Úvod > Články > Počet DSL přípojek dosáhl globálně 73 miliónů

Počet DSL přípojek dosáhl globálně 73 miliónů

Na konci loňského roku bylo ve světě celkem 64 miliónů přípojek DSL, do konce prvního čtvrtletí jejich počet narostl o dalších 15%. Popularita DSL roste, přípojky se zavádějí i v dalších zemích, nicméně konkurence také nespí.

Podle poslední zprávy analytiků společnosti Point Topicna konci prvního kvartálu letošního roku používalo pro širokopásmový přístup celkem 73 miliónů uživatelů DSL ve světě. Kdo sleduje statistiky kolem širokopásmového připojení, toho nepřekvapí, že na čele zemí s největším počtem DSL přípojek jsou asijské země, vždyť polovina celkového počtu DSL se nachází v Asii. Největším překvapením je ovšem Čína, která už připojila téměř 14 miliónů uživatelů, z toho neuvěřitelných 2,8 miliónů jen za první tři měsíce roku. Čína tak nabrala mnohem rychlejší tempo růstu než Japonsko nebo USA. Tyto velmoci umožnily připojení kolem miliónu uživatelů pomocí DSL (každá). Evropa jako celek se může pochlubit 22 milióny přípojek a největší podíl na tom mají Německo (4,5 miliónů), Francie (přes 4 milióny), Itálie (téměř 3 milióny) a Velká Británie (přes 2 milióny).

Rychlé tempo nástupu DSL zaznamenaly další země, kde se DSL teprve dostává ke slovu: Peru s 60% nárůstem nebo Malajsie s 50% nárůstem. Za nimi jsou státy, které teprve díky změně přístupu dominantního telekomunikačního provozovatele konečně mohly spustit plnohodnotnou nabídku DSL, jako např. Francie, která dosáhla 1,6 miliónů přípojek (35% růst).

V penetraci širokopásmových přípojek ve světě stále vede Jižní Korea, která se může chlubit neuvěřitelnými 14 přípojkami DSL na 100 obyvatel. Přes 'obavy ze saturace' počet přípojek v zemi stále roste. Koreu rychle dohání menší asijský tygr, Taiwan, který má penetraci 12 DSL přípojek na 100 obyvatel. Evropa se ale také snaží, protože v Dánsku je penetrace 10 přípojek, v Norsku a Finsku 8 přípojek DSL na 100 obyvatel. Pořadí nejvyspělejších deseti zemí světa z hlediska penetrace DSL naznačuje následující obrázek (zdroj: Point Topic):
pocet pripojek


Některé země vykázaly změny ve statistických údajích za předchozí období, a to směrem dolů, protože buď došlo k chybnému ohlášení počtu DSL přípojek (např. u Deutsche Telekom), nebo v lepším případě (vzhledem k širokopásmovým uživatelům), k překlasifikaci z původně xDSL na optické přípojky (FTTB, Fiber To The Business).

14. 6. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.