Úvod > Články > Americký broadband závisí na výsledku voleb

Americký broadband závisí na výsledku voleb

Přípravy na volby amerického prezidenta vrcholí, a je proto zajímavé podívat se, zda nějak konečná volba může ovlivnit takový rozvoj širokopásmových přípojek k Internetu v USA. Asi do značné míry ano, protože jedna z mála oblastí, kde se oba uchazeči o americký „trůn“ neshodnou, je právě broadband.

Prezidentský kandidát John Kerry je pro federální dotace na podporu rozvoje širokopásmového připojení k Internetu, zatímco současný prezident by rád pokračoval ve své politice deregulace. Již před časem George W. Bush vyhlásil trend vedoucí k univerzálnímu a hlavně dostupnému širokopásmovému přístupu k Internetu pro všechny Američany do roku 2007. Jeho protivník v agresivním rozvojovém plánu nijak nezaostal, ale opatrně neurčil žádné konečné datum pro „broadband for all“.

Bushova administrativa vidí nejlepší cestu pro rozšíření rychlých přípojek v USA ve zmírnění regulace, případně v deregulaci oblastí, kde regulování spíše odrazuje od rozvoje přístupových sítí. Kerry se -  se svými poradci - nedomnívá, že by vše vyřešil sám trh, takže se přiklání k nutnosti dotací. Je pro 10% daňovou úlevu na investice do současných širokopásmových technologií nejen pro venkovské oblasti, ale i pro centra měst. A dále navrhuje 20% daňovou úlevu pro širokopásmové technologie příští generace, což mají být ty, které nabídnou rychlost víc jak dvacetinásobnou než současné sítě. Kerryho plán by si vyžádal v následujících pěti letech kolem 2 miliard dolarů a měl by být hrazen ze státních příjmů z aukcí na uvolněné kmitočtové spektrum v souvislosti s přechodem z analogového na digitální TV vysílání.

Bush jinými slovy chce, aby každý v jeho zemi měl brzy dostupnou alespoň nějakou technologickou možnost rychlého připojení, zatímco Kerry chce mít někdy v budoucnu opravdu rychlé přípojky k Internetu, tedy 10-100x rychlejší než mají mnozí v Americe dnes.

Bushova širokopásmová politika se zaměřuje na národního regulátora, tedy FCC (Federal Communications Commission), který zvolil komplexní přístup k rozvoji širokopásmového přístupu: podporuje pevný bezdrátový přístup a využití elektrické rozvodné sítě jako další dvě nové alternativy k masově rozšířeným kabelovým a DSL přípojkám.

Před měsícem FCC referovalo Kongresu o stavu rozvoje rychlého připojení k Internetu. USA jsou první na světě v absolutních číslech s 28 milióny přípojek (EU dohromady má jen 23 miliónů), z toho kabelové přípojky tvoří víc jak ¾ a ADSL pak 15%. Ovšem relativní čísla vypovídají o situaci lépe: penetrace širokopásmového připojení mezi domácnostmi v USA dosahuje necelých 7% na 100 obyvatel, což je horší než v Jižní Koreji (21,3 přípojek na 100 obyvatel), Hong Kongu (14,9%), Taiwanu (9,4%), ale také horší než v sousední Kanadě (11,2%) nebo třeba na Islandu (8,4%).

Nikdo zřejmě nemůže podezřívat ani jednoho z prezidentských kandidátů, že by se nějak výrazně zajímali o technologické otázky a telekomunikace, a ani technologie nejsou zrovna náplní předvolební kampaně a diskusí. Nicméně rozumná národní politika rozvoje širokopásmového přístupu je bezesporu jednou z klíčových věcí, o kterou se musí vedení státu – v USA prezident – postarat, neboť rozšíření rychlých přípojek je jedním z ukazatelů stavu ekonomického rozvoje země. 

29. 10. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.