Úvod > Články > Video služby na bázi SBV

Video služby na bázi SBV

Přepínané video dává kabelovým provozovatelům šanci maximálně využít kapacitu sítí a přitom poskytovat špičkové video služby zákazníkům, kteří o ně mají aktuálně zájem. Díky komplexním testům prováděným vloni v létě a jejich právě zveřejněným výsledkům již provozovatelé mohou mít jasno, zda je pro ně SBV (Switched Broadcast Video) výhodné.

Hybridní opticko-koaxiální sítě (HFC, Hybrid Fiber Coax) a vývoj komprese digitálního videa znamená pro provozovatele multiservisních (kabelových) sítí (MSO, MultiService Operator) možnost rozšíření portfolia služeb, jak z hlediska většího výběru video kanálů (do 80 analogových kanálů a přes 200 digitálních kanálů) tak z hlediska služeb jako širokopásmový přístup k Internetu, telefonie, HDTV a VoD.

Nasazovat nové služby, zejména video služby, je pro kabelové provozovatele dnes v podstatě nutností, ale vyžaduje to samozřejmě značnou šířku pásma. Přidávat do nekonečna kapacitu nelze a také je to příliš drahé (a hodně se již investovalo do samotné modernizace na HFC), takže se hledají efektivnější cesty, jak do stávajících HFC sítí dostat video služby. Jednou z možností je přepínané video vysílání.

Přepínané video

Kapacita moderních kabelových sítí s SBV totiž umožní prohlížení kanálů na bázi JIT (just-in-time), kdy přístup k videotoku bude na požádání, teprve při každém přepnutí kanálu. To jinými slovy znamená, že pokud v daný okamžik nikdo nemá z určité adresovatelné skupiny (service group) naladěný jeden konkrétní kanál, jeho obsah se v tu chvíli této skupině vůbec nevysílá a kapacita části sítě zůstává volná. Teprve v okamžiku naladění kanálu se videotok dostane k divákovi v reálném čase.

Architektura SBV je velmi podobná VoD. Náklady na SBV tvoří QAM a přepínače. Mnoho provozovatelů začíná nasazovat okrajové QAM pro VoD. Pro snížení latence se do okrajových QAM zabudovávají přepínače.

Mezi výhody SBV patří:

  • virtuálně neomezená tvorba programů pro diváky, kdy se kabelovou sítí přenáší pouze skutečně vyžádaný obsah;
  • rozšíření nabídky do nových segmentů trhu včetně rozsáhlých živých akcí a mezinárodních veletrhů;
  • lepší ekonomičnost kabelových sítí prostřednictvím vyššího využití síťových prostředků;
  • uvolněná šířka pásma pro nárůst moderních aplikací náročných na kapacitu jako VoD, HDTV;
  • efektivní rozšíření kapacity s malými pořizovacími náklady.

SBV má ale i své nevýhody. Problémem je jak správně vybudovat předpokládaný model využívání kanálů, aby se divák nedočkal při volbě kanálu informace typu: dočasně nedostupný kanál. Právě tento problém nadále zůstává oříškem, jak také dokazují nedávno zveřejněné testy.

Co ukázaly testy

Výsledky loňských experimentů zveřejnilo sdružení SCTE (Society of Cable Telecommunications Engineers) na lednové konferenci s názvem Emerging Technologies. Společnost BigBand Networks Inc, která navrhuje a dodává platformy pro multimediální širokopásmové služby, se účastnila obou provedených testů (a využila zkušenosti ze svých testů v letech 2002/3), v rámci nichž se zkoušely matematické modely pro využití QAM pro dosažení úspory šířky pásma s SBV. V síťové architektuře s SBV se určitý počet kanálů přepíná na úrovni skupiny služeb (typicky 2000 domácností), takže kanál se využívá koncově, teprve když si jej v domácnosti naladí.

Testy se odehrávaly u dvou provozovatelů, z nichž je oficiálně znám pouze jeden, Cox Communications Inc. Jejich cílem bylo zjistit, kolik kanálů může používat formát SBV. Výsledek ovšem není jednoznačný. V testu se poskytovala kapacita v objemu 40 toků pro 60 kanálů (32 prémiových kanálů, 6 kanálů Discovery a digitální kanály jako TV Land, ESPN2, Sci Fi Channel, GSN, Fox Sports World a ESPNews) a 603 digitálních koncových zákazníků. V živém testu ale diváci sledovali jen 35-50 z těchto 60 kanálů (přestože bylo zapnuto 95-170 koncových zařízení), čímž se výrazně neprojevil zisk slibovaný SBV.

V druhém testu se na 171 kanálů (The Outdoor Channel, Disney Channel, A&E Network, ESPNews, GSN, Toon Disney, Do It Yourself, MTV2, Noggin a Discovery, prémiové a sportovní pořady typu PPV) použilo 100 toků. 915 zákazníků sledovalo pouze 45-67 z celkových 171 kanálů, a to už představuje úsporu šířky pásma 60%. Tento test dobře ukázal, že pro daný systém by bylo možné snížit o celou polovinu počet používaných QAM a „úspory“ věnovat novým službám jako HDTV.

Když STB (Set Top Box) přehodí kanály v rámci systému SBV, pošle zprávu o naladění nového kanálu (pro získání informací o novém kanálu) a zprávu o „odladění“ předchozího kanálu. V prvním testu se ale sledovaly pouze zprávy prvního typu, takže celkový počet kanálů je vyšší, než normálně.

Co z toho plyne pro provozovatele

Testy jasně prokázaly jedno: jak je obtížné předpovídat kolik a které kanály pracují ideálně v prostředí s SBV. Provozovatel, který uvažuje o SBV, bude v každém případě muset nasbírat spoustu dat o sledovanosti a v souvislosti s jednotlivými uzly pak stanovit pro sebe nejlepší směs kanálů. Kanál, který není moc populární v jedné oblasti, může být hojně sledovaný jinde. Výrazné úspory při současném sledování programů lze docílit zařazením méně populárních kanálů do celkového mixu.

Někteří provozovatelé budou SBV implementovat již v letošním roce, protože jim jde o úsporu, respektive efektivní využití šířky pásma. Konkrétním novým důvodem pro nasazení SBV je digitální současné vysílání (simulcasting).

Budoucnost kabelovek

Přestože mají provozovatelé kabelové sítě značné možnosti uspokojit své zákazníky různorodými službami v podobě známé trojkombinace (triple play), a to díky kapacitě svých sítí, a oproti svým konkurentům v oblasti širokopásmového přístupu (zejména oproti telekomunikačním provozovatelům) mají nesporný náskok, zejména díky znalosti TV vysílání, čekají je krušné časy.

Současný stav i předpovědi jsou celkem jasné: DSL vyhraje na celé čáře. Podle Forrester Research má mít do roku 2010v Evropě širokopásmový přístup k dispozici 41% domácností (72 miliónů), které budou využívat modernizované místní smyčky (80% všech rychlých přípojek bude realizováno po DSL). Kabelovky čeká pokles počtu zákazníků, a to až na 15% ze všech širokopásmových přípojek (ještě v roce 2000 přitom kabelovou přípojku mělo 53% všech širokopásmových uživatelů).

2. 2. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...