Úvod > Články > 1 GB na měsíc nestačí

1 GB na měsíc nestačí

Nejlevnější ADSL od Českého Telecomu s rychlostí 512 kbit/s má měsíční limit FUP 1 GB. Pro nežádoucí snížení rychlosti zhruba na úroveň dial-up připojení tedy stačí pár hodin sledování televize přes internet. Měření rychlostí na DSL.cz prokázala, že velkému množství zákazníků limit 1 GB na měsíc nestačí.

Pevné sítě

V současné době zákazníci všech pevných sítí stabilně dosahují v průměru vyšších rychlostí internetu než 1 Mbit/s. Ze sledovaných sítí dlouhodobě výrazně vyčnívá Karneval, jehož zákazníci dosahují v průměru rychlostí nad úrovní 2 Mbit/s. Rychlosti blížící se průměrné úrovni 5 Mbit/s dosahují dynamicky rostoucí přípojky po optice, kterým se budeme věnovat detailněji v některém z následujících měsíčních zhodnocení naměřených rychlostí na serveru DSL.cz.



Nejvyššího nárůstu průměrných rychlostí v květnu dosáhli zákazníci ADSL na principu LLU v síti GTS Novery (dříve Telenor Networks). Důvodem je navýšení rychlostí přípojek stávajících zákazníků, které probíhalo v průběhu dubna a května. Vývoj rychlostí ADSL v jednotlivých sítích za posledních 6 měsíců ukazuje následující graf.

 

ADSL v síti Českého Telecomu


Od tohoto měsíce dochází ke zpřehlednění tabulek rychlostí v ADSL síti Českého Telecomu vlivem vyřazení dnes již nepoužívaných rychlostí 128 kbit/s, 256 kbit/s a 1024 kbit/s. Z používaných rychlostí neuvádíme rychlosti přípojek s nominální hodnotou 768 kbit/s, jejichž skutečnou rychlost častěji měří pouze zákazníci Czech On Line.

Namísto původních Contactelu, Nextry a GTS Novery budou od tohoto měsíce uváděny pouze rychlosti služeb GTS Novery, protože čím dál větší část zákazníků původních společností Contactel a Nextra při záznamu výsledků měření na DSL.cz správně uvádí, že jejich poskytovatelem je GTS Novera, která obě společnosti koncem minulého roku zakoupila.



V tabulce je zajímavý paradox u ADSL od Českého Telecomu, kdy u přípojek 4096 kbit/s jsou dosahovány ve skutečnosti nižší rychlosti než u o třetinu levnějších přípojek 3072 kbit/s. Důvodem je, že majitelé nejrychlejších přípojek o nominální rychlosti 4096 kbit/s častěji překračují limit pro FUP, který u služby Internet Expres Maxi činí 20 GB za měsíc.

U nejlevnějších ADSL služeb s rychlostí 512 kbit/s má nejnižší naměřené rychlosti služba Internet Expres Impuls od Českého Telecomu. Důvodem je opět FUP. Služba Internet Expres Impuls 512 má v porovnání s ostatními nabídkami na trhu velmi nízký limit pro přenesená data před uplatněním FUP ve výši 1 GB za měsíc. FUP je nyní u Českého Telecomu uplatňována podle objemu přenesených dat od začátku měsíce. Silný vliv FUP na celkové průměrné rychlosti tak potvrzuje následující graf.

 



ADSL přes LLU


V květnu jsme poprvé zaznamenali pokles dosahovaných rychlostí u všech služeb Bluetone Premium od Radiokomunikací. Pravděpodobným důvodem je pokračující nárůst počtu klientů, kdy dochází k postupnému zaplňování jednotlivých agregačních skupin. Nicméně jak je vidět z následující tabulky, rychlosti ADSL na principu LLU v síti Radiokomunikací jsou stále velmi slušné.



Mobilní sítě


Nejvyšších rychlostí v mobilních sítí dosahují zákazníci T-Mobile. Rozdíl oproti Eurotelu je nejvíce viditelný u služeb v síti GPRS/EDGE. V sítích UMTS (u T-Mobile s obchodním názvem Internet 4G) je T-Mobile zhruba o třetinu rychlejší.



Nejvyšší naměřené rychlosti v UMTS síti T-Mobile překračují hranici 1,8 Mbit/s.

WiFi

Jako tradičně na závěr se podíváme na naměřené rychlosti ve vybraných WiFi sítích.



O tom, že WiFi sítě znamenají velkou konkurenci pro poskytovatele ADSL i kabelového internetu svědčí naměřený počet měření rychlostí na serveru DSL.cz z WiFi sítí. Počet měření rychlostí z WiFi sítí zhruba odpovídá počtu měření rychlostí ADSL a kabelového internetu dohromady.
 

5. 6. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...