Úvod > Články > Nová verze oblíbeného programu Skype

Nová verze oblíbeného programu Skype

Komunikační aplikaci Skype asi není potřeba představovat a jen těžko nalezneme někoho, kdo jej nezná nebo o něm alespoň neslyšel. Skype uvedl na scénu novou verzi 3.0, kterou si dnes blíže představíme.

Pro ty z vás, kteří snad Skype neznají, musíme předeslat, že jde o dokonalý nástroj pro telefonování na internetu. Umožňuje zdarma telefonovat z jednoho počítače na druhý. K tomu potřebujete pouze solidní připojení, mikrofon a reproduktory, dále lze rozšířit využitelnost pomocí web kamery, toto řešení ale nevyhovuje všem uživatelům, někteří dávají přednost textové nebo hlasové komunikaci. Skype je navíc posunut více do pozice IM aplikací – můžete tak vyhledávat v seznamu registrovaných uživatelů, vytvářet si seznam přátel.

Zlepšení? Malé, ale snadno pozorovatelné

Snad každý uživatel si všimne nového vzhledu aplikace, který prošel menší, ale příjemnou inovací. V menu přibyla ikona Live, která slouží k vyvolání zcela nové funkce, jež Skype obsahuje. Změnou jsou i nové, moderní zvuky, které doprovází ovládání programu. Jako novinku nabízí Skype možnost spojit se s celým světem. Pro tuto funkci slouží již zmíněná položka Live. Pod ní se skrývá nová služba Skypecasts, která nabízí hromadnou konverzaci pro větší skupinu lidí. K již vytvořeným skupinám se můžete přidat, popřípadě je možné vytvořit si vlastní.

Pokud zrovna nechcete volat, můžete využít i komunikace textové. Tu oživují různé prvky. Jednak to jsou emotikony a dále to mohou být různé aplikace, které Skype nabízí pod položkou Doplňky. Při konverzaci si tedy můžete zahrát šachy, nebo po stáhnutí dalších aplikací jednoduše oživit konverzaci. Není problém také odeslat soubor, a pokud se vám komunikace ve dvou zdá nudná, je možnost pozvat i další uživatele. Tímto se Skype patrně snaží více přiblížit jiným IM programům, jako je ICQ. Naštěstí není tolik prosycen reklamními bannery.

Jak využít funkci Live? Snadno.

Pokud kliknete na záložku Live, ocitnete se v seznamu předdefinovaných diskusních skupin. Ty asi nejsou pro většinu z vás ideálem, patrně budete chtít vytvořit skupinu vlastní. Zcela dole je volba s názvem Create your Skypecast, klikněte na ni. Ocitnete se na webu této služby. Občas se stane, že se ocitnete přímo ve formuláři, občas dojde k přesměrování na hlavní stránku služby. Pro přechod na formulář klikněte na tomto webu na nápis Create a Skypecast. Nyní již stačí vyplnit formulář. Výsledkem je webová adresa, pomocí které se do vaší diskusní skupiny mohou hlásit další lidé. Otázku využitelnosti již ponecháme na uživatelově hodnocení.

Závěrem

Skype je výborným programem pro VoIP telefonii, o jehož úspěšnosti hovoří také počet spokojených uživatelů. Nová verze přináší několik změn, které dále rozšiřují jeho funkčnost. Někteří si ale stále stěžují na zvláštní chování celé aplikace, která využívá některých uživatelů k přepojování hovorů a parazituje tak na jejich připojení. Pokud ale nemáte datový limit, tak vám toto chování příliš vadit nemusí.

16. 1. 2007

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.