Úvod > Články > Broadbandová válka v Británii

Broadbandová válka v Británii

Do už tak bohaté nabídky broadbandového připojení se ve Velké Británii připojil také satelitní poskytovatel BSkyB, a jelikož připojení nabízí zadarmo, cenová válka je na spadnutí.

V nové nabídce

získají současní zákazníci 2 Mb zdarma a firma si slibuje, že novou službu využije nejméně 30 procent současných 8 miliónů zákazníků. Noví zákazníci zaplatí mezi 5 a 17 librami. V Británii zatím na broadbandovém trhu kralují firmy BT, AOL a NTL, které nabízejí celou paletu služeb, jejichž cena závisí na rychlosti přenosu a v případě BT také na množsví přenesených dat.

Porovnání nabídky a cen

je ale velice složité, neboť ve většině případů existují nejrůznější slevy (např. první měsíce nebo délka smlouvy) a příplatky (náklady na připojení, víkendové a noční tarify, pronájem linek atd.). Jiné firmy zase internetové připojení finančně dotují, příkladem může být mobilní operátor Orange.

Firmu BSkyB vlastní

z 38 procent společnost News Corporation známého magnáta Ruperta Murdocha a firma hodlá zvýšit své postavení na britském broadbandovém trhu ještě dalším krokem – snaží se zakoupit britskou broadbandovou pobočku AOL, čímž by získala 2 milióny internetových zákazníků.

Nová nabídka skutečně nabízí

broadband zdarma, zákazník bude platit pouze instalaci a poplatky za připojení, celková částka by měla být maximálně 50 liber. Broadbandová síť zatím pokrývá pouze 28 procent britských domácností, firma ale slibuje, že do konce tohoto roku pokryje nejméně 70 procent domácností. Firma hodlá během příštích tří let investovat do rozvoje broadbandového připojení nejméně 400 miliónů liber a věří, že od roku 2010 bude její broadbandová pobočka výdělečná. Do oblasti broadbandového připojení se BSkyB dostala po loňském zakoupení firmy Easynet. Firma navíc očividně plánovala dopředu, nový box Sky+ určený pro HDTV má rozhraní pro broadbandové připojení, které bude v budoucnosti používáno pro internetové přenášení video-on-demand.

Otázkou zůstává,

co si můžeme představit pod pojmem zdarma. Když nepočítáme instalační poplatky, další nutností je mít satelitní televizi od BSkyB, což znamená dalších 17 liber měsíčně. Bezdrátový router dostanou zákazníci zdarma. Služba bude klasické připojení typu ADSL s rychlostí nejméně 2 Mbit/s, pokud někdo zatouží po větší rychlosti přenosu dat (firma nabízí také variantu 16 Mbit/s), bude si muset připlatit 10 liber měsíčně. Firma ale slibuje, že by se brzy měla rychlost neplaceného připojení zvýšit nejméně na 8 Mbit/s.

Konkurenční společnosti

Carphone Warehouse nabízí připojení 8 Mbit/s ADSL kombinované s neomezeným telefonováním za 20 liber měsíčně. Broadbandové připojení bylo k existující nabídce telefonní služby skutečně připojeno zdarma, nicméně agentura kontrolující britské reklamy z počátku zakázala používat výraz „zdarma“, neboť se jedná o integrovanou službu. Carphone Warehouse čiperně zareagovala a dnes nabízí broadband zdarma všem, kteří od ní kupují telefonní spojení. S myšlenkou broadbandu zdarma přichází i firma Orange, opět se jedná o zákazníky, kteří jsou připojení na firemní síť mobilních telefonů.

Stranou nechtějí být

ani ostatní firmy, které sází na to, že pro zákazníky bude nejjednoduší kupovat si všechny služby od jedné firmy. Pokud si tedy zákazníci vyberou co nejvíce z nabídky broadbandu, mobilního a pevného telefonu a digitální televize, zaplatí méně. Řada analytiků ale varuje, neboť zatím očividně neexistuje žádný doklad o tom, že by britští zákazníci k něčemu podobnému inklinovali.

Jiné firmy,

např. Vodafone a T-Mobile, zase investovaly do sítí 3G a plánují nabídku mobilního broadbandu o stejné rychlosti jako současné pevné linky. BT a NTL zase sázejí na své digitální TV boxy, které umožní bezdrátové připojení k broadbandu jak pro televizi, tak pro PC.

31. 7. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.