Úvod > Články > Městské sítě jsou levnější

Městské sítě jsou levnější

Ať se to americkým zákonodárcům, a hlavně velkým telefonním společnostem líbí nebo ne, městské sítě se objevují stále častěji. A není divu, jejich zřízení i provoz je levnější, než jsou velké společnosti schopné nebo ochotné nabídnout.

Hodně se mluví o Philadelphii,

kde se na síti pracuje, a také o San Francisku, kde o vybudování bojuje celá skupina firem vedená Googlem a EarthLinks. Menší města pak méně mluví, ale více na věci pracují. Primátem se může chlubit St. Cloud, předměstí floridského Orlanda, kde v polovině dubna spustili celoměstskou síť pokrývající 15 čtverečních mil a nabízející všem 28 000 obyvatelům bezdrátový Wi-Fi přístup k internetu. Podle radních města jsou tak ve Spojených státech první. A hned plánují dál, do deseti let chtějí systém rozšířit na 24 čtverečních mil a pokrýt 74 000 obyvatel. Celá síť je v podstatě gigantickým městským intranetem.

Město již počítá úspory,

pro své úředníky zruší drahé pronájmy spojení T1 a mobilní telefony a přejde na mobily s VoIP. Odpadnou i náklady s účtováním a vybíráním poplatků, které ve Spojených státech běžně pokryjí třetinu zisku. Náklady na zavedení sítě nazvané Cyber Spot dosáhly 2,6 milionů dolarů, roční provoz bude stát kolem 400 000 dolarů. O úspoře mluví i další města, Philadelphia již dnes mluví o předpokládané úspoře 2 milionů dolarů.

Často zmiňovaná Philadelphie

nebude mít zcela totéž, síť sice bude levnější a pro chudé ještě navíc dotovaná, přístup ale bude placený. V současné době funguje systém MetroFi, pokrývající 35 čtverečních mil v oblasti jižního San Francisca. Podobná síť funguje v centru města Portsmouth, kde se k ní připojuje asi 1 400 lidí. V Portsmouthu začali skromně, první nabídka v roce 2003 umožnila pouze připojení v oblasti necelých 200 metrů kolem centrálního náměstí Market Square, a navíc pouze od června do října. Potřebný hardware nabídla společnost eCoast Technology zdarma. Počet zájemců i dosah se každým rokem zvyšoval a dnes město uvažuje o vybudování celoměstské sítě.

Téměř celé arizonské město Tempe

od listopadu minulého roku pokrývá síť WAZTempe, kterou s využitím technologie firmy Strix Systems vybudovala a kontroluje společnost NeoReach Wireless, pobočka broadbandového providera MobilePro Corp. Poměrně málo rozsáhlé sítě fungují také v kalifornských městečkách Santa Clara a Cupertino.

Velká města

Vedle San Francisca, které se snaží síť rozšířit po celém městě, dokončila přípravný projekt i Peoria. Tam se náklady odhadují mezi 3,5 až 5 miliony dolarů, které město nemá, takže pravděpodobně dojde k nějaké kombinaci investic z městské kasy a soukromé firmy. Poněkud jinak na to jdou v Detroitu, kde do sítě odmítají investovat peníze z městské kasy, takže se na předpokládaných nákladech kolem 100 miliónů dolarů bude podílet firma Cisco. O městské síti uvažuje i oregonský Portland, Milwaukee slibuje pokusnou síť v centru města zavést ještě letos v létě.

Zcela jinak k tomu přistupuje New York, tam se zatím mluví pouze o pokusném provozu sítě určené pro policii a hasiče a předběžně mluví o využití optických kabelů, které město vlastní, i k broadbandovému připojení.

3. 5. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...