Úvod > Články > Premium ADSL zůstává rychlé

Premium ADSL zůstává rychlé

V posledních 2 týdnech se objevily v různých diskuzních fórech stížnosti na pokles rychlostí od některých zákazníků služby Premium ADSL Radiokomunikací. I když určitý pokles byl zaznamenán i na měřáku DSL.cz, rychlosti Premium ADSL patří nadále ve srovnání s konkurencí k nejvyšším.

Pevné sítě


V celkovém přehledu nejčastějších typů připojení v pevných sítích dosahují trvale nejvyšších rychlostí zákazníci kabelového internetu od Karnevalu. Dá se předpokládat, že ani po faktickém dokončení převzetí Karnevalu ze strany UPC se stávající zákazníci Karnevalu poklesů skutečně dosahovaných rychlostí obávat nemusí.



DSL v síti T/O2

V lednu se poprvé u všech zákazníků DSL služeb v síti T/O2 pozitivně projevilo navýšení datových limitů FUP. Důsledkem byl meziměsíční nárůst průměrných rychlostí u nejpoužívanějších DSL služeb s nominálními rychlostmi 512 kbit/s o 8% a u služeb s rychlostí 2048 kbit/s o 5%.



O tom, že pro mnoho zákazníků služeb O2 Internet Expres nejsou ani nové datové limity (3 GB/měsíc pro 512 kbit/s a 12 GB/měsíc pro 2048 kbit/s) stále dostatečně vysoké, svědčí níže uvedený graf. V grafu je viditelný pokles průměrných rychlostí naměřených na měřáku DSL.cz vlivem postupné aplikace FUP u jednotlivých zákazníků v průběhu měsíce. Podle očekávání se trochu více projevuje FUP u zákazníků nejlevnější služby s rychlostí 512 kbit/s.

 

Potvrzuje se tak, že možnosti využití rychlého internetu se rozšiřují rychleji, než by odpovídalo nárůstu datových limitů u nejlevnějších DSL služeb.

DSL přes LLU

Nyní se podíváme detailněji na rychlosti služeb Premium od Radiokomunikací. Jak již bylo v minulosti uvedeno, jedná se o nejrozšířenější DSL služby na principu LLU (zpřístupnění místní smyčky Telefóniky O2 alternativním operátorům).



Zatímco všechny sledované služby zaznamenaly v prosinci oproti listopadu nárůst, v lednu naopak došlo u všech služeb k určitému poklesu. Nárůst rychlostí v předcházejícím období Radiokomunikace zdůvodňovaly změnou poskytovatele zahraniční konektivity, optimalizací na páteři sítě a úpravami v rámci NIX.CZ. Podle Radiokomunikací nebyly v posledních týdnech provedeny žádné zákroky ve vlastní síti, a proto případný pokles je spíše způsoben přirozeným nárůstem provozu v síti, který může vést k většímu vlivu agregace.

O skutečném poklesu si mohou čtenáři udělat nejlepší představu podle grafu posledního vývoje rychlostí jedné z uvedených služeb.

 

Po srovnání parametru „podíl z objednané rychlosti“ u jednotlivých služeb lze konstatovat, že přes určitý pokles stále patří dosahované rychlosti služeb Premium ve srovnání s jinými DSL službami k nejvyšším.

Mobilní sítě

V rámci mobilních sítí stojí za zmínku postupné zlepšování rychlostí v síti CDMA Telefóniky O2. Minulý měsíc naměřené rychlosti patří k historicky nejvyšším. Zákazníci využívající služeb v CDMA síti T/O2 se určitě mohou těšit na další zvýšení rychlostí i kvality sítě, což dokládá tisková zpráva společnosti Nortel Networks o pilotním projektu s využitím technologie CDMA2000 1xEV-DO Rev A u české T/O2.



WiFi


V poslední tabulce jsou uvedeny rychlosti WiFi sítí, ze kterých bylo v lednu na DSL.cz vyhodnoceno více než 200 platných měření rychlostí.



Průměrná rychlost 24 019 platných měření, u kterých uživatelé měřáku DSL.cz uvedli po naměření rychlosti typ připojení a poskytovatele, byla podobně jako v předcházejících měsících blízká úrovni 1,5 Mbit/s.
 

5. 2. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.