Úvod > Články > Porovnejte si celkové poplatky za ADSL

Porovnejte si celkové poplatky za ADSL

Drtivé většině potenciálních klientů pro ADSL mohou poskytovatelé nabídnout služby pouze na základě velkoobchodní smlouvy Českého Telecomu. Ta dává poskytovatelům velmi malou možnost pro odlišení jejich nabídek. Zdálo by se tak, že všechny nabídky jsou srovnatelné jak v technických parametrech, tak i v cenách. Podívejme se, zda je tomu tak i ve skutečnosti.

Nepříznivý poměr mezi průměrnou úrovní platu a cenou ADSL stále vede k tomu, že většina domácích uživatelů vybírá nabídky podle výše cen. Do ceny však nelze zahrnovat pouze měsíční poplatky za využívání služby, ale nesmí se zapomenout i na jednorázové poplatky spojené s aktivací služby a na cenu koncového zařízení. V následujících tabulce je srovnání cenové úrovně nejlevnějších služeb nejvýznamnějších poskytovatelů. V posledních dvou sloupcích jsou údaje o celkových platbách klientů při trvání smlouvy 1 a 3 roky.


Ceny v tabulce jsou uvedeny včetně DPH, protože dnes již většina zákazníků využívá ADSL v domácnostech, které nemohou DPH od ceny odečíst. Do celkových nákladů není započítávána cena za instalaci, protože tu si většina zákazníků provádí sama. Jednorázové poplatky za modem vycházejí z nabídky nejlevnějšího modemu poskytovatele. Žádný z poskytovatelů však uživatele ve výběru koncových zařízení neomezuje, a tak má-li poskytovatel pro uživatele příliš drahý modem, může si zákazník pořizovací cenu ADSL snížit tím, že si koupí například méně kvalitní levnější modem sám. Při posuzování nabídek je nutné také posuzovat minimální dobu, na kterou je smlouva uzavírána. Obecně platí, že u akčních nabídek (nejčastěji aktivace zdarma nebo modem zdarma) se uživatelé zavazují vždy na delší dobu než 3 měsíce.

Při porovnání nejnižších cen vychází velmi zajímavě nabídka Českých Radiokomunikací, kde zákazníci nemusí platit za aktivaci ani za modem. V prvním roce tak zákazníci zaplatí, například ve srovnání s obdobnou nabídkou SkyNetu, téměř o třetinu méně. Minimální doba trvání smlouvy je u Českých Radiokomunikací vcelku přijatelných 6 měsíců.

Podobná tabulka vytvořená před 1,5 rokem, kdy nabídky ADSL na českém trhu začínaly, by obsahovala téměř dvojnásobné ceny. Mohlo by se tak zdát, že nemá smysl sledovat celkové poplatky za delší dobu odvozené z dnešních cen, protože ceny budou patrně dále klesat. Předpoklad je vcelku oprávněný, ale opakování poklesu cen na polovinu již očekávat nelze. Při rozhodování podle cenových úrovní přesto doporučujeme dávat větší váhu poplatkům zaplacených v prvním roce. Podrobnější informace o jednotlivých nabídkách ADSL připojení získáte v sekci Nabídky připojení na našem serveru.

Určitě ne všichni zájemci chtějí vybírat nabídku pouze podle ceny. Technické parametry jednotlivých ADSL příliš odlišné nejsou, ale určité vodítko lze získat například z výsledků průměrných rychlostí ADSLzveřejňovaných každý měsíc na našem serveru. Větší odlišení slibuje nejnovější nabídka operátorům od společnosti Telenor Networks, která nabízí přístup k DSL službám na principu přístupu k datovému toku (bitstream access). Tato služba operátorům umožní nabídku vlastních služeb s nastavením rychlostí a agregačních poměrů. Rozhodně však tato nabídka nepřinese snížení cenové úrovně nejlevnějších ADSL přípojek. Důvodem jsou velmi vysoké poplatky, které požaduje Český Telecom za pronájem účastnického vedení. Dá se předpokládat, že nejnižší cena DSL služeb v síti Telenor Networks nebude pod úrovní 1000 Kč za měsíc. Zvláště pro mnoho firemních zákazníků však takové řešení přinese podstatné úspory ve srovnání se stávajícím typem připojení při zachování nebo dokonce zlepšení kvality služby.  Síť Telenor Networks je již dnes přístupná v širším centru Prahy a do konce roku síť pokryje i Brno, Ostravu, Plzeň, Hradec Králové a Pardubice.

Podle našich poznatků je při výběru vhodné DSL služby podstatná důvěra potenciálních zákazníků ve značku poskytovatele. Tato důvěra se přirozeně zvyšuje tržním podílem poskytovatele, protože zájemci o DSL služby tak mohou snadno získat poznatky o službě od svých známých. S důvěrou ve značku souvisí zejména výše prostředků, které jsou společnosti ochotny věnovat na marketing.

22. 9. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...