Úvod > Články > Krátké videosekvence pro volný čas

Krátké videosekvence pro volný čas

Smějete se rádi u televizních pořadů typu Neváhej a toč? Pak vězte, že podobnou zábavu můžete zažít kdykoli na internetu. Shromažďováním krátkých, převážně zábavných, videosekvencí se zabývá několik velkých internetových portálů.

Na podobných portálech naleznete stovky až tisíce většinou humorných videosekvencí v délce obvykle do 3 min. Nejsou výjimkou ani velmi krátká videa v délce několika sekund, ale převažují delší snímky. Objem stahovaných dat uživateli těchto portálů dosahuje významného objemu v celkovém měřítku datového pohybu na internetu. Důvod je jasný – streamované video vyžaduje vysoký datový tok. Jste-li omezeni FUP, pak jsou pro vás tyto služby také omezené, ale tomuto tématu se raději vyhněme a vraťme se ke konkrétním portálům. Než si jich několik vyjmenujeme, je potřeba zmínit, že jde obvykle o velké portály, které kromě videosekvencí nabízejí i řadu dalších služeb a zázemí sociálních sítí.

YouTube

www.youtube.com

Jeden z největších portálů s krátkými videi na světě. Pro mnoho uživatelů ČR se dostal v povědomost až ve chvíli, kdy zde byla umístěna videa z napadení Dr. Ratha Dr. Mackem. Ale jistě existovali uživatelé internetu, kteří o této službě věděli z dřívějška. Portál nabízí mnoho druhů vyhledávání a členění videosekvencí do kategorií. Upload i Download je zdarma, firma provozující tento web má asi 30 zaměstnanců a profituje z reklam umístěných na webu a do některých snímků.

MySpace

http://vids.myspace.com

Světová dvojka na trhu s krátkými videosekvencemi je součástí kolosálního portálu, který lze definovat jako komunitní síť s řadou doplňujících služeb. Tento portál by asi snesl srovnání s českými portály Seznam či Centrum. Videa jsou taktéž přehledně členěna do kategorií, ale již na první pohled je zřejmé, že jich zde není tolik jako v předchozím případě.

Google Video

http://video.google.com

Je asi jen málo služeb, které by oblíbený vyhledávač Google nenabízel. Do jeho portfolia služeb se již před nějakým časem zařadil i archiv videosekvencí. Pozici na trhu lze u této služby jen těžko odhadovat, ale statistiky hovoří o tom, že se Google Video dere stále více nahoru. Hlavní výhodou oproti jiným portálům je velmi snadné a efektivní vyhledávání snímků, tedy funkce, ve které Google vždy kraloval.

Další portály

Samozřejmě i další velké portály podobné služby nabízejí. Jde zejména o tento trojlístek - Yahoo, AOL a MSN. Žádná ze jmenovaných služeb ale nedosahuje takového rozměru a kvalit jako tři giganty výše uvedené. Jde jen o jakousi prestiž či snahu konkurovat vzájemně službami na internetu. Je jen na vás, zda vás některý portál osloví, ať již pro download nebo upload videosekvencí. Umísťovat videa na vlastní web je náročné, zejména pak na prostor v rámci webhostingu. Tyto portály nabízejí efektivní řešení s možností odeslání odkazu na snímek přátelům a známým.

16. 8. 2006

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...