Úvod > Články > Dokážete ochránit svou online identitu?

Dokážete ochránit svou online identitu?

Slovenská softwarová firma Eset, která se specializuje na IT bezpečnost, sestavila IQ Cyber test skládající se z 16ti otázek. Tento test byl použit v průzkumu mezi uživateli ve Velké Británii. Výsledky průzkumu ukázaly, že většina lidí není schopna odpovědět na jednoduché otázky týkající se počítačové technologie a kriminality. To pak, v některých případech, může vést k situacím, kdy se osobní informace dostávají do ohrožení a stávají se lehce dostupné pro hackery.

Dokážete ochránit svou online identitu?

Sestavený test obsahuje celkem 16 otázek. První otázka obsahuje osm pravdivých i nepravdivých výroků. Každý tento výrok, pokud je správně zodpovězen, je ohodnocen jedním bodem. Projeví se zde otázky typu, jak bezpečná hesla musí být, nebo v jakém ohrožení se lidé nacházejí, pokud surfují na internetu prostřednictvím svých mobilních telefonů.

U dalších osmi otázek měli respondenti zvolit správnou definici slova souvisejícího s kybernetikou, nebo například zvolit nejbezpečnější typ Wi-Fi. Pro úspěšné složení testu je třeba získat skóre osm nebo více bodů.

Ve výsledku jen 42 procent účastníků průzkumu dokázalo správně identifikovat rizika používání mobilních telefonů online. Něco málo přes jednu třetinu respondentů vybralo správnou definici slova vishing, zatímco jen 28 procent ví, co znamená zkratka IoT. Více obtížné otázky typu „Co je to útok DDoS“ zodpovědělo správně pouze 26 procentech dotázaných.

Podle představitelů společnosti Eset studie ukázala, že spotřebitelé jsou stále velmi pozadu, pokud jde o kybernetické vědomí a mohou sami sebe, či organizaci, pro kterou pracují, vystavovat ohrožení. Phishing je bezesporu jedním z největších hrozeb pro spotřebitele. V tomto případě si byla většina uživatelů této hrozby vědoma. Spotřebitelé však musí pochopit, že antivirus je jen část řešení. Je také třeba velké opatrnosti a dávat si pozor na co klikáme.

Nyní vám představíme některé výrazy, které se v průzkumu objevily. Zároveň máte možnost si test sami v původním znění prohlédnout a vyzkoušet.

Phishing

Jedná se o podvodnou techniku používanou k získávání citlivých informací, jako jsou uživatelská jména, hesla a informace o kreditní kartě (a někdy nepřímo i peněz), často k nekalým důvodům, vydáváním se za důvěryhodnou entitu v elektronické komunikaci

Vishing

Sloučenina slov Voice  a Phishing je telefonní ekvivalent phishingu. Jde o použití jak mobilních, tak pevných telefonů ve snaze odcizit čísla kreditních karet nebo jiné informace používané ve schématech krádeží identity jednotlivců.

Malware

Je počítačový program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému. Jde o sloučeninu anglických slov malicious (zákeřný) a slova software. Pod souhrnné označení malware se zahrnují počítačové viry, trojské koně, spyware a adware.

Spyware

Je program, který využívá internetové stránky k odesílání dat z počítače (či mobilního telefonu nebo jiného zařízení) bez vědomí jeho uživatele.

Adware

Advertising-supported software je označení pro produkty znepříjemňující práci nějakou reklamní aplikací. Ty mohou mít různou úroveň agresivity - od běžných bannerů až po neustále vyskakující pop-up okna nebo ikony v oznamovací oblasti. Další nepříjemnou věcí je např. změna domovské stránky, aniž by o to měl uživatel zájem.

Firewall

Je síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a zabezpečení. Zjednodušeně se dá říct, že slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje.

Denial of Service

DoS nebo distributed Denial of Service (DDoS) (česky odmítnutí služby) je technika útoku na internetové služby nebo stránky, při níž dochází k přehlcení požadavky a pádu nebo minimálně nefunkčnosti a nedostupnosti pro ostatní uživatele.

Internet věcí

IoT – anglicky Internet of Things je v informatice označení pro propojení vestavěných zařízení s Internetem. Propojení zařízení by mělo být zejména bezdrátové a mělo by přinést nové možnosti vzájemné interakce nejen mezi jednotlivými systémy a též přinést nové možnosti jejich ovládání, sledování a zajištění pokročilých služeb.

12. 11. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

multimediaostatnítelekomunikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...