domek (20.1.2007 13:32:16)
"...omezenců, co soudí lidi podle toho, co jsou a ne podle toho, co říkají."
Můj názor na výše citovanou větu je sice přesně opačný, však to co kdo říká, by ho mělo prezentovat i jako toho co je. Mnohdy se tak neděje záměrně, např. u herců a politiků, v běžném životě je to ale obyčejnou lží. Já se snažím nikoho nesoudit. Snažím se pouze popisovat danou situaci jako její účastník, a tu a tam ji významově doplnit poznatkem vlastním, či získaným, což dohromady vytváří nejprve názor, později pak krystalizující v životní postoj. Nebráním se konstatování, že můj vědomostní obzor je omezený. Vševědoucí je údajně jen Bůh (o čemž však mám jisté pochybnosti) a fakticky papež coby jeho zástupce v jedné z církví na planetě Zemi (a zde nepochybuji, že není). Pokud však vlastní přiznání aktérky k diletantským zásahům do oborů jímž nerozumí je v kritice mého příspěvku "velkoryse" pominuto, pak já musím přiznat, že nevím jakým odborným termínem by bylo lze takový kritický výplod výstižně pojmenovat. Že můj názor na Wikipedii.cz s jejími správci a přispívateli není ojedinělý, si lze ověřit i v jiné diskuzi na:
http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/show/105695?varianta=print
Co se pak týče faktografických chyb na wiki, doporučuji článek:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gíza,
kde se to hemží domněnkami vydávanými za fakta, která jsou zcela jinde, jak si může každý kdo má zájem rovněž osobně ověřit dle údajů na:
http://www.razdva.cz/jaroha
Rozvádět ale toto téma na dsl.zc, byť je žádoucí jeho obecná znalost, by však nebylo právě šťastné místo.
Wikipedie jako poněkud obsažnější slovník cizích slov, i když na mnoha místech dosud nenaplněný, je pro rychlou orientaci jistě užitečná. Přiznávat jí ale jiné hodnoty je naivní optimizmus, jehož stoupencem rozhodně nejsem, neboť ve rčení vyznívá: "Je lépe v blahé naději žíti, než trudnou poznati jistotu." a přitom může jít i o život, jak poznal již Noe. Proto přežil potopu.
Anonym (20.1.2007 20:21:01)
Díky za odpověď. Myslím, že by jsme se v podstatě shodli.
Pokud si přečtete celý thread, zjistíte, že jste se dopustil toho (alespoň částečně), za co kritizujete wikipedisty. A to sice argumentace za současné absence relevantních faktů... Bohužel, taková je vlastnost internetu (a myslím, že dobrá... většinou).
Co se wiki týče, myslím, že má obrovský potenciál právě v možnosti postihnout právě více názorů. Otázka zní, jak moc toho dokáže komunita kolem wiki využít...
domek (21.1.2007 02:16:07)
"A to sice argumentace za současné absence relevantních faktů... "
Zlatá slova. Je neuctivé ponechat je jen zde, ani nezapsaná na pergamen, či vytesaná do kamene pro budoucí generace. Jen si marně lámu hlavu zda jejich autor jen provokuje, či je jen líný, nebo postižený analfabetizmem. Moderní lékařská věda však dovede takřka zázraky, takže není třeba nad ním (nebo spíš o něj?) zatím lámat hůl;-))
Anonym (21.1.2007 22:52:47)
Ale na blbost, zdá se, zatím pořád nestačí...
domek (22.1.2007 11:22:40)
Takto věcné argumentaci nelze oponovat. Lze jen vzít na vědomí, že i toto existuje a tak obohatit sbírku svých životnách zkušeností. Díky za to.