Úvod > Články > Jaký internet bez drátu vybrat?

Jaký internet bez drátu vybrat?

Již nějakou dobu je na trhu v nabídce mobilních operátorů zajímavá služba internet bez drátu. Jak moc se nabídka na internetu doma i na chatu jednotlivých operátorů od sebe liší? Je vůbec mezi nimi nějaký zásadní rozdíl?

Jaký internet bez drátu vybrat?

Po dobu jednoho měsíce jsme měli možnost si jednotlivé služby a modemy od všech tří operátorů vyzkoušet. Nyní vám přinášíme shrnutí a naše postřehy či připomínky.

Design zařízení

Na první pohled nejpovedenější modem Huawei E5180 co se designu týče, je od společnosti T-Mobile, který ukázal snahu přinést designově něco nového, vkusného a dovolím si i konstatovat, elegantního.

Huawei E5180 od T-Mobilu

Modem Huawei E5180 od T-Mobile

Zbylí dva mobilní operátoři vsadili na klasiku. Všechny modemy jsou nabízeny pouze v základní bílé barvě. Zde by nebylo na škodu zvážit do budoucna možnost rozšířit nabídku o různou barevnost modemů. Během psaní tohoto článku Vodafone nově nabídl nový modem v černé barvě, takže se můžete rozhodovat i podle barvy.

Modem Huawei B315

Modem Huawei B315 od O2

Pokud máte více zařízení, které je třeba připojit přes LAN porty, tak pro vás je určitě vhodný modem od O2, protože aktuálně jako jediný nabízí na zadní straně modemu celkem 4 LAN porty. T-Mobile a nově i Vodafone nabízí modemy pouze jedním slotem a to často může může být nedostatečné. Kabelem k LAN portu je většinou potřeba připojit pevný počítač, chytrou televizi nebo IP telefon.

O2 Internet Optimal Air: zadní strana modemu Huawei B315

Zadní strana modemu Huawei B315 od O2 nabízí 4 LAN porty

Od Vodafonu jsme měli k testování zapůjčen starší typ modemu Huawei B3000, který ještě 4 LAN porty nabízel. V současné době však Vodafone se službou Připojení bez kabelu dodává novější typ modemu Huawei LTE CPE B310, který za stejnou cenu nabízí LAN port jen jeden.

Huawei LTE CPE B310

Modem Huawei LTE CPE B310 od Vodafonu

Přes Wi-Fi lze připojit najednou až 32 zařízení a to shodně u všech tří modemů. Jelikož jsou modemy určeny i k tomu, že je lze využít na různých místech, jejich přepravní parametry moc nepřispívají ke snadnému převozu. Nejlépe skladný a nejmenší je modem od T-Mobile, o něco větší je modem od O2 a největší a proto i nejméně skladný je od společnosti Vodafone. U všech jsme postrádali i vhodné pouzdro, do kterého by se dal modem uložit a bezpečně přepravovat.

Instalace

Nainstalovat jednotlivé modemy zvládne úplně každý. Je to velice jednoduché a stačí k tomu tří hlavní kroky. Nejdříve vyndat modem z krabice, poté zasunout SIM kartu (O2 dodává modem s již zasunutou SIM kartou) a poslední krok, zapojit modem do elektrické sítě. Velká pochvala pro všechny tři operátory, zde opravdu mysleli na zákazníka a udělali instalaci co nejjednodušší.

Pokrytí a dostupnost

Oficiální zdroje jednotlivých operátorů uvádění různé maximální pokrytí domácností v České republice. Na prvním místě s největším pokrytím je Vodafone, který uvádí, že již pokryli více jak 98 % domácností. Operátoři O2 i T-Mobile mají kromě Prahy a Brna sdílené sítě, takže pokrytí je velmi podobné a dosahuje přibližně 95 % domácností. Pokud si chcete pokrytí ověřit přímo na vaší adrese, můžete tak učinit vyplněním formuláře na konci článku nebo kliknutím na tento odkaz.

Rychlost, dosah a síla signálu

Měli jsme možnost vyzkoušet si jednotlivé služby a modemy i v méně obydlených lokalitách, mimo velké městské aglomerace. Nejdelší dosah Wi-Fi signálu měl, v našem případě, starší modem od Vodafonu, který se již nedodává a novější typ bude mít dle našich zkušeností podobný výhon, jako modem od O2. Dosažená vzdálenost téměř 100 metrů bylo milé zjištění.

Špatně si nevedl ani modem od T-Mobile. Sice nedosáhl na oněch oficiálně uváděných 250 m, ale i tak dosahoval slušné vzdálenosti téměř 90 m. S modemem od O2 jsme naměřili dosah Wi-Fi signálu přes 80 metrů, což není vůbec špatné.

Rovněž rychlost surfování po mobilní síti je mimo velká města podstatně nižší. V některých obcích nám rychlost internetu ani jednou nedosáhla na slibovaných 20 Mb/s (O2 a T-Mobile) a pohybovala se spíše kolem 10 Mb/s. Bylo to ale tím, že se modem připojoval k pomalejší 3G síti. Pokud jsme modemy testovali v obcích s LTE internetem, dalo se u O2 i T-Mobilu téměř při každém měření naměřit rychlost stahování mezi 17 - 20 Mb/s. U Vodafonu je v rámci tarifu rychlost snížena na 8 Mb/s, takže se reálně naměřené rychlosti pohybovaly kolem 6 - 8 Mb/s.

