Úvod > Články > Seznam otevřel půjčovnu filmů na bázi VOD

Seznam otevřel půjčovnu filmů na bázi VOD

Internetový portál Seznam, který je u mnoha uživatelů internetu zapsán jako vyhledávač, katalog firem a poskytovatel e-mailových a zpravodajských služeb, zahájil provoz nového projektu internetové videopůjčovny, čímž dále rozšířil portfolio svých služeb.

Společnost Seznam asi netřeba dlouze představovat. Všechny její hlavní aktivity jsou směřovány na běžného, řekněme až domácího uživatele počítače s internetem. Základ tvoří vyhledávač a katalog firem, v poslední době také často diskutovaný 2GB e-mail a pak několik zpravodajských služeb, chatovací a seznamovací portály a v neposlední řadě internetové bazary automobilů, bytů apod. K těmto službám nově přibyla i internetová videopůjčovna fungující na bázi VOD (Video On Demand – Video na vyžádání).

Jak služba funguje a jakou má nabídku filmových titulů?

Služba funguje na této webové adrese a opět disponuje velice hezkým rozhraním, které je podobné službám známého vyhledávače Google. Zde vzniká prostor pro diskusi, my se ale od designu přeneseme k funkcionalitě služby. Obsah je zatím skromný, Seznam tuto službu spustil teprve nedávno, takže počet filmů se pohybuje v řádech desítek. U každého titulu je podrobný popis a přebal, tak jak jej známe z VHS nebo DVD. Ke stáhnutí filmu do počítače musíte splnit několik podmínek. Jednak musíte mít na Seznamu uživatelské konto (kupříkladu e-mail), zaplatit film lze pouze pomocí Seznam peněženky a aktivačních kódů (ze soutěží apod.) a stahovat lze jen pomocí specializovaných aplikací.

Jak vidno, Seznam touto cestou tlačí vpřed hned několik dalších služeb a je téměř jisté, že se podobnému nátlaku neubrání ani „na druhé straně barikády“ a bude u svých dalších služeb razantně reklamně prosazovat tuto novou půjčovnu. Kvalita snímků není nejhorší, filmy lze pohodlně sledovat i v režimu fullscreen, pokud ovšem na monitoru nemáte nastaveno obrovské rozlišení. V této fázi jde spíše o finální testovací verzi, nelze tedy předpokládat razantní zvyšování nabídky filmů. V budoucnu Seznam přislíbil doplňování zhruba 4 filmů týdně.

Minimální konfigurace, parametry videa, licenční a cenová politika

Minimální konfigurace vašeho PC pro přehrávání filmů je: Microsoft Windows (nejlépe ve verzi XP), procesor 1 GHz, paměť 256 MB, volné místo na disku 1 GB, grafická karta s pamětí alespoň 16MB, internetový prohlížeč Microsoft Internet Explorer 6.0 s povolením JavaScript a ActiveX a multimediální přehrávač Windows Media Player verze 9 a vyšší. Stáhnuté snímky mají pak tyto parametry:  šířka pásma – 768 kbit/s, rozlišení – 704 x 400 px,

frekvence snímků – 25 VBR, režim – 700 kbit/s, video kodek – WMV V9 a audio kodek – 64 kbit/s WMA 9.

Licence, kterou Seznam k distribuci filmů internetovou cestou využívá, funguje tak, že z jednoho PC lze sledovat stažený film i opakovaně, ale pouze po dobu 24 hodin následujících od samotného stažení a zaplacení snímku. Seznam tvrdí, že jde o lepší ochranu autorských práv, než je tomu v případě DVD. Cenová politika je jednoznačná. Za jeden snímek „vypůjčený“ na 24 hodin zaplatíte v rozmezí 45 a 50 Kč. Velikost jednoho filmu je okolo 650 – 800 MB, takže stáhnutí na dostatečně rychlém připojení není velkou překážkou.

Má projekt smysl?

To se patrně ukáže během několika měsíců, ale v rychlý konec tohoto projektu nevěřím. Už jen v rámci dotace od Ministerstva informatiky. O těchto dotacích jsme vás v minulosti informovali v tomto článku. Tento projekt dostal dotaci největší – tedy 25 milionů korun. Kdo z vás by stejný projekt nezahájil, kdyby měl takovýto nevratný základní kapitál? Asi jen málokdo. Český Telecom provozuje obdobnou půjčovnu nazvanou StarZone, ale ta je určena jen jeho zákazníkům s širokopásmovým připojením.

Další otazníky vznikají v praktické využitelnosti projektu. Řada z nás je připojena přes ADSL s FUP omezením – máte-li již vyčerpán limit, pak je služba pro vás nepoužitelná. Stejně tak se může stát, že po zaplacení filmu dojde při jeho stahování k výpadku a havárii spojení. Pak je vniveč nejen 45 Kč za běžný film, ale také film samotný. Osobně dávám přednost DVD půjčovně, filmy jsou obvykle levnější, novější, mám je doma dříve, než bych stáhnul film z internetu, a v neposlední řadě se mi lépe dívá na film v televizi přes stolní DVD, než na obrazovku PC, u které nemám takové pohodlí. Ale je to věc názoru.

30. 6. 2006

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...