Úvod > Články > Sprint nově – od multimediálních aplikací k DVR či videomailům

Sprint nově – od multimediálních aplikací k DVR či videomailům

Společnost Sprint se po fúzi s konkurenčním Nextelem rozhodla zaútočit v nové oblasti a ve spolupráci se čtyřmi kabelovými providery hodlá nabídnout kombinované služby hned v sedmi městech najednou.

Mezi spolupracující společnosti patří Time Warner Cable, Comcast, Cox Communications a Advance/Newhouse Communications. Pokud zákazníci projeví zájem, nabídka se rozšíří na všechna města, kde partneři nabízejí kabelové připojení. I tak je nabídka dostatečně široká a pokrývá oblast se 40 miliony zákazníků kabelové televize. Sprint novou nabídku zveřejnil koncem dubna na výstavě NCTA National Show v Atlantě. Hned po zveřejnění se několik dalších MSO nechalo slyšet, že by měly také zájem o spolupráci se Sprintem.

Samotná nabídka

se bude uskutečňovat postupně – nejdříve se bude jednat o relativně jednoduché multimediální aplikace, které nebudou vyžadovat použití nějaké nové technologie. Prvním krokem by měla být kombinace domácí a mobilní hlasové schránky, kontrola e-mailu přes mobil, telefonování mezi domácí linkou a mobilem zdarma, použití mobilu k programování domácích DVR, a zobrazení televizního programu na displeji mobilního telefonu.

Další kroky

by měly znamenat nabídku videomailů, unikátní videozáznamy, živou televizi na mobily a on-line hry. Posledním trumfem by pak mělo být přenášení hovorů mezi mobilní sítí a domácí sítí Wi-Fi pomocí nových mobilů, na kterých se zatím pouze pracuje a firmy termín jejich nasazení zatím nechtějí ani odhadovat. Viceprezident Comcastu Thomas Nigel tvrdí, že se nejedná o pouhou snahu kabelových operátorů nabízet služby mobilních sítí, ale o nabídku nové služby. Za mobilní služby by měl být odpovědný Sprint Nextel.

Podle Nigela by mělo jít o víc než o pouhou změnu nabídky současné trojice služeb (přenos dat, hlasu a obrazu po drátě) na čtveřici služeb (s přidáním mobilního telefonování). Kabeloví operátoři chtějí začlenit veškerou nabídku Sprintu, od mobilní sítě až po broadband a mobilní video) se současnou nabídkou kabelových providerů. Přenosné periférie by tak měly získat komplexní schopnost ovládání všech typů médií.

V boji o konvergenci bezdrátových služeb to vře. Telefonní společnosti chtějí zasáhnout do nabídky přenosu videozáznamu a bezdrátového broadbandu, MSO chtějí proniknout k mobilním sítím. Jedním z náznaků je i nedávný podpis smlouvy mezi TiVo a Verizon Wireless, podle které bude od léta možné programovat DVR zařízení TiVo z mobilních telefonů firmy Verizon. Novou službu již TiVo propaguje pod jménem TiVo Mobile, Verizon zase pod názvem Get It Now.

Analýza zájmu zákazníků

naznačuje, že pokud by kabeloví operátoři nabídli své služby levněji, 67 procent dotázaných by mělo zájem k nim přejít. Navíc nadpoloviční většina lidí má pocit, že kabeloví provideři budou schopni nabídnout některé dodatečné služby, které mobilní operátoři nemají. Největší zájem je o možnost čtení e-mailu na mobilním telefonu. O možnost sledovat televizi na mobilu má zájem 33 procent dotázaných, 28 procent pak má zájem o internet na mobilu.

17. 5. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...