Měření rychlosti DSL.cz

Chytrý datový režim a FUP

V průběhu psaní tohoto článku T-Mobile změnil pravidla pro datový limit a začal nabízet více tarifů. Aktuálně jako jediný ze tří operátorů nabízí na všechny tarify internetu bez brátu klasický FUP. To znamená, že datový limit se počítá na veškerý datový provoz (download i upload). Po vyčerpání limitu se internet zastaví na rychlost 0/0 Kb/s a je potřeba za 200 Kč dokoupit dalších 10 GB.

Operátoři O2 a Vodafone naštěstí nemají FUP, ale mají chytrý datový režim. Co to v praxi znamená?

U O2 máte k dispozici neomezené surfování, posílání e-mailů, využívání sociálních sítí atp. Datový limit 30 GB je vztahuje pouze na stahování velkých souborů, například videí nebo streamování videí z YouTube atp. Pro představu 30 GB limit vystačí na 64 hodin streamování v SD kvalitě (480p) nebo 35 hodin v HD kvalitě (720p). Pokud chytrý datový limit vyčerpáte, rychlost internetu pro sathování takto velkých souborů se sníží na rychlost 64/64 Kb/s, ale dále můžete surfovat, posílat e-maily atp. plnou rychlostí 20/2 Mb/s. Pokud potřebujete stahovat a limit vyčerpáte, máte možnost další data dokoupit za 499 Kč - 30 GB.

U Vodafonu je situace velmi podobná jako u O2. Chytrý datový limit je také 30 GB. Rozdíl je ale v tom, že rychlost internetu po překročení limitu je 256/256 Kb/s a není možné další data dokoupit. Navíc Vodafone nabízí neomezenou rychlost surfování od půlnoci do šesti hodin ráno. Ta ale platí jen v případě, že nemáte vyčerpaný chytrý datový režim.

Srovnávací tabulka internetu bez drátu

OperátorO2T-MobileVodafone
TarifOptimal AirInternet bez drátuPřipojení bez kabelu
Cena499 Kčod 399 Kč *449 Kč
Cena k mobilu399 Kčod 399 Kč *449 Kč
Chytrý datový reřim30 GB-30 GB
FUP-od 20 GB *-
Rychlost20/2 Mb/sod 20/5 Mb/s *8/4 Mb/s **
Závazek24 M24 M24 M
Dokup dat499 Kč - 30 GB200 Kč - 10 GBnelze
Zpomalení rychlosti64/64 Kb/s0/0 Kb/s256/256 Kb/s
Typ modemuHuawei B315Huawei E5180Huawei B310
Cena modemu2 376 Kč2 301 Kč2 401 Kč
Splátky modemu24 x 99 Kč1 Kč + 23x 100 Kč1 Kč + 24x 100 Kč
Barva modemubílá matnábílá leskláčerná matná
Počet LAN portů411
Počet dnů na zkošku143030

* T-Mobile nabízí 3 datové tarify internetu bez drátu, které jsou detailně srovnány v tabulce níže

** Vodafone v době od 0:00 do 6:00 hodin neomezuje rychlost surfování

T-Mobile nabízí 3 tarify internetu bez drátu

Internet bez drátuStandardPremiumPremium Plus
Cena399 Kč499 Kč1 199 Kč
Rychlost20/5 Mb/s40/10 Mb/s100/25 Mb/s
FUP20 GB40 GB100 GB

Na závěr

Díky tomu, že T-Mobile zrušil chytrý datový režim a zavedl omezení veškerých dat limitem FUP, je rozdíl lezi tarify poměrně významný. Kterou nabídku ale vybrat?

Pokud máte některý z hlasových tarifů Free od O2, je volba asi jasná. Vybrali bychom tarif Optimal Air od O2. Za cenu 399 Kč získáte rychlost 20/2 Mb a neomezené surfování s 30 GB limitem na streamování videí či stahování velkých souborů. Nespornou výhodou je i modem se 4 LAN porty a možnost dokoupení dalšího množtví dat. K modemu je možné připojit i další 2 externí antény a zlepšit tak signál LTE internetu.

Pokud ale tarif Free nemáte, za službu od O2 zaplatíte o stovku více. A teď je otázka co je lepší. Jestli T-Mobile, kde za 399 Kč máte 20 GB FUP nebo Vodafone, který za 449 Kč nabídne chytrý datový režim, ale zase relativně malou rychlost stahování 8 Mb/s. Pokud se vám zdá 20 GB u T-Mobilu málo, můžete sáhnout po balíčku s FUP 40 GB za 499 Kč, ale za tu cenu už zase můžete mít neomezený internet od O2 s chytrým datovým režimem. U T-Mobilu za 499 Kč navíc získáte vyšší rychlost internetu 40/10 Mb/s.

Především asi záleží, jaké jsou vaše potřeby. Pokud nepotřebujete rychlost ani velký počet dat zvolíte jinou službu než když chcete streamovat video. Rozhodujte se i podle aktuální dostupnosti sítě.

Dostupnost bezdrátového internetu

Pokud vás internet bez drátu od nějakého operátora zaujal, můžete si na vaší adrese proměřit dostupnost těchto služeb.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    4. 4. 2016

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    3GLTEO2připojení k internetuT-MobileVodafone

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 499 Kč
    Cena za měsíc: 499 Kč

    Přečtěte si také

     

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

    Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

    Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

    Nejčtenější články

    Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

     

    Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

     

    Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

    Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

     

    Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.