Úvod > Články > Televize pro mobily

Televize pro mobily

Možnost nabízet televizní vysílání na displeji mobilů nedává některým americkým poskytovatelům spát.

Firma MediaFlo (pobočka firmy Qualcomm) připravuje ve spolupráci s firmou Modeo (pobočka firmy Crown Castle International) mobilní síť, která by něco takového dokázala.

Řada analýz odhaduje, že právě tato část trhu má pro blízkou budoucnost největší naději na prudký růst, firma ASI Research nedávno odhadla, že trh na periférie a služby by se do konce tohoto desetiletí mohl zvětšit z dnešních 200 milionů dolarů na 27 miliard.

Nebude to ale jednoduché, i když mobilní operátoři v posledních letech investovali miliardy dolarů do příprav sítí podporujících 3G, které umožní třeba video, tyto sítě pro vysílání televize v reálném čase nestačí. Bezdrátové sítě 3G jsou designovány pro přenos mezi jedním uživatelem a jedním centrem, čili pokud by se třeba 100 000 lidí najednou rozhodlo sledovat na displeji mobilu finále ve fotbale, síť by musela přenášet 100 000 kopií najednou.

A právě tady se objevuje MediaFlo a Modea – snaží se o síť, která by přenášela jeden signál, jenž by se objevil na všech mobilech. Samsung již předvedl první mobily využívající technologie MediaFlo, Motorola a Nokia zase mobily pro technologii firmy Modeo.

Obě firmy, jejichž technologie jsou velice podobné, hodlají zahájit provoz s pomocí existujících poskytovatelů ještě letos. Zatímco MediaFlo používá technologii nazvanou FLO, Modeo sází na technologii DVB-H (digital video broadcast – handheld). Modeo je spolu s Microsoftem, Motorolou, TI a Nokií zakládajícím členem asociace Mobile DTV. Její technologie se pomalu, ale jistě stává standardem, který byl oficiálně schválen již v listopadu 2004. Firma navíc nabízí čtyřpásmový smartphone pracující s OS Windows Mobile 5 vyrobený firmou HTC.

Stejnou technologii hodlá využívat i firma Hiwire, která zahájí pokusný provoz během několika měsíců. Mateřská firma Aloha Partners vlastní značnou část spektra 700 MHz a tvrdí, že právě toto spektrum bude pro přenos lepší než spektrum 1 600 MHz používané firmou Modeo.

Mezitím podobnou službu ohlásila firma GoTV Networks (dříve známá jako VStar), jejíž přenos funguje na mobilech podporujících Javu a BREW sítí Sprint, Nextel a Boost Mobile. Podle firemního prohlášení funguje přenos na sítích 2G, 3G, WiFi a WiMax. Jelikož se ale firmě nepodařilo uzavřít smlouvu s žádným existujícím televizním studiem, musí využívat službu vlastního studia, takže kvalita pořadů je nejasná.¨

Existují však také firmy, které prokazují, že nové sítě nejsou nutné. Nezávislé testy technologie firmy ROK TV ukázaly, že televize na mobilech je možná i na pomalejších sítích než je 3G. ROK TV začala svoje technologie dodávat čínskému poskytovateli China Mobile. Další z firemních možností je využití tzv. ROK Black Box, který přes internet (pomocí protokolu IPTV) přenáší záznam z normální televize přímo na mobil, včetně využití možnosti VoIP. Stačí být připojen pomocí WiFi nebo modrého zubu. Firma MobiTV zase sází na WiMax.

Firem zajímajících se o možnost ukousnout si co největší část potenciálně lukrativního koláče je tedy na americkém trhu dost. Některé analýzy však již dnes varují, že trh s televizí pro mobily si brzy vyžádá konzolidaci, neboť se na něm uživí jen několik poskytovatelů. Analýzy se většinou shodují na tom, že největší šance na spojení mají právě firmy Modeo a Hiwire. Trh by zřejmě neunesl více než dvě, maximálně tři firmy, a ve Spojených státech je dalším velkým hráčem firma Sprint-Nextel. Předpokládá se totiž, že zatímco v zemích s vysokou penetrací mobilů, jako jsou třeba evropské země nebo Japonsko, existují maximálně dva poskytovatelé, zatímco Spojené státy s nízkou penetrací mobilů více firem prostě neuživí.

Pilotní provoz technologie DVB-H zkouší v Praze i T-Mobile, ukázky byly předvedeny i na Invexu.

17. 8. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...