Tinker (26.12.2008 10:44:00)
Výhoda množství SW je ale v tom, že každýmu vyhovuje něco jinýho a případně by neměl být problém ,,slepit'' víc programů dohromady. Komu vadí že si může svobodně vybrat?! Možná tak začátečníkům (podle toho vznikají distribuce zaměřeny na jednoduchost apod.), ale ten kdo používá už poněkolikátý ten samý OS (třeba jinou verzi) chce vyzkoušet třeba něco lepšího. Třeba v novějším Ubuntu mi chyběl jeden program ze staršího (měl náhradu, ale nebylo to ono) - neni nic jednoduššího, než se podívat do Synapticu případně třeba na abclinuxu.cz a najít si program co bude vyhovovat víc ;) Je jedno jestli deset programů dělá tu samou činnost - každý ji dělá jinak. Jsou třeba dva programy co staví na jednom základu, ale jeden je třeba pro začátečníky a další pro zkušenější (a dává na výběr víc možností) - mě příjde lepší mit několik různých programů a vybrat si co mi vyhovuje (kdo říkal že na vypalování nemůžu mit dva programy?), než abych si vybral z několika málo povedených programů a jinak musel platit (buď penězi za lepší SW, nebo časem na naučení se s tim).
Anonym (27.12.2008 11:45:21)
Chaos neni to spravne slovo. Myslim ze se tomu rika EVOLUCE.
Anonym (29.12.2008 05:25:04)
Nemůžu se zbavit pocitu, že vaše představa o open source je pár klučíků v garáži, co si někde stáhne kus kódu, připíše do něj pár ifů a pak to nakopíruje do jiného kusu kódu. Ale to je přece nesmysl. Naopak, konkrétně kód OS programů je většinou daleko lépe čitelný a okomentovaný než těch s uzavřeným kódem, z jednoduchého důvod, že se automaticky předpokládá, že je bude číst i někdo, kdo je původně nepsal.
A nepřijde mi, že by např. existence forků Firefoxu (IceWeasel, Flock, Swiftfox,...) vnášela nějaký chaos do jeho vývoje. Naopak, často vzniknou na základě původních programů daleko lepší (např. StrongDC++ a DC++).
To co popisujete je samozřejmě možné a nejspíš se to i stává, ale většina OS programů je dobře spravována. Samozřejmě, je to odvislé od toho kolik daný program používá lidí a jak aktivní je jeho vývoj. Ale stejný problém je u uzavřeného SW, tak můžete najít bug a čekat na jeho opravu 2 roky, nebo chtít nějakou killer feature, kterou nikdo nenaprogramuje. U OS alespoň máte tu možnost.
Jinak, vendor lock je to největší zlo.