Úvod > Články > Léto bez FUP

Léto bez FUP

Služby Internet Expres s datovým limitem pro FUP nebyly zpomalovány po překročení limitu ani v červenci. Důvodem dočasného vypnutí FUP byl upgrade technologických prvků sítě Telefóniky O2 (TO2), které právě funkcionalitu FUP zajišťují.

V červenci dochází vždy k poklesu zájmu o internet. Trend nezměnila ani stále opakovaná reklama s Janem Krausem o Češích, kteří namísto dovolené zůstali doma u internetu. 52 572 vyhodnocených měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz (tj. těch, kde uživatelé zadali po naměření rychlosti korektně poskytovatele a typ služby) je však stále dostatečným počtem pro zveřejnění podrobných dat o rychlostech českého internetu.

Pevné sítě

Průměrné rychlosti v DSL sítích se ustálily výrazně nad hranicí 1 Mbit/s. Nynější rychlosti DSL služeb v ČR odpovídají více než dvojnásobku stavu před rokem. U kabelového internetu od UPC došlo třetí měsíc za sebou ke slušnému nárůstu. Populární služba od UPC Chello easy s nominální rychlostí 1 Mbit/s  dosahuje průměrných rychlostí 820 kbit/s.




ADSL v síti TO2 (Českého Telecomu)

Již druhý měsíc nebyla uplatňována FUP u nejvíce rozšířených služeb internetového připojení v ČR, které poskytuje TO2 pod obchodním názvem Internet Expres. Prokazuje to porovnání grafů dosahovaných rychlostí služby Internet Expres Impuls v červenci, červnu a květnu letošního roku.

 
Vypnutí FUP potvrdil i mluvčí TO2 Martin Žabka, který ve vyjádření pro DSL.cz mimo jiné uvedl: „Dočasné vypnutí FUP představovalo krátkodobou akci související s výše zmiňovaným upgradem technologických prvků v síti.“ Zákazníkům služeb Internet Expres nyní překračování limitů nedoporučuji, protože z uvedeného vyjádření je velmi pravděpodobné, že FUP je u služeb Internet Expres znovu zapnuta.

Následující tabulka průměrných rychlostí ADSL v síti TO2 s agregací 1:50 znovu ukazuje minimální rozdíl skutečně dosahovaných rychlostí u ADSL 3072 kbit/s a 4096 kbit/s. U společností, které nabízejí obě služby se stejným datovým limitem (např. VOLNÝ, Tiscali), se tak nejspíše nevyplatí kupovat o trochu rychlejší, ale o více než polovinu dražší službu. Je škoda, že druhý největší poskytovatel ADSL služeb společnost GTS Novera rychlost 3 Mbit/s již nenabízí.



ADSL přes LLU

V oblasti ADSL na principu pronájmu místní smyčky jsou trvalým leaderem Radiokomunikace nejen svým produktem Bluetone Premium, ale i slušným pokrytím. Dnes DSL v síti Radiokomunikací nepokrývá pouze největší města, ale je dostupné i v některých obcích s velikostí okolo 20 000 obyvatel (např. Strakonice, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm).



Mobilní sítě

Díky nízkému zatížení sítě dosahovali stejně jako  v červenci minulého roku rekordních rychlostí uživatelé vysokorychlostního internetu TO2 (Eurotelu) v síti CDMA. Zatímco ještě v březnu letošního roku byly průměrné rychlosti na úrovni 264 kbit/s, v červenci to bylo 366 kbit/s. Vývoj dosahovaných rychlostí v jednotlivých měsících od počátku roku 2005 ukazuje následující graf.




V červenci byla poprvé naměřena srovnatelná rychlost UMTS v sítích TO2 (Eurotelu) a T-Mobile.



WiFi


Poslední tabulkou jsou rychlosti 18 WiFi sítí, které dosáhly nejvyššího počtu měření.



V červenci bylo na DSL.cz celkem 18 920 vyhodnocených měření rychlostí, u kterých byl při ukládání výsledku zvolen typ připojení WiFi (2,4 GHz, 5 GHz).
 

7. 8. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...