Úvod > Články > TV Noe – kdo bojuje, vítězí!

TV Noe – kdo bojuje, vítězí!

O přidělování DVB-T licencí jsme již několik článků psali. Regulérnost tohoto procesu není jednoznačná a byly společnosti, které na tento proces doslova doplatily. TV Noe přináší nový formát, nejen co se týče obsahu, ale také technologie vysílání.

Profil TV Noe

TV Noe je název nekomerční neziskové televize. Držitelem licence pro její vysílání je společnost TELEPACE s.r.o. Této společnosti předchází třináctiletá činnost několika společností, činnost širokého záběru spojená s dětmi, s mladými lidmi, se seniory, ale zejména „vždy s kamerou“. Televizní stanice se zaměřuje především na křesťanskou a biblickou tématiku. Obsah je pro naše účely podružný, neboť nás zajímají informace o technickém zázemí televize a systému vysílání. Stanice je také úzce spojena s rádiem Proglas. Sídlo a vysílací zázemí TV Noe je umístěno v centru Ostravy.

Důležité je nevzdávat se

Rada pro televizní a rozhlasové vysílání (dále jen RPTRV) před nedávnem rozdělila licence pro celoplošné vysílání v pásmu DVB-T. TV Noe se do tohoto tendru přihlásila, ale byly vybrány jiné stanice. Můžeme diskutovat o systému a výběru hodnotící komise, faktem zůstává, že dle informací na serveru Parabola podalo zhruba 12 uchazečů o licence v pásmu DVB-T žalobu na regulérnost tendru. Jak vidno z předchozích rozhodnutí soudu v oblasti RPTRV, může celá situace vyústit v tendr nový. Televize TV Noe ale nevzdala svůj boj a přistoupila k celé věci pozitivně. Dokud nevysílají televize, které vyhrály zmíněný tendr v pásmu DVB-T, může tato TV vysílat.

Na digitálních přijímačích ji tedy „naladíte“ zejména v Praze. Kromě toho byla TV Noe vydána licence na vysílání přes satelit. O licenci v systému DVB-S bylo požádáno v polovině prosince 2005 a rada rozhodla o udělení licence k vysílání prostřednictvím družice v lednu 2006. Právní moci nabyla licence 10. 2. 2006. Vysílání tedy začalo pět měsíců od podání žádosti o licenci a tři měsíce od jejího nabytí. Vysílání je tedy možné zachytit bez problému po celé Evropě. Dále se dostala TV Noe do nabídek nejrůznějších regionálních kabelových televizí – a nově, jako v podstatě první z českých televizí, nabízí vysílání přes internet. Bližší podrobnosti, možnosti streamu, technické údaje i program vysílání naleznete na jejích webových stránkách.

TV Noe prosazuje digitální satelity

V naší zemi je současně zhruba 170 000 majitelů DVB-S přijímačů (květen 2006). Jejich nákup a prodej podporuje TV Noe i rádio Proglas několika způsoby: poskytováním informací, podporou nákupů u smluvních partnerů (pro členy Klubu přátel za zvýhodněných podmínek) a doporučováním místních radiotelevizních služeb. Souprava pro příjem nekódovaných (označuje se FTA) TV a rádiových programů vyjde dnes zhruba na tři tisíce korun včetně práce.

Výhodou je jednorázová investice následovaná příjmem zdarma. Nevýhodou je pro většinu lidí potřeba odborné montáže parabolické antény. Další nevýhodou je, že družic je mnoho a ty jsou situovány na mnoha pozicích. Tyto družice vysílají programy nezakódované i zakódované, takže příjem několika dobrých programů se může velmi prodražit o dekódovací kartu, rotátor a další příslušenství. Satelitní příjem je v současnosti vůbec nejkvalitnější.

Závěrem

Jak vidno, i nepřízeň úřadů, a v tomto konkrétním případě zejména RPTRV, nemusí být konečnou stanicí. Tak jako všude jinde, i zde platí, že kdo hledá cesty, ten je najde. Nehledě na skutečnost, že v budoucnu se budou více rozšiřovat internetové a mobilní systémy vysílání (IPTV či DVB-H).

4. 7. 2006

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...