce tam nic takového nemá, takže jdu na forum a ztracim čas něčim co bych na win krasně pořešil.... no tak na foru naštěstí někdo radí nainstalovat jakýkoli program na skenování, s tím, že ovladač tam vlastně v jádru už je, no jak to má windowsář asi vědět? no nakonec nějaký xsane to vyřešil:) takže už i skenuju..... v praci mi dali 4G kartu, jsem kool, a sakra na webu výrobce žádný ovladač, takže zase forum a přichází první psaní do konfiguračních souborů :).... no a ty adresáře dyt to má úplne jinou strukturu.
No a proto opakuji potrebné vlastnosti k prechodu: méně lenosti, více zvědavosti, trochu casu a hlavne ne ten dual boot :)