Úvod > Články > ADSL od někoho jiného než Telecomu? Bez obsahu to nepůjde

ADSL od někoho jiného než Telecomu? Bez obsahu to nepůjde

Konkurenti Českého Telecomu v poskytování vysokorychlostního internetu ADSL si obvykle stěžují, že nemohou Telecomu rozumně konkurovat. Jenže i když mají možnosti nabízet alternativní ADSL, nijak se do toho nehrnou.

Když se zeptáte některého z českých alternativních operátorů, co jim brání v tom nabízet atraktivní připojení k internetu ADSL, odpoví, že to je Český Telecom. Pokud jde o dostatečně neoficiální příležitost, postěžují si i na ČTÚ a ÚOHS (veřejně se to u nás nenosí, nechtějí pohněvat předsedy a jejich úředníky, na jejichž stolech leží několik kauz), když je pokročilá doba, schytá to i ministr Mlynář.

O problémech a schopnostech Českého Telecomu toho alternativní operátoři vědí dost, spousta jejich klíčových odborníků a managerů tam v minulosti pracovala. Možná si s sebou ale přinesli jednu nepříjemnou vlastnost – očekávání, že zákazník přijde sám a pokud nejde, tak je na vině někdo jiný.

Pokud srovnáme liknavost alternativních operátorů s aktivitou kabelových internetových sítí Chello a Karneval, potom se jim tento přístup může velmi vymstít. Asi podobně, jako když po roce debat o paušálu za vytáčený internet přišli s těmito tarify mobilní operátoři a všem vypálili rybník. Alternativní operátoři přitom o paušálu debatovali ještě pár měsíců poté; bez výsledku. Ne že by k tomu Český Telecom výraznou měrou nepřispěl, i když v závěru už mu stačilo jen pozorovat rozpory mezi alternativními operátory a nic ani bojkotovat nemusel.

Zákazníky zajímá obsah, ne samotná rychlost

To, co stojí za zájmem o vysokorychlostní internet není pocit z vysoké rychlosti nebo čas, za který se dá stáhnout každý měsíc několik desítek megabajtů záplat pro Windows XP. Je to především stahování hudby a v poslední době i stále více stahování filmů. Blokování podobných aktivit nemá smysl a operátoři to moc dobře vědí. Běžný uživatel se i přes stahování hudby a filmů vejde do stávajících datových limitů a budovatelé rozsáhlých archivů budou dělat problémy vždy. To, že stahování přes sítě P2P omezil Eurotel má odůvodnění pouze v technickém řešení a principech sítě CDMA.

Jenže jediným operátorem, který se snaží využít této poptávky a nabízí hudbu a filmy legálně, je Český Telecom. Jeho marketingové tápání u těchto služeb je dáno na vrub regulačnímu prostředí v České republice a nezkušenosti manažerů, odpovědných za tento projekt. Našli byste ale podobné aktivity u alternativních operátorů?

Telenor prohlašuje, že v domácí Skandinávii něco podobného umí taky a že u nás obsahový portál bude také někdy k dispozici. Matka Czech Online, Telecom Austria, podobné služby v Rakousku dávno nabízí a určitě v zahraničí najdete i Tiscali, jehož zákazníci mohou stahovat hudbu a filmy bez obav z toho, že je někdo bude postihovat.

Samozřejmě, jde o placené služby, ale zákazníkům to nevadí a dá se říct, že pokud je cenový model rozumný, dokonce raději zaplatí než by hledali někde na internetu stejný obsah zdarma (netýká se to samozřejmě zkušených uživatelů). Téměř to vypadá, že podobné služby snad nejde portovat do českého prostředí, na rozdíl od tiskových zpráv, oznamujících, že něco podobného možné je.

Obsah je to jediné, čím se lze odlišit

Alternativní operátoři a poskytovatelé připojení k internetu mají v nabídce obsahu a rozumných cenových modelech pro jeho stahování prakticky jedinou možnost, jak se navzájem odlišit. Ceny nejlevnějších variant ADSL se totiž liší o pár korun, ti kdo ještě nemají aktivaci zadarmo ji budou mít za chvíli, časem budou muset odbourat i časové úvazky a i hodně dobré modemy nabízet za pár korun. Jestli někdo nevěří, ať se podívá na vývoj v oblasti mobilních komunikací. Mimochodem, nástup ADSL je rychlejší než byl v nejvyspělejších zemí nástup mobilních komunikací (to se týká i ČR, v mobilech jsme lídrem).

Pokud alternativní operátoři nezačnou velmi rychle nabízet obsahové služby (a pod tím si nelze představovat několik e-mailových schránek a prostor pro osobní stránky, o což stejně dnes nemá nikdo zájem), bude je Český Telecom v nabídce ADSL stále více válcovat. Samozřejmě, na straně Českého Telecomu je obrovská výhoda – data stažená ze Starzone se neplatí, zatímco ostatní alternativní operátoři by Telecomu za překročení jím stanovených limitů zaplatit museli. Jenže je tu nabídka ADSL přes LLU (linka fyzicky patří stále Telecomu, ale má ji pronajatou a plně ji kontroluje a obsluhuje alternativní operátor).

Na velkoobchodním principu nabízí ADSL přes LLU Telenor. Každý operátor si tak může definovat vlastní parametry přípojky ADSL, naprosto nezávisle na Českém Telecomu. A s takovouto přípojkou lze nabízet mnohem více, než to dělá Český Telecom se svými unifikovanými službami. Jenže ani této možnosti zatím čeští alternativní operátoři příliš nevyužívají. Je pravda, že s přípojkami od Telenoru není zatím moc zkušeností a někteří možná váhají. Jenže čekat donekonečna nelze.

Procitnou alternativní operátoři?

Pokud bychom měli zaspekulovat nad příčinami současného stavu, asi bychom dospěli ke dvěma – malé ochotě top managementu alternativních operátorů riskovat a v jejich finanční situaci. I když jsou jejich mateřské společnosti většinou dostatečně silné na to, aby si koupily Český Telecom v blížící se privatizaci, moc peněz do českých poboček neproudí. Jenže se současnými konzervativními nabídkami o moc více peněz alternativní operátoři nevydělají.

Management tak bude muset začarovaný kruh rozetnout a investovat – a to poměrně velké částky – do agresivní a lákavé nabídky. Protože zákazníci se sami hrnout nezačnou. A pokud na trhu podobné „štiky“ budou chybět, bude to prospívat jen těm největším, měřeno podle tržního podílu. A mezi ty, přes všechny mediální proklamace, ani jeden z našich alternativních operátorů nepatří.


 

14. 1. 2005

Autor: Michal Pláteník

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.