Úvod > Články > Jsou operátoři ke svým zákazníkům féroví?

Jsou operátoři ke svým zákazníkům féroví?

Český telekomunikační úřad se podíval na zoubek českým operátorům. Řídí se společnosti nařízeními úřadu nebo v této oblasti mají ještě co dohánět? ČTÚ se v návaznosti na zveřejněná doporučení týkající se účastnických smluv rozhodl zanalyzovat smluvní dokumentaci všech tří síťových mobilních operátorů a jednoho poskytovatele připojení k internetu.

Jsou operátoři ke svým zákazníkům féroví?

Analýza má zjistit, jestli se naší operátoři chovají ke svých zákazníkům fér. Spotřebitelský semafor, který je výstupem analýzy vypovídá o tom, že ne všichni se požadavky úřadu zcela řídí.

Úřad zkoumal vždy nejnovější podmínky daného poskytovatele služeb. Analyzoval smluvní podmínky O2 účinné od 1. 9. 2015 do 14. 12. 2015, T-Mobile od 26. 1. 2014, Vodafone od 5. 1. 2016 a UPC od 15. 1. 2016.

Spotřebitelský semafor ČTÚ

O2

Spotřebitelský semafor vypovídá o tom, že operátor O2 vykazuje znaky neurčitosti, nesrozumitelnosti či neúplnosti hned ve čtyřech bodech. Jedná se o strukturu smluvních dokumentů, automatické prodlužování smluv, smluvní pokuty a  jednostranná změna smlouvy a způsob vyrozumění účastníka o této změně.

Naopak doporučení ČTÚ respektuje nebo dokonce obsahuje i další prospotřebitelská ujednání nad rámec zákona, ve dvou bodech. V možnosti vyzkoušení služby a informacích o termínech a způsobu vyúčtování.

T-Mobile

T-Mobile zcela nesplňuje podmínky úřadu ve třech bodech, a to ve sjednávání smluv prostředky komunikace na dálku a mimo prostory obvyklé k podnikání, automatickém prodlužování smluv a jednostranné změně smlouvy a způsobu vyrozumění účastníka o této změně.

Doporučení ČTÚ respektuje a zařazuje prospotřebitelská ujednání nad rámec zákona v pěti bodech. Jedná se o možnost vyzkoušení služby, informace o termínech a způsobu vyúčtování, vrácení nevyčerpaného kreditu z předplacených služeb, způsob uplatnění reklamace a reklamační řízení a výpověď smlouvy a úhrady spojené s předčasným ukončením smlouvy.

Vodafone

Vodafone se zcela podmínky úřadu neřídí dokonce v šesti bodech. Znaky neurčitosti nebo nesrozumitelnosti úřad našel ve struktuře smluvních dokumentů, sjednávání smluv prostředky komunikace na dálku a mimo prostory obvyklé k podnikání, automatickém prodlužování smluv, smluvních pokutách, jednostranné změně smlouvy a způsobu vyrozumění účastníka o této změně a ve výpovědi smlouvy a úhrady spojené s předčasným ukončením smlouvy.

Naopak s respektováním podmínek a zařazením ujednání ve prospěch zákazníka nad rámec zákona Vodafone šetřil. ČTÚ považuje za takovéto pouze čtyři body, a to možnost vyzkoušení služby, informace o termínech a způsobu vyúčtování, převod a čerpání volných jednotek a způsob uplatnění reklamace a reklamační řízení.

UPC

A jak je na tom poskytovatel internetu UPC? Zde úřad našel nesrovnalosti ve čtyřech bodech. V automatickém prodlužování smluv, ve smluvních pokutách, jednostranné změně smlouvy a způsobu vyrozumění účastníka o této změně a ve výpovědi smlouvy a úhrady spojené s předčasným ukončením smlouvy.

Závěr

Z analýzy vyplývá, že stále mají poskytovatelé služeb na čem pracovat a co zlepšovat. Spokojenost zákazníka je v tuto chvíli podle analýzy nejdůležitější pro společnost T-Mobile, která respektuje doporučení ČTÚ, popřípadě jeho návrh smlouvy obsahuje i některá další prospotřebitelská ujednání nad rámec zákona, v pěti bodech smluvní dokumentace. Doufejme, že si z T-Mobilu vezmou příklad i další operátoři a příští analýza bude pro spotřebitele přívětivější.

21. 12. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

O2připojení k internetuT-MobileVodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...