Úvod > Články > Rozdíl mezi ADSL a kabelovým internetem se stále zvětšuje

Rozdíl mezi ADSL a kabelovým internetem se stále zvětšuje

Prosincová měření rychlostí serveru DSL.cz přinesla doposud nejvyšší naměřené průměrné měsíční rychlosti u ADSL i kabelového internetu. Rozdíl v dosahovaných rychlostech uživatelů obou způsobů připojení se však výrazně zvýšil ve prospěch kabelového internetu. Poskytovatelé ADSL v čele s Českým Telecomem budou brzy reagovat.

Prosincové rychlosti ADSL poskytovatelů uvádí následující tabulka.


Průměrná rychlost stále nejčastěji používané služby s deklarovanou rychlostí 512/128 kb/s a agregací 1:50 dosáhla 355 kb/s, což je nejvíce v celé historii měření. Zvyšování skutečně dosahovaných rychlostí nepochybně souvisí s rychlým nárůstem celkového počtu ADSL přípojek v ČR, jejichž počet v těchto dnech přesáhl hranice 100 000.

Poprvé jsme získali dostatečný počet měření rychlostí ADSL služeb na principu pronájmu místní smyčky. Podle počtu měření je zatím nejúspěšnější NEXTRA. Její služba NEXTRA ADSLink Fun 512/128 dosahuje velmi slušného průměru 470 kb/s. U služby NEXTRA ADSLink Fun 2048/384 je naměřená průměrná rychlost 1539 kb/s. Dobré výsledky jsou určitě ovlivněny i tím, že na uvedených službách není doposud aplikována Fair Use Policy.


U převážné většiny ADSL služeb jednotlivých poskytovatelů došlo k nárůstu rychlostí. Nejvýznamnější  zlepšení zaznamenali zákazníci společnosti Czech On Line. Ke zvýšení rychlosti a k chystaným změnám Fair Use Policy se společnost vyjádřila následovně: „Czech On Line je potěšena ze zvýšení průměrných rychlostí naměřených serverem DSL.cz. Projevil se v nich zejména úspěch vánoční akce VOLNÝ ADSL a rychlý nárůst nových uživatelů, který eliminoval dopad agregace. Czech On Line nyní připravuje nová technická řešení, která dále přispějí ke zkvalitnění služeb rychlého internetu VOLNÝ ADSL.“

ADSL nyní poskytuje v ČR přes 20 společností, z nichž je pouze zhruba polovina aktivních. Ostatní mají zanedbatelný počet klientů, který se počítá maximálně v několika stovkách. Dalo se tedy očekávat, že se k Tele2, která ukončila poskytování ADSL v ČR na podzim roku 2003, postupně přidají i další společnosti. To se však v roce 2004 nestalo. Jedinou výjimkou je společnost Internet CZ, která koncem loňského roku „až do odvolání“ pozastavila uzavírání nových ADSL smluv. Naopak Tele2 zvažuje, že se na český trh s ADSL vrátí. Z toho je zřejmé, že poskytovatelé internetu stále pokládají nabízení ADSL v síti Českého Telecomu za perspektivní zdroj budoucích příjmů.

Rychlosti služby Eurotel Data Expres zůstaly na srovnatelné úrovni s minulým měsícem. Zatímco v listopadu byla průměrná rychlost služby 257 kb/s, v prosinci dosáhla 263 kb/s. Lepších rychlostí bylo dosaženo ve druhé polovině měsíce, kdy se projevilo zvýšení kapacity sítě po instalaci 40 nových CDMA základnových stanic.

 
Zajímavý může být pohled na hodinové rychlosti služby v průběhu Štědrého dne. Jak ukazuje graf, oproti jinému volnému dni (sobota 18.12.2004) jsme žádné velké rozdíly v chování uživatelů vysokorychlostního internetu od Eurotelu nezaznamenali. Na Štědrý večer se zatížení sítě začalo postupně snižovat od 17:00 h, kdy nejrychleji surfovali uživatelé mezi 19:00 a 20:00. V tento čas je síť relativně málo zatížena i v ostatní dny kvůli vysílání zpravodajství v českých televizích. V čase mezi 20:00 a 22:00 se mnozí zákazníci opět k internetu vrací, což platilo i na Štědrý večer.


Vyhodnocení posledních měření roku 2004 je dobrou příležitostí k nahlédnutí na celkovou změnu rychlostí mezi začátkem a koncem roku. I přes masivní rozjezd ADSL s nejnižší rychlostí 256/64, průměrné rychlosti všech ADSL přípojek podle jednotlivých měření na DSL.cz vzrostly. Přesnější data ukazuje tato tabulka.


Zatímco na začátku roku byla průměrná přípojka ADSL jen o trochu pomalejší než přípojka kabelového internetu, v prosinci se kvůli opakovanému zvýšení rychlosti služeb kabelových operátorů rozdíl dramaticky prohloubil. Zákazníci kabelového internetu v ČR mají nyní své přípojky téměř 4x rychlejší než uživatelé ADSL. Česká Republika je pravděpodobně zemí s největším rozdílem v Evropě mezi rychlostmi obou základních typů vysokorychlostního internetového připojení.

Podle neoficiálních informací si je Český Telecom relativní pomalosti ADSL vědom a v nejbližších týdnech, byť trochu opožděně, bude na situaci reagovat. Poskytovatelům se citelně zlevní velkoobchodní ceny za ADSL služby 1024/256 s agregací 1:50, které se velmi pravděpodobně projeví v koncových cenách. Na ADSL s rychlostí vyšší než 1 Mb/s v síti Českého Telecomu si pravděpodobně minimálně několik měsíců ještě počkáme.

 

7. 1. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...