Úvod > Články > Svět kabelových modemů

Svět kabelových modemů

Trhu kabelových zařízení se daří, v CableLabs úspěšně pokračuje testování a certifikace nových produktů a DOCSIS 2.0 se začíná nasazovat.

Kabelové modemy a multimediální terminálové adaptéry na bázi DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) se v letošním roce prodávají rovnoměrně. Podle průzkumu společnosti Kinetic Strategies je objem trhu z druhého čtvrtletí stejný jako z prvního čtvrtletí: celkem 4,1 miliónů prodaných kusů. Integrované E-MTA (Embedded Multimedia Terminal Adapters) tvoří necelou desetinu trhu se zákaznickými zařízeními podle DOCSIS.

Největším dodavatelem je Motorola Broadband, která ovládá 42% trhu (1,72 miliónu prodaných koncových kabelových zařízení). Následují dvě společnosti, které drží dohromady čtvrtinu trhu: Ambit (555.403 kusů; 13,5%) a Terayon Communication Systems (498.000 kusů; 12,1%). Zbývající významní dodavatelé již nemají ani desetiprocentní podíl trhu: Thomson (365.000 kusů; 8,9%), Scientific-Atlanta (360.000 kusů; 8,8%) a ARRIS (129.984 kusů; 3,2%).

Další vlna testování v CableLabs

V souvislosti s nedávným článkem o nejnovější verzi DOCSIS 2.0 (DOCSIS a kabelové širokopásmové přípojky) jsou povzbudivé výsledky další vlny testování v CableLabs Inc.. Společnosti Motorola Inc. a Terayon Communication Systems Inc. obdržely certifikaci na nové kabelové modemy podle této nejnovější verze DOCSIS.

Kromě toho se v poslední vlně testování udělily certifikace podle specifikace PacketCable pro E-MTA od společností Ambit Microsystems Corp., Linksys/Cisco Systems Inc. a Scientific-Atlanta Inc.PacketCable je specifikace cílená na moderní širokopásmové služby včetně VoIP.

Specifikace původně ponechávala na výrobcích, jaké hlasové kodeky zvolí. Protože by však potenciálně docházelo k nežádoucím problémům se vzájemným propojením různých zařízení, prohlásila CableLabs Inc., že se budou používat úzkopásmové kodeky od Broadcom Corp. (BroadVoice16) a Global IP Sound (iLBC). Tyto kodeky jsou výkonnější než standardní G.711 a G.729. Revidovaná specifikace PacketCable požaduje, aby oba dva vybrané kodeky byly povinnou součástí mediálních bran a adaptérů E-MTA u zákazníků. Kodeky budou k dispozici od CableLabs Inc.  na základě bezplatné licence a systémy podle PacketCable je budou muset podporovat od dubna příštího roku.

Pro domácí sítě jsou určeny specifikace CableHome. V poslední vlně testování se certifikovala zařízení od D-Link Systems Inc. a Thomson Consumer Electronics podle CableHome 1.1.

DOCSIS 2.0 v kombinaci s bezdrátovým MMDS

Texaský provozovatel Sterling Cablese jako první pustil do implementace DOCSIS 2.0 pro pevnou bezdrátovou síť místo běžné hybridní sítě optika-koaxiál. Společnost již provozuje bezdrátový systém MMDS (Multichannel, Multipoint Distribution System) a chce doplnit DOCSIS 2.0 pro licenční pásma 2,5 GHz a 700 MHz. Využije k tomu zařízení od ARRIS (zakončovací systém CMTS a modem) a od VCOM Inc. (CMTS rozhraní pro základnovou stanici bezdrátového systému).

DOCSIS 2.0 umožní v bezdrátové síti MMDS poskytovat širokopásmové služby, protože díky modulaci se dosahuje vyšší šířky pásma pro větší vzdálenosti, což se využije zejména ve venkovských oblastech, kde jsou základnové stanice od sebe více vzdáleny. V pásmu 700 MHz se podaří dosah prodloužit až na 30 km.

Poznámka: MMDS jsou systémy starší generace pevných bezdrátových sítí. Pracují nejčastěji v pásmech 3,5 GHz a 2,5 GHz (v USA). V dosahu až do 30-50 km jsou schopny nabídnout rychlosti max stovky kbit/s až jednotky Mbit/s. Konkurenčním řešením první generace je LMDS (Local Multipoint Distribution Service), které nabízí vysoké rychlosti (až stovky Mbit/s) ve vyšším pásmu (typicky 26 GHz), v menším dosahu, ovšem za podstatně vyšší ceny než MMDS.

23. 8. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.