Úvod > Články > Ministerstvo financí chce blokovat weby!

Ministerstvo financí chce blokovat weby!

Ministerstvo financí pravděpodobně bude libovolně blokovat jednotlivé stránky. Důvodem je návrh zákona o hazardních hrách. Podle kritiků to může být začátek cenzury.

Ministerstvo financí chce blokovat weby!

Podle návrhu zákona budou muset poskytovatelé internetového připojení blokovat stránky s nepovolenými internetovými hazardními hrami. Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem (ANO) vypracovávají seznam, o jaké stránky půjde. Důvodem je podle Babiše zamezení přístupu firem, které nemají povolení k hazardním hrám v Česku.

"Řízení o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení, na něž se budou vztahovat veškeré právní záruky správního řádu i soudní přezkum správního rozhodnutí," tvrdí mluvčí úřadu Jakub Vintrlík. Ministerstvo podle něj bude postupovat šetrně a před zahájením správního řízení vyzve nelegálního provozovatele ke zjednání nápravy. "Samotná blokace bude uplatněna až v nejzazším případě," dodává Vintrlík.

Blokace je v rozporu se strategií Digitální Česko

Ve strategii Digitální Česko schválené v roce 2013 vládou se ostatně výslovně píše: "Česká republika bude garantovat, že nebude blokovat komukoliv přístup k internetu, případně přístup ke konkrétním internetovým stránkám nebo on-line službám." Na to, že návrh zákona o hazardních hrách je v naprostém rozporu se státní politikou v elektronických komunikacích upozornilo i Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Digitální Česko 2.0 uvádí, že blokování se uživatelé a provozovatelé stránek stejně mohou vyhnout: "Koncoví uživatelé mohou jednoduše obejít blokování, neboť internet je postaven na systému, který nerozlišuje politické členění na státní útvary. Provozovatelé nelegálních internetových stránek se blokování formou seznamu zakázaných internetových stránek mohou rovněž snadno vyhnout." Také tvrdí, že zavedení blokování by je navíc podnítilo k tvorbě systémů, které by obsah internetových stránek automaticky přesunovaly v okamžiku zjištění, že tyto stránky byly zařazeny mezi blokované.

Kritici se bojí cenzury

Poslanec TOP 09 a Starostů Jan Farský zkoušel získat podporu pro dva své pozměňovací návrhy – jeden blokování webů ze zákona vyhazoval úplně, podle druhého by zablokování musel posvětit soud. "Dát pravomoc blokovat weby úředníkům, to je zcela špatně. Něco takového mají provádět nanejvýš soudy, rozhodně ne moc výkonná. Ten paragraf bude snadno zneužitelný. Z ministerstva se tak dělá Velký bratr, který bude mít možnost koukat do počítačů. Vidím v tom velké nebezpečí," řekl Farský deníku ECHO24.cz.

Podle serveru cnews.cz, pokud nechcete, aby se v České republice zavedla cenzura internetu, která může začít u on-line sázení, pokračovat přes dětskou pornografii a prodej léků a skončit třeba až u blokování stránek s nepohodlnými názory, je správný čas napsat svému poslanci.

2. 4. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 399 Kč
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Amazon nasadil ve svých skladech humanoidní roboty

Amazon testuje v amerických skladech humanoidní roboty, které mají pomoci v automatizaci operací a usnadnit práci...

 

15 nejčtenějších článků na DSL.cz v roce 2023

Pojďme se společně podívat na statistiky 15 nejčtenějších článků za rok 2023. Tipnete si, která témata vás loni...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.