meaculpa (7.4.2004 19:42:04)
Uz jsem se dnes dotazoval, zdali je mozne, ze ISP vyrazuje podle nejakych kriterii nektere pakety uplne. Zda se, ze to je nejen mozne, ale ze je to realita. Podle mne dostupnych informaci CRa u sluzby Bluetone Angel zcela znemoznili provoz P2P klientu (ja osobne mohu hovorit o DC++). To mi prijde hodne zvlastni. Hodne moc velice zvlastni. Kdyby existovala nejaka jasne dana pravidla, spousta lidi jako ja by si tu sluzbu neporizovala. Moje osobni predstava byla takova, ze chci rychly net, obcas nejake ftp, obcas nejake P2P. Vedom si toho, ze P2P je datove narocne a vedom si toho, ze nechci nikoho omezovat, poridil jsem si tu uplne nejdrazsi sluzbu, jakou jsem mohl v ramci BTA koupit. Zcela chapu, ze nemohu "sosat" 100 GB mesicne na sluzbe za 800 Kc a zcela chapu, ze pokud ma nekdo takovou predstavu, je to s odpustenim magor a jeho ublizene vykriky jsou scestne. Dle proste matematiky, zde mnohokrat (a casto opravnene) deklarovane panem Silhavym mam pravo pri svem pripojeni prenest cca 30 GB dat mesicne dwn a 7 GB up. Kolik z toho prosurfuji? Ehm ehm. Odhaduji, ze cely muj mesicni traffic vcetne stazeni mych par zamilovanych raritnich Anime pres P2P byl pod 20GB. Kdyby existovala jasne dana pravidla predem, nebo rekneme alespon stanovena dodatecne ("mily uzivateli, svou desetinu jsi protahal, ted te pribrzdime"), chapal bych to. Chapal bych takovou limitaci i pres to, ze za fair pravidel by ISP mohl prerozdelovat volnou konektivitu (me osobne je jedno, jestli na me ISP 10 GB usetril a nekomu je dal, byla by to od nej slusnost, ale jak rikam, nikoliv povinnost). Nicmene diky chovani CRa jsem se dostal do situace, kdy 7000 Kc za instalaci vyleti do komina, budu muset hledat a zaplatit novou instalaci jine sluzby, proste kolem a kolem vzato CRa za mymi zady a mimo platnost smlouvy udelali neco, na cem oni vydelali a ja prodelam. Je mi jasne, ze s CRa se neda bojovat, resp. neni jak zvitezit. Po vykyvech v pripojeni na hranici pouzitelnosti, nefunkcni telefonni lince apod. mam sve zkusenosti. Samozrejme mohu vypovedet smlouvu (coz take udelam, co jineho zbyva, na surfovani nepotrebuji sluzbu, jejiz cena presahuje 4000 Kc), ale to je opet vyhra CRa, minimalne jim zbudou penize, ktere jsem zaplatil za instalaci a muj prijimac dostane za dalsich 7000 Kc nekdo jiny (takze vydelek dvojnasobny). Proste jsem az doted platil za sluzby, ktere fungovaly zpusobem vice nez podivnym (skutecne byly dny, kdy jsem lidem s ADSL zavidel 100kbps, na ktery si stezovali) a jak tak vidim, experimenty na zakaznicich se nezastavily, naopak postoupily kupredu. Cele mi to jaksi zavani. Mel jsem dojem, ze podobne "obchodni praktiky" patri nekam daleko na vychod. Neda mi to, ale jeste takovou perlicku na zaver: kdyz jsem jednou volal na BTA helpdesk, ze mi to opravdu nefunguje, technik mi rekl "nojo, ono je to pomale jako svina, ja bych to nikdy nechtel" :o))