Úvod > Články > U:fon znovu ožívá

U:fon znovu ožívá

Přesně před měsícem jsme upozornili na velký pokles rychlostí internetu zákazníků operátora U:fon. Během několika dnů se situace pro zákazníky U:fona výrazně zlepšila. Dokládají to měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz, která také potvrdila postupné zvyšování rychlostí v konkurenční CDMA síti Telefóniky O2.

Pevné sítě


K nejvyššímu meziměsíčnímu vzestupu průměrných rychlostí došlo u poskytovatelů, kteří nabízejí internetové připojení po optice. Tím se dále zvýšil již tak velký rozdíl mezi optikou a konkurenčními typy internetového připojení (DSL, kabelový internet a WiFi). Bohužel zákazníků s optickými přípojkami je ve srovnání s jinými možnostmi připojení k internetu jen malý zlomek. O relativně nízkém tržním podílu optických přípojek v ČR svědčí skutečnost, že na měřáku rychlostí DSL.cz je pouze 1% z celkového počtu měření uskutečněno z optických přípojek.



DSL v síti T/O2

Jak bylo vidět v předcházející tabulce, k výrazným změnám dosahovaných rychlostí DSL v síti Telefóniky O2 (dále T/O2) nedochází.

Rychlosti přípojek, u kterých se může uplatňovat FUP, dosahují v první třetině měsíce zhruba 65% objednaných hodnot. Koncem kalendářního měsíce se pak průměrné naměřené rychlosti kvůli vlivu FUP pohybují pod úrovní poloviny objednaných hodnot.

DSL přes LLU

I když téměř všichni poskytovatelé DSL přes LLU výrazně utlumili své marketingové aktivity, stále jim zákazníci přibývají. Jejich nabídka je zejména pro intenzivní uživatele internetu ve srovnání s nabídkou T/O2 atraktivnější. Dominantní podíl T/O2 na DSL přípojkách v ČR však nijak ohrožen není a s největší pravděpodobností ani nikdy v budoucnu ohrožen nebude.



Mobilní sítě

Jak bylo uvedeno na začátku, nejzajímavější vývoj rychlostí zaznamenává síť U:fon. Zde došlo po velkých problémech sítě v říjnu v posledních týdnech k výraznému zlepšení dosahovaných rychlostí, což potvrzuje následující graf.



Rychlosti sítě U:fon se tak znovu dají srovnávat s rychlostmi zákazníků CDMA sítě T/O2. Také CDMA síť T/O2 zaznamenává postupné zrychlování díky postupné implementaci tzv. Revize A, která umožňuje dosahování maximálních rychlostí přenosu dat k zákazníkům nad hranicí 3 Mbit/s.



V mobilním internetu se stále velmi dobře daří společnosti T-Mobile. Z počtu měření rychlostí na serveru DSL.cz je zřejmé, že počet zákazníků služeb T-Mobile Internet 4G roste stále velmi slušně. Dá se předpokládat, že se již velmi přiblížila doba, kdy s rychlým mobilním internetem přijde i poslední mobilní operátor Vodafone.

WiFi

V posledním přehledu jsou průměrné rychlosti bezdrátových sítí, od kterých je na měřáku DSL.cz k dispozici největší počet měření.



Není bez zajímavosti, že právě WiFi sítě zaznamenávají na měřáku DSL.cz stabilně nejvyšší počet měření. Částečně to může být způsobeno tím, že uživatelé mají tendenci častěji ověřovat svoji rychlost internetu tehdy, pokud zaznamenávají výkyvy v kvalitě připojení. Hlavním důvodem vysokého počtu měření z WiFi sítí je však celkově velmi dobré postavení bezdrátových sítí na trhu s širokopásmovým internetem v ČR.

5. 12. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...