Úvod > Články > Nokia přichází s Wibree

Nokia přichází s Wibree

Nokia vyvinula novou bezdrátovou technologii Wibree, která by měla vylepšit některé nedostatky, kterými trpí technologie Bluetooth.

Základním rozdílem by měl být mnohem vyšší výkon, což by se odrazilo v menších periferiích a nižší ceně. Šéf vývojového oddělení Nokie Bob Iannucci dále slibuje, že jelikož tato technologie využívá stejné komponenty, výrobky budou zcela určitě levnější.

Vedle nahrazení Bluetoothu při připojení periférií jako jsou klávesnice, Nokia vidí uplatnění Wibree i jinde, od náramkových hodinek přes hračky až po sportovní výbavu. Wibre má mnohem menší energetické nároky, takže může být použita třeba v drobných senzorech, které informují o tepové frekvenci nebo o uběhlé vzdálenosti.  Navíc může být informace přenesena přes mobil třeba trenérovi nebo na webovou stránku. Další z možností je senzor na golfové holi, který bude přenášet informace o úderu instruktorovi, který bude mobilem radit, jak údery vylepšit. Díky Wibree by náramkové hodinky mohly sloužit jako dataport mobilních telefonů.

Parametry Wibree jsou dosah 10 metrů a rychlost přenosu dat do 1 Mbit/s. Navíc může být použita buď jako samostatný chip, nebo jako duální čip, který by zahrnoval jak Wibree, tak i klasický Bluetooth.

Na specifikaci pracují vedle Nokie ještě další firmy, zejména Broadcom Corp., Epson a Nordic Semiconductor ASA. Ke standardizaci by mohlo dojít ještě v letošním roce. To je ale spíše zbožným přáním tvůrců než realitou, novou technologii musí nejdříve posvětit skupina Bluetooth Special Interest Group, a to chvilku potrvá, neboť tato skupina je notoricky známá malou chutí ke změnám.

Do vagónu nové technologie naskočil i analytik společnosti ABI Research, který tvrdí, že trh produktů s touto technologií by do pěti let mohl dosáhnout nejméně půl miliardy dolarů.

Nová technologie má konkurenci od samého začátku, Zigbee má podobné charakteristiky a její standardizace již probíhá. Šance Wibree jsou ale lepší, neboť využívá stejného principu jako Bluetooth.

1. 2. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.