Úvod > Články > ADSL na bázi ČTc: Nabídky, rychlosti a ceny