Úvod > Články > N-JOY – YouTube v českém provedení?

N-JOY – YouTube v českém provedení?

Nová služba N-JOY v prostředí českého internetu přináší podobné služby jako oblíbený portál YouTube. Přesněji, jde o nový portál pro sdílení videosekvencí. Autoři jej směle nazývají „český YouTube“, splní ale ve výsledku očekávání?

Služba vychází z amerického projektu YouTube, což je největší světový systém pro sdílení filmových souborů na internetu. V listopadu 2006 byl YouTube zakoupen portálem Google. Každý se zde může zdarma zaregistrovat a sdílet své filmy s ostatními uživateli. YouTube stojí za zrodem mnoha internetových hvězd – uživatelů, jejichž filmy shlédlo obrovské množství lidí (často přes milion přístupů). Největším problémem je však pro tento server skutečnost, že mnozí uživatelé na něj nahrávají obsah porušující autorská práva (hudební klipy apod.).

Co je to N-JOY?

Portál N-JOY.CZ vytvořila česká společnost FunPower s.r.o., která se zabývá vývojem webových služeb. Kromě svých hlavních funkcí, kterými jsou stahování a sdílení video obsahu, je portál N-JOY.CZ koncipován jako zdroj široké nabídky humoru a zábavy. Přístup k veškerému obsahu a využívání všech služeb portálu N-JOY.CZ je zdarma. Uživatelé mohou přidávat a sdílet na internetu videa vytvořená samotnými uživateli (např. pomocí video kamery, digitálního fotoaparátu, webové kamery či mobilního telefonu) nebo videa, která uživatelé nalezli či získali jinde (např. na internetu nebo e-mailem). Systém samosebou umožňuje uživatelům prohlížet nabídku obsahu, který poskytli jiní uživatelé, či sledovat další předem připravený obsah přehledně rozdělený do hlavních kategorií, jako jsou Vtipy, Hry, Televize, Kino a Webové kamery.

Praktická funkčnost

Na hlavní straně projektu je možnost vkládat nové videosekvence. K tomuto je nutná registrace na tomto portálu. Registrace je rychlá a kupodivu nejste ani vyzváni ke čtení všeobecných podmínek. Přesto na ně ještě dnes dojde řeč. Po registraci vám již nic nebrání v nahrání vlastního souboru. Každý uložený klip musí mít definovaný název, kategorii, popis a klíčová slova. Doplňujícími údaji mohou být kvalita snímku a definice erotického nebo neveřejného obsahu. Před samotným odesláním snímku jste informováni o podporovaných formátech – AVI (s kodeky DIVX, XVID, MJPG), MOV, MPG, MPEG, 3GP, MP4 nebo FLV. Dále je zde informace o maximální velikosti snímku (100 MB) a celkovém volném prostoru pro váš účet (200 MB).

Upload poté záleží pouze na rychlosti vašeho připojení (samozřejmě záleží i na rychlosti, kterou je připojen server). Na hlavní straně lze rychlost připojení změřit. Je dobré, že při tomto připojení můžete definovat obecnou rychlost vašeho připojení, takže nedochází k velkému zkreslení. Ovládání portálu v rámci funkce prohlížení videosekvencí je dobré, trochu mám výhrady k hlavní nabídce – kliknete-li na položku, která je hodně vpravo, musíte se kurzorem myši vracet přes celou šíři obrazovky, aby jste se dostali na sub-menu. Videa jsou zde rozdělena do kategorií, jsou zde odkazy na webkamery a internetové vysílání rádií a televizí.

Jste-li registrováni, můžete videa přidávat do osobního výběru. Přehrávání lze spustit klasicky pomocí ikony šipky (Play). Při přehrávání lze ovlivnit hlasitost, kvalitu přehrávání, lze se pohybovat v rámci jednoho snímku v čase, pozastavit video anebo zapnout celoobrazovkový režim. Po skončení přehrávání lze zvolit opětovné přehrání nebo doporučení videosekvence známým či kolegům – že by inspirace u YouTube? Pod snímkem pak vidíte přímou URL adresu snímku, počet shlédnutí, je zde kontakt na uživatele, jež video vložil, anebo možnost vstoupit do diskuse, nahlásit problém s přehráváním nebo obsahem apod.

Má šanci?

Asi ano, záleží, jak provozovatel bude zvládat jednak nárůst uživatelů a také jak bude dodržovat autorská práva. Před vložením videa lze zobrazit všeobecné podmínky. Ty se omezují pouze na definici toho, co sdílet nelze. Konkrétně pak nelze sdílet obsah, ke kterému nevlastníte práva, nebo obsah, který tyto práva poškozuje, pornografický obsah, obsah s rasistickým podtextem, obsah zobrazující násilí, obsah, který je v rozporu s duševním vlastnictvím a který je jakkoli v rozporu s platnými zákony ČR. Úspěšnost se může odrazit od zájmu uživatelů využívat tuto službu, na kvalitě funkčnosti a na již zmíněném dodržování všeobecných podmínek. Předpokládám, že portál bude mít kontrolní mechanismy, které sporné snímky vyeliminují.

30. 1. 2007

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...