Úvod > Články > WiMax se v západní Evropě stává realitou

WiMax se v západní Evropě stává realitou

Pro větší rozšíření technologie WiMax v západní Evropě je důležité rozhodnutí, jak bude regulováno spektrum kolem 2,5 GHz, které bude ve většině zemí v letošním roce prodáváno v aukcích.

Otázkou bude především to, jestli jednotlivé země budou naslouchat doporučení Evropské komise a umožní, aby patřičné frekvence, původně určené pro expanzi UMTS, byly technologicky neutrální. To by dalo WiMaxu šanci stát se hlavním broadbandovým systémem.

Vedle tohoto spektra je ale k dispozici také spektrum 3,5 GHz, které je sice z komerčního pohledu poněkud méně lákavé, nicméně je dostupné a může být využito pro systémy 802.16. Řada menších evropských zemí již uspořádala aukce tohoto spektra. Hlavní nápor ale přišel ve chvíli, kdy se do prodeje pustilo Německo a Francie.

V Německu v aukcích zvítězily tři společnosti, dvě mezinárodní a jedna německá, překvapivě mezi nimi není Deutsche Telekom. Majitelé licencí tak jsou firmy Deutsche Breitband Dienste, Clearwire a NextWave (v těchto případech se jedná o firmy, které se snaží vytvořit celoamerickou síť a zároveň expandovat i do Evropy). Odhady německého trhu se pro WiMax pohybují někde kolem 15 procent v roce 2009.

Při aukcích ve Francii byla situace poněkud jiná, vítězné firmy z Německa se jí nezúčastnily, především proto, že licence se prodávaly podle oblastí. Spektra tak ve Francii drží vedle firmy Illiad, která již licenci měla dříve a používá Wi-Fi a WiMax jako doplněk svých služeb DSL, firmy Societe Haut Debit (což je společná firma operátora GSM SFR a operátora fixních linek Neuf Cegetel), HDDR a Bollore Telecom.

Societe Haut Debit získal licence ve dvou lukrativních oblastech Francie, kolem Paříže a oblast Azurového pobřeží. Společnost HDDR získala hned 11 menších oblastí a stavbu sítí zahájí tento měsíc. Firma Bollore Telecom hodlá svých 12 oblastí využít k doplnění svých současných přístupových bodů pro Wi-Fi. Aby zvýšila svoji penetraci trhu, týden po získání licencí zakoupila 45 procent firmy Wifirst, což je největší poskytovatel Wi-Fi ve Francii.

Itálie hodlá zahájit aukce spektra v červnu tohoto roku. Nejprve ale muselo dojít k dohodě s italskou armádou, neboť většina spektra byla dříve přidělena Ministerstvu obrany, které teprve nedávno uvolnilo frekvence 3,4 – 3,6 GHz. Zatímco v Itálii probíhají testy WiMaxu hned několika firem (Siemens, Navini, Alvarion, Tiscali a Fastweb), očekává se, že aukcí se pravděpodobně zúčastní pouze tři hlavní firmy – Tiscali, Fastweb a Telecom Italia.

20. 3. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...