Úvod > Články > Webová neutralita nebo diskriminace některých serverů?

Webová neutralita nebo diskriminace některých serverů?

Ve Spojených státech se v posledních měsících neustále probírá otázka neutrality internetu. Některé firmy by rády zákon, díky němuž by některé stránky byly rychlejší.

Telekomunikační firmy jako Verizon nebo South Bell mohutně lobují za zablokování zákonů, které by z internetu znemožnily udělat dvoustupňový systém, ve kterém by webové stránky, jež si to mohou dovolit, byly rychlejší než ostatní.

V podstatě by se jednalo o obdobu kabelové televize, kde společnosti s potěšením nabízejí balíky programů, často připomínající přimíchání nahnilých pomerančů k normálním, a ber nebo neber. Že o polovinu programů nemá zákazník zájem – nevadí, jinou šanci nemá.

Firmy totiž chtějí účtovat těm webovým stránkám, které nabízejí obsah náročný na šířku pásma (filmy, televize, streaming video), vyšší poplatky než ostatním. Dnes tyto firmy poskytují hardware, především kabely, které přivádějí internet k zákazníkům, ale nemají žádné zisky z obsahu. To je nebaví a snaží se o to, aby získaly nějakou kompenzaci za udržování kabelových sítí v optimálním stavu.

Někteří zastánci zrušení webové neutrality poukazují na to, že existují zákazníci, kteří si za preferenční rychlost některých stránek rádi připlatí, stejně jako to dělají dnes, kdy si třeba připlatí za Fedex jen z důvodu, že zásilku doručí rychleji než mnohem levnější pošta.

Po technické stránce by se nejednalo o nic složitého, už dnes se využívají tzv. differentiated service routers, které dávají některým datům přednost, např. pouštějí přednostně streamové video před emailem. V případě zrušení neutrality webu by tyto routery prostě upřednostňovaly některé stránky.

Doplatil by na to samozřejmě zákazník, protože firmy jako Amazon nebo Google by tyto poplatky jednoduše přenesly na zákazníky, ať už ve formě vyšších cen nebo vyšších cen za reklamu. A to nemluvím o tom, že by prostě část obsahu internetu fungovala mnohem pomaleji než dnes.

Dalším problémem by byly problémy se schopností menších firem konkurovat, jednou z krás internetu je i skutečnost, že většina dnešních gigantů začínala někde na koleně v garážích.

Řada senátorů a kongresmanů se halasně nechala slyšet, že na názoru telekomunikačních gigantů něco je, politici si zřejmě přitom s příjemným pocitem na duši počítali, o kolik se rozrostlo konto jejich volební kampaně. Chvíli se dokonce zdálo, že je vše ztraceno.

Naštěstí se našli rozumní politici, a minulý pátek schválila komise House Judiciary Committee poměrem hlasů 20:13 návrh zákona, který by poskytovatelům určil, že musí striktně dodržovat neutralitu internetu. Pokud někoho zajímá, jak která z amerických politických stran hlasovala, tak pro zákon bylo všech čtrnáct demokratů včetně šesti republikánů, proti byli pouze republikáni.

Šéf mocné komise FCC Michael Copps k tomu dodal, že je projednávání této otázky v Kongresu v podstatě zbytečné, protože komise má dost nástrojů na to, aby neutralitu internetu zaručila.

30. 5. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...