Úvod > Články > Vyhrává WiMax v závodě o síť 4G?

Vyhrává WiMax v závodě o síť 4G?

WiMax v závodě o 4G zatím nevítězí, nicméně významné kroky kupředu zcela jistě učinil.

Takové jsou alespoň závěry asociace Wireless Communications Association International. Zatímco firmy investující do této technologie slibují modré z nebe, asociace ukázala, že WiMax plní alespoň nějaké sliby a čekají jej další překážky. Hlavní z nich jsou spory o spektrum, zatímco ve většině zemí je pro WiMax používána frekvence 3,5 GHz, ve Spojených státech to zatím není povoleno. Někteří zastánci WiMaxu proto volají o použití spektra 800 MHz, které ale bude volné až ve chvíli, kdy se americké vládě uvolní toto spektrum, které zatím používá analogové televizní vysílání. A to bude končit až v únoru 2009.

I ti největší zastánci této technologie přiznávají, že budoucí nový standard LTE (Long Term Evolution), který nahradí standard GSM, bude komerčně úspěšnější a získá většinu systémů 4G. Hlavním důvodem bude skutečnost, že dnes existuje vysoký počet poskytovatelů GSM, kteří budou schopni udržet si své zákazníky ve chvíli, kdy přejdou z CDMA na LTE.

V současné době existuje 122 komerčních sítí CDMA v 55 zemích a celkový počet zákazníků se odhaduje na 70 miliónů. V porovnání s těmito údaji zatím neexistuje poskytovatel, jenž by nabízel systém 802.16e, který definovala konference WCA z minulého roku. Důvodem je rozhodnutí poskytovatelů počkat na druhou generaci standardu, který bude podporovat stejnou technologii MIMO, jež bude použita v LTE. A případně v konkurenční technologii, kterou připravuje Qualcomm.

Systémy pro tuto verzi WiMaxu ale nebudou certifikovány před koncem tohoto roku. Poskytovatelé jsou zatím rozděleni – Sprint Nextel, Clearwire a Sistema (Rusko) a jsou odhodlání přejít na WiMax, zatímco Cingular a Vodafone podporují LTE. Verizon, AT&T a BT zase chtějí využít WiMax jako doplněk jejich systému fiber-to-home. Satelitní společnosti zase uvažují o WiMaxu jako o rezervním systému.

Díky zpoždění již Sprint Nextel oznámil snížení investic do technologie WiMax o 200 miliónů dolarů. I tak ale firma již začala mluvit o cenách – vedle běžných poplatků za připojení k internetu by si za mobilní připojení účtovala dalších 10 až 15 dolarů měsíčně. Firmy představující nové technologie WiMaxu přiznávají, že ke skutečným ukázkám dojde až koncem tohoto roku a realita v nasazení se pohybuje někde v oblasti roku 2009.

To ale neznamená, že v oblasti WiMaxu se nic neděje. Navini Networks již oznámila přechod ze systému CDMA na mobilní WiMax, Sierra Monolithics zase představila své chipy pro duální pásmo (2,5 a 3,5 GHz) podporující 802.16d a 802.16e. Intel slibuje novou verzi chipsetů řady Rosedale-2 na únor, ty by měly podporovat oba standardy.

Qualcomm, který připravuje alternativu, slibuje technologii umožňující rychlost přenosu 10 Mbit/s a lepší efektivitu, než má WiMax. Na vývoji této technologie s firmou spolupracuje také Samsung a Lucent.

14. 2. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...