Úvod > Články > Sledujete televizi přes internet? Podívejte se, jaké změny vás od 1. března čekají

Sledujete televizi přes internet? Podívejte se, jaké změny vás od 1. března čekají

FTV Prima chystá od 1. března velké změny. Nebude již možné neomezeně přetáčet reklamy a její kanály možná dokonce zmizí z O2 TV. Co se vlastně změní pro vás jako diváky?

Sledujete televizi přes internet? Podívejte se, jaké změny vás od 1. března čekají

Proč chce Prima zrušit přetáčení reklam?

Televizní společnosti i reklamní agentury od roku 2018, kdy se zpětné přehrávání začalo měřit a započítávat do sledovanosti v rámci projektu PEM D Asociace televizních organizací, sledují, jak roste obliba internetových televizí.

Diváci je často volí kvůli nadstandardní kvalitě obrazu, větší nabídce programů, ale z velké části právě kvůli možnosti odloženého sledování a přeskakování reklamních bloků.

Pokud ale divák spot nezhlédne, televize za reklamu nedostane nezaplaceno a přichází tak o nemalé peníze. Provozovatelé IPTV tyto ztráty stanicím kompenzují v rámci plateb, které za své zákazníky odvádí.

FTV Prima ovšem nyní přišla s tím, že výše kompenzace není dostatečná a rozhodla se, že na všech svých kanálech omezí funkce zpětného zhlédnutí a přetáčení reklam

I když Prima nejdříve tvrdila, že se bude jednat o jednotky korun za jednu domácnost, například O2 TV uvádí, že je po ní požadováno navýšení poplatků o 2 500 %.

 

Jaké mají operátoři možnosti?

FTV Prima uvedla, že operátoři nemusí platit vyšší poplatky, nabídla jim hned několik možností, jak situaci vyřešit.

První variantou je koupě práv na přeskakování reklam ve zpětném zhlédnutí. Provozovatelé IPTV by tak kompenzovali ztrátu, a to buď ze své současné marže nebo navýšením cen tarifů.

Druhou možností je posuv ve zpětném zhlédnutí až od poloviny reklamního bloku. První část by tedy byla nepřeskočitelná a zbytek by mohl divák přetočit.

Ve třetí variantě by odvysílané reklamní bloky ve zpětném přehrávání chyběly, ale nahradila by je vložená online reklama v rozsahu 5 minut na jednu hodinu.

Poslední možností je úplné zablokování přetáčení reklam. Divákovi by byly přehrávány stejně jako když vysílání sleduje v reálném čase.

Podle O2TV ale není ani jedna varianta akceptovatelná. „Technická realizace tak, jak si ji představuje FTV Prima, je v tuto chvíli pro O2 nerealizovatelná. Navrhovali jsme osvědčenou cestu z internetového prostředí, která aplikuje logiku nižšího počtu lépe cílených pre-rollů (tj. krátkých reklam před spuštěním videa - pozn. redakce), a chtěli se bavit o počtech takových spotů. Dává nám daleko větší smysl menší počet lépe cílených reklam než časový limit pro reklamní sdělení, který se prakticky neodchyluje od limitu, který stanovuje regulátor pro běžné televizní vysílání. Cílili jsme ideálně na dvě reklamy, které jsou, jak víme z internetového světa, nejrelevantnější. Nicméně nejprve musí dojít k vyřešení souvisejících témat, jakými jsou ochrana zákaznických dat nebo identifikace pozic v rámci programu,“ uvedla pro iDnes Anna Lenerová, šéfka obsahu O2TV.

 

Co se změní u jednotlivých poskytovatelů?

O2 TV na podmínky FTV Prima nepřistoupila a vypadá to, že všechny kanály této skupiny z nabídky modrého operátora zmizí. O konci distribuce jsme podrobně informovali v tomto článku. O2 TV ovšem věří, že do března s Primou ještě najdou společnou cestu a dohodnou se na zachování všech programů v nabídce této internetové televize.

Telly TV už na svém webu také zveřejnila oficiální vyjádření: „Především bychom vás chtěli ujistit, že není pravda, že bychom snad za vás nebojovali a nesnažili se udržet cenové podmínky jakož i neomezené přetáčení odvysílaného obsahu na programech Prima beze změn. Celý rok 2021 jsme otázku vysílání TV programů Prima intenzivně řešili a snažili se vyjednat co nejmenší nárůst ceny i možnost zachování přetáčení obsahu beze změn. Bohužel jsme se však od Primy nesetkali se vstřícným ani věcným přístupem a pod hrozbou vypnutí signálu programů TV Prima (k čemuž skutečně TV Prima začala podnikat konkrétní kroky) jsme nakonec byli donuceni požadované podmínky akceptovat. I proto jsme museli upravit ceny našich služeb a začali připravovat omezení přetáčení reklam podle požadavků TV Prima od 1. 3. 2022, ačkoliv ani nám se taková situace nelíbí a dobrovolně bychom k ní nikdy nepřistoupili. Není tedy pravda, že by O2 TV byla jediným operátorem, který s požadavky TV Prima nesouhlasil. Nám ale nakonec bohužel nezbyla jiná možnost, než se podvolit. Zároveň bychom chtěli všechny naše zákazníky ubezpečit, že Telly prodloužila s TV Prima smlouvu, a o programy TV Prima tak u nás nepřijdete.“

A jak to bude u Vodafone TV? „Zastavení pořadu, přetočení vzad nebo zhlédnutí pořadu z minulosti zůstává. Podle požadavku FTV Prima nepůjde přetáčet vpřed, aby diváci nemohli přeskakovat reklamy,“ odpověděl pro iDnes šéf komunikace Vodafone Ondřej Luštinec. Dodal ovšem, že ceny tarifů se nijak nezmění.

Zástupci T-Mobile TV změny v přetáčení reklam odmítli komentovat. „Nabídka kanálů T-Mobile TV zůstává ve vztahu ke společnosti FTV Prima nyní i po 1. březnu 2022 beze změny. Obchodní vztahy dodavatelů a konkurentů nekomentujeme. Případná úprava funkcionalit na kanálech TV Prima je záležitostí našeho vzájemného obchodního vztahu s FTV Prima,“ stojí v jediném oficiálním vyjádření. Diváci tak v březnu budou muset případné změny otestovat sami.

 

Chcete své oblíbené pořady sledovat bez výpadků?

Pokud se často potýkáte s výpadky internetu, prověřte si další možnosti připojení na vaší adrese:

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    16. 2. 2022

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    digitální televizetelekomunikace

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 250 Kč
    Cena za měsíc: 299 Kč
    Cena za měsíc: 399 Kč
    Cena za měsíc: 320 Kč

    Přečtěte si také

     

    Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

    Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

     

    Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

    Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

     

    Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

    Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

    Nejčtenější články

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

     

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

     

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...