Úvod > Články > Mobilní TV letos nastoupí

Mobilní TV letos nastoupí

Mobilní televize je hitem letošního roku, o čemž přesvědčuje řada pilotních projektů a předváděček třeba na CeBIT. Do masové služby má ještě daleko, ale letos se již může leccos rozhodnout: konkurenčních technologií je hodně a každý provozovatel sází na něco jiného.

Když Evropa, tak především Německo

Evropské snahy mobilní TV se zaměřují hlavně na Německo, kvůli zájmu o přenosy z fotbalových zápasů. Jak bylo řečeno již dříve (viz související články níže), chystá se zde spuštění T-DMB (Terrestrial - Digital Mobile Broadcasting), jedné z řady technologií uvažovaných pro realizaci televizního vysílání na mobilní koncová zařízení, vedle firemní americké technologie MediaFLO společnosti Qualcomm (v obou případech se jedná o technologie založené na DAB), DVB-H (Digital Video Broadcast-Handheld) či MBMS (Multimedia Broadcast Multicast Service) v mobilních sítích 3G (viz článek Mobilní vysílání typu multicast). Kromě posledně jmenovaného řešení se služba realizuje po samostatných, nových digitálních sítích, nikoli prostřednictvím stávajících mobilních sítí.

Původem korejské DMB by se mělo v zemi testovat na jaře a komerční nasazení služby se očekává v červnu v osmi německých městech (nejprve v Berlíně, Mnichově, Kolíně nad Rýnem a Stuttgartu) před finálovými zápasy Světového poháru ve fotbale. Do DMB se pouští v pořadí třetí největší mobilní provozovatel v Německu, společnost Debitel.

Koncová zařízení budou dodávat jihokorejští výrobci: LG a Samsung. LG chystá na květen první telefon slučitelný se službami GSM (2G)/ GPRS (2,5G)/ UMTS (WCDMA). Model LG-V9000 bude mít 2,2 palcovou LCD obrazovku a umožňí sledování vysílání v délce až tří hodin. Pro vysoké rozlišení slouží Mobile XD Engine. Telefon se předvedl již na CeBITu.

Domácí versus hosté: DVB-H versus DMB

Původem cizí technologie DMB (dnes již přijata v podobě normy ETSI) se v Evropě testuje také v Itálii a Francii. Po DMB vážně pokukuje francouzský Bouygues Telecom. Konkurenceschopnost vůči domácímu evropskému řešení v podobě DVB-H se má ukázat v nejbližších měsících, protože DVB-H se zkouší ve dvacítce pilotních projektů.

Finsko je příkladem země, která se vrhla na budování sítí pro DVB-H, protože primárním výrobcem příslušných koncových zařízení je domácí Nokia (první model N92 stál na konci loňského roku 600 eur). Regulátor již uvolnil pásmo 470-850 MHz pro DVB-H, což by mělo stačit pro 55 kanálů. Komerční spuštění služby se očekává ještě letos. Podobné ambice má také italský TIM.

Uvolnění spektra posunulo Finsko dopředu, protože právě nedostatek spektra nejzajímavějších velmi vysokých kmitočtů omezuje provozovatele v ostatních evropských zemích (viz též článek Evropa potřebuje spektrum pro mobilní TV). Panevropské „spektrální“ řešení ale nelze očekávat před rokem 2008.

Obrázek: Předpokládaný vývoj nasazování DVB-H v Evropě

V Německu se ale DVB-H také pilně zkouší a sází na něj nikdo menší než Vodafone. Ten na březnovém CeBITu předvedl živá vysílání kanálů jako MTV, Eurosport, Viva, Nickelodeon, Das Vierte a dvou kanálů placené televize. Infrastruktura sítě DVB-H je založena na technologii od Siemense a telefony jsou od Motoroly.

Mobilní TV v mobilních sítích

Pro rozvoj video služeb a televizního vysílání v mobilních sítích 3G lze přepokládat několik scénářů, jak naznačuje společnost Analysys (viz obrázek). Nicméně současné sítě 3G nejsou připraveny na služby typu broadcast/multicast, a tak ve formě posílání stejných videotoků na dvoubodových spojů mohou podporovat pouze omezený počet uživatelů současně.

Zájem i za velkou louží

V USA nastupuje mobilní TV a video sice pomalu, ale jistě. Podle průzkumu společnosti Telephia je v USA sleduje TV nebo si přehrává video na svých mobilních zařízeních zhruba 3 milióny bezdrátových uživatelů, zejména mladší mužská populace. Průzkum se odehrával na konci loňského roku. V číslech penetrace se tato služba pohybuje jen na 1,5 % (viz tabulka), ale nejmladší generace mezi 18-24 lety věku si mobilní TV oblíbila více, o čemž vypovídá 3,3 % penetrace na konci 2005 (dvojnásobná v porovnání s počátkem roku). U těchto moderních mobilních služeb se vyplatí provádět podrobný demografický průzkum zájmu – podle věku i pohlaví, aby bylo možné obsah dobře zacílit.

Tabulka: Penetrace mobilní TV/videa v USA – vývoj v čtvrtletích roku 2005

Demografický segment

Q1 2005

Q2 2005

Q3 2005

Q4 2005

 

všichni uživatelé

1,4 %

1,4 %

1,4 %

1,5 %

mladí uživatelé

1,8 %

2,9 %

2,9 %

3,3 %

uživatelé - muži

2,2 %

1,9 %

1,7 %

1,8 %

uživatelé - ženy

1,1 %

1,0 %

1,2 %

1,2 %

zdroj: Telephia Mobile Applications Report

Uživatelé služeb V CAST a MobiTV utrácejí zhruba o 40 dolarů měsíčně víc ve srovnání s těmi, kteří video služby nepoužívají. V absolutních poplatcích to znamená celkem 94 dolarů měsíčně oproti 54 dolarům. Pro další rozvoj slibně vyhlížející služby je důležitá vhodná kombinace ceny, kvality, různorodosti obsahu a možností koncových zařízení pro zobrazení obsahu.

Služba mobilní TV v globálním pohledu

Podle předpovědí analytiků Strategy Analytics má globální trh s mobilními telefony podporujícími mobilní TV dosáhnout 120 milionů kusů do konce dekády. To by znamenalo, že každý desátý telefon by již měl TV vysílání podporovat, zatímco dnes je to jen 1 % prodávaných zařízení.

Podobně jako v „běžném“ TV vysílání či IPTV se i do mobilní TV prosazuje prvek interaktivity mezi divákem-uživatelem a poskytovatelem služby. Zájem o mobilní TV posílí doplňkové služby jako stahování hudby či možnosti živého hlasování a účasti v televizních soutěžích. Samozřejmostí pro uživatele pak bude elektronický program či inteligentní navigace.

Související články

·      Evropa potřebuje spektrum pro mobilní TV, DSL.cz, 7.3.2006

·      Mobilní vysílání typu multicast, DSL.cz, 21.2.2006

·      Mobilní TV – nové pohledy, DSL.cz, 2.11.2005

·      Mobilní TV (4): pilotní finský projekt, DSL.cz, 18.3.2005

·      Mobilní TV (3): asijská a americká podoba, DSL.cz, 9.3.2005

·      Mobilní TV (2): DVB-H, DSL.cz, 2.3.2005

·      Mobilní TV (1): boj technologií, DSL.cz, 25.2.2005

27. 3. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...