Úvod > Články > Trendy roku 2017 se neobejdou bez baterie s dlouhou výdrží

Trendy roku 2017 se neobejdou bez baterie s dlouhou výdrží

Internet věcí, virtuální realita, nositelná elektronika a další moderní zařízení poháněná bateriemi či akumulátory se stávají neodmyslitelnou součástí našich životů. Každý typ zařízení si přitom žádá jiné baterie, u kterých se očekávají špičkové výkony a stále delší výdrž.

Trendy roku 2017 se neobejdou bez baterie s dlouhou výdrží

Energie pro smartphony

Co se týče chytrých telefonů, na jedné straně stojí snaha zásobovat stále výkonnější mobilní přístroje energií po co nejdelší dobu, a na straně druhé pak stále tenčí konstrukce přístrojů, do níž je třeba baterii vměstnat.

Příkladem toho, kde výrobce v tomto ohledu selhal, je Samsung Galaxy Note 7. "Nevhodný design umístění baterie v Samsung Galaxy Note 7 vedl k její deformaci a následným požárům, kvůli kterým Samsung svůj produkt s obrovskou ztrátou stáhnul z trhu. Opět se ukázalo, že správná volba baterie je pro mobilní zařízení naprosto klíčová," říká Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

I v následujícím roce proto budeme sledovat snahy výrobců najít odpověď na otázku, jak zachovat uživatelsky oblíbený minimalismus a zároveň přijatelnou výdrž baterie. Jedním z možných řešení je rozvíjející se technologie rychlodobíjení, která umožňuje získat dostatek energie na další provoz již po několika málo minutách připojení k nabíječce.

Další řešení, na jehož uvedení do praxe si ale ještě pár let počkáme, využívá nové typy kondenzátorů, které mají až 20× vyšší kapacitu než současné Li-Ion baterie, zvládnou desítky tisíc dobíjecích cyklů bez snižování kapacity a nabijí se za několik sekund. S baterií takových parametrů by smartphony vydržely nabité celé týdny.

Internet věcí

Rok 2017 bude rovněž ve znamení většího rozmachu zařízení internetu věcí. Různým senzorům, čidlům, měřicím přístrojům či miniaturizovaným počítačům a inteligentním domácím spotřebičům připojeným k internetu prorokují analytické agentury skvělou budoucnost a celému trhu pak obraty v řádu desítek miliard dolarů během několika následujících let.

Raketový růst internetu věcí by ovšem nebyl možný bez vývoje baterií, které budou zařízení připojená k bezdrátovým sítím pohánět ne po týdny, ale celé měsíce. Internet věcí totiž zahrnuje nejen chytrou ledničku, která objedná chybějící potraviny, nebo detektory kouře zasílající oznámení na mobil majitele domu, ale třeba i senzory zabudované ve vozovce oznamující obsazenost parkovacího místa.

Mnoho zařízení internetu věcí nelze připojit k elektrické síti, proto využívají nejen komunikaci přes energeticky méně náročnější sítě než je Wi-Fi, ale také speciální baterie, které je dokážou pohánět celé měsíce i roky. "Bezdrátový svět internetu věcí vyžaduje nejen nové typy sítí, ale též baterie, které nebude třeba neustále měnit. Jedině tak budou propojená zařízení sloužit nám a nikoli my jim," vysvětluje Tlapák.

Virtuální realita

Na technologiích pro zařízení zprostředkující svým uživatelům zážitek z virtuální reality pracují hardwarové a softwarové firmy po celém světě. S tím, jak cena těchto zařízení pomalu klesá dolů, se dá předpokládat, že se v příštím roce stanou pro běžné uživatele mnohem dostupnější.

Zároveň lze říci, že použití těchto zařízení bude v nadcházejících měsících pro uživatele mnohem příjemnější. Současná řešení brýlí s obrazovkami a sluchátky totiž vyžadují kabelové připojení k počítači, na kterém běží aplikace virtuální reality – ať už hra, výukový program, nebo třeba aplikace prezentující produkty ve 3D světě virtuální reality. Pro uživatele je to nejen nepohodlné, ale rovněž je to omezuje v pohybu.

Proto se klíčové části hardwarového vybavení pro provoz náročných aplikací stěhují přímo do headsetů pro virtuální realitu. Další baterie jsou potřeba do ovladačů snímajících pohyby rukou uživatele.

"Pokud zvážíme opravdu značné nároky procesorů starajících se o běh náročných aplikací virtuální reality, společně s displeji s vysokým rozlišením pro každé oko uživatele headsetu, je jasné, že baterie musejí poskytovat vysoký výkon, ale zároveň nemohou zásadně zvyšovat hmotnost headsetu, který jenž musejí pohánět nejméně desítky minut. Podobně jako u dalších moderních technologií jde proto o velkou výzvu pro výrobce baterií," uzavírá Radim Tlapák z Batteryshop.cz.

27. 12. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

ostatní

Sdílejte

Přečtěte si také

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Amazon nasadil ve svých skladech humanoidní roboty

Amazon testuje v amerických skladech humanoidní roboty, které mají pomoci v automatizaci operací a usnadnit práci...

 

15 nejčtenějších článků na DSL.cz v roce 2023

Pojďme se společně podívat na statistiky 15 nejčtenějších článků za rok 2023. Tipnete si, která témata vás loni...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...