Úvod > Články > Jaké je xDSL v České republice?

Jaké je xDSL v České republice?

Když se řekne ADSL, řada lidí se představí pouze ADSL 512/128 kbps s agregací 1:50 od Českého Telecomu. Jenže v ČR není jen tato varianta ADSL a není zde jen Český Telecom a dokonce zde na trhu není jen ADSL. Jaké xDSL a v jakých variantách je tedy v ČR dostupné?

Kde a od koho si lze pořídit xDSL?

Služby xDSL existují v České republice v zásadě ve třech odlišných variantách – od Českého Telecomu, GTS a Telenor Networks. GTS nabízí ADSL bez agregace, ale pouze ve své vlastní síti, kterou má na části Prahy 2. Český Telecom a Telenor Networks poskytují své služby na rozsáhlém území pro účastníky sítě Českého Telecomu.

Český Telecom poskytuje pouze ADSL a nabízí jej svým zákazníkům buď přímo a nebo prostřednictvím různých ISP. Telenor Networks nabízí své služby účastníkům sítě Českého Telecomu prostřednictvím LLU (Local Loop Unbundling – zpřístupnění lokální smyčky). Telenor Networks jako jediný nabízí kromě ADSL také SHDSL, jeho služby si můžete pořídit jen prostřednictvím ISP – konkrétně jsou to Contactel, eTel, Nextra Czech Republic, SkyNet a Tiscali).

ADSL od Českého Telecomu je dostupné na 2 930 000 linkách z celkového počtu 3 488 000 telefonních linek, pokryta jsou téměř všechna větší města a pokrytí se bude i dále rozšiřovat. ADSL a SHDSL od Telenor Networks je dostupné na 370 000 telefonních linek z celkového počtu 3 488 000 linek, pokryta je většina Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Liberce, Plzně, Prahy a Ostravy.

ADSL v ČR a jeho parametry

ADSL je v ČR nabízeno buď formou Bitsream Access (u Telenor Networks) a nebo s přednastavenými parametry. Na trhu jsou k dispozici agregace 1:4, 1:20, 1:40 a 1:50. Telenor Networks nabízí také ADSL s minimální garantovanou přenosovou rychlostí, která se vždy rovná rychlosti upstreamu u dané varianty. Rychlosti u ADSL se pohybují na downstreamu do 1024 kbps u Českého Telecomu a do 2048 kbps u Telenor Networks. V případě upstreamu je to pak do 256 kbps u Českého Telecomu a 384 kbps u Telenor Networks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



SHDSL v ČR

SHDSL (Symmetric High Speed Digital Subscriber Line) nabízí pouze Telenor Networks a to v následujících variantách.

 

 

 


xDSL v České republice

Jak můžeme vidět, tak v ČR existuje dostatečná nabídka xDSL služeb. Jedinými dvěma problémy jsou cena nabízených služeb a nízké přenosové rychlosti. Sekundární problémy pak jsou různé datové limity a FUP aplikované jednotlivými ISP a nebo přímo Českým Telecomem (u variant ADSL s agregací 1:50). Tyto aspekty pak blokují skutečný rozvoj broadband služeb u nás. Další problém je pak v nízké maximální dostupné přenosové rychlosti, který ovšem z velké části tkví v síti Českého Telecomu, zejména pak její struktuře a použité kabeláži na trasách mezi ústřednou a koncovým účastníkem. Český Telecom se však snaží postupně řešit i tuto otázku. Na šestimegabitové xDSL si však ještě nějakou dobu asi budeme muset počkat.

 

6. 12. 2004

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...