Úvod > Články > Připojení přes ADSL je velmi omezované

Připojení přes ADSL je velmi omezované

Každý uživatel ADSL jistě velmi rychle zjistil, že rychlost uvedená v názvu služby se podstatně liší od té, které dosahuje v reálu. Připojení přes ADSL je totiž velmi omezované a rozhodně nejde o „neomezené“ připojení k internetu.

Pokud si kupujete připojení přes ADSL, můžete si být jistí tím, že tzv. nominální přenosové rychlosti se v praxi určitě nepřiblížíte. Nominální přenosová rychlost je maximální, které na lince s ADSL můžete dosáhnout, pokud by váš poskytovatel internetu nepoužil žádné omezení.

Jenže taková linka by byla velmi drahá. Poskytovatel internetu by pro vás totiž musel vyhradit linku o stejné rychlost až do páteřní sítě a i tam vám garantovat, že rychlost neklesne. Pokud byste o něco podobného měli přece jenom zájem, můžete si objednat službu SHDSL, kterou u nás nabízejí například eTel, Nextra nebo SkyNet, tedy operátoři kteří nabízejí služby xDSL založené na platformě Telenor Networks.

Tito operátoři také dokáží garantovat minimální přenosovou rychlost u některých variant ADSL, na úrovni 25 % nominální rychlosti. Telenor Networks totiž nabízí služby xDSL ostatním operátorům na linkách, které jsou zpřístupněné, obhospodařuje je sám a ne Český Telecom, byť jsou v jeho síti. Linky jsou zpřístupněné v rámci služby LLU, poskytované Českým Telecomem. Kromě Telenor Networks dokáží tyto linky obsluhovat ještě České radiokomunikace, pro které pak také není problém SHDSL nebo garance minimálních přenosových rychlostí.

Všechny ostatní varianty ADSL jsou nabízeny na technologické platformě Českého Telecomu. Tato platforma neumožňuje operátorům nastavovat žádné další parametry linek ADSL (natož poskytovat službu SHDSL), takže operátoři u těchto linek nedokáží garantovat vůbec nic. Telenor Networks nabízí linky s xDSL ve dvou variantách – s již nějakým nastavením, kde jsou i garance, nebo holou linku s přístupem k datovému toku (bitstream access), kde si jiný operátor může nastavit všechny možné parametry (tyto linky jsou ale dražší).

Jak jsou omezovány linky ADSL

Všechny linky ADSL jsou svedeny do agregačního bodu. Z tohoto bodu vede datová linka do páteřní sítě a poměr mezi kapacitou této linky a připojených linek ADSL udává agregační poměr. Nebo jinak – agregační poměr udává, jaký maximální počet linek se bude dělit o datovou linku do páteřní sítě.

Agregační poměry pro linky založené na platformě Českého Telecomu jsou 1:50 u levnějších a 1:20 u dražších linek. Už existence tohoto agregačního poměru znamená, že maximální kapacity linky ADSL dosáhnete jen tehdy, když k vašemu agregačnímu bodu nebude připojený nikdo jiný, což v praxi nastává jen zřídka. Telenor Networks u přednastavených linek používá agregační poměr od 1:4 do 1:40.

Průměrné rychlosti podle měření DSL.cz s agregací 1:50
· Linky 256/64 kb/s – 148 kb/s (58 % nominální rychlosti)
· Linky 512/128 kb/s – 338 kb/s (66 % nominální rychlosti)
· Linky 1024/256 kb/s – 598 kb/s (58 % nominální rychlosti)

Kromě agregačního poměru určuje rychlost tzv. Fair Use Policy. Fair Use Policy vám umožní přenést v rámci měsíčního paušálu jen omezený objem dat (záleží na ceně služby). Potom vám někteří operátoři data přenesená nad tento limit naúčtují (obvykle se účtuje po 1 GB), nebo vám omezí rychlost. Podrobnosti se u každého operátora liší, podrobnosti najdete v tomto článku.

Když se budete rozhodovat o pořízení ADSL, měli byste vědět, jak se chcete na internetu chovat – jak budete internet využívat. Pokud budete stahovat hudbu a poslouchat třeba on-line rádia, potom se může lehce stát, že překročíte datový limit a připojení se vám prodraží nebo toho moc nestáhnete. Pokud chcete jen „pracovat“, přičemž pro každého to znamená něco jiného, měly by vám limity stačit. Většina uživatelů se do nic vejde, ale dopředu to nemůžete vědět.

Proto si při pořizování linky ADSL dejte pozor na pořízení takové varianty, která nabízí lákavou cenu, ale kvůli úpisu na určitou dobu nebo dalším poplatkům prakticky neumožňuje variantu změnit. Zvláště pokud jste dosud rychlý internet nepoužívali – v takovém případě své chování dopředu vůbec neodhadnete.

3. 12. 2004

Autor: Michal Pláteník

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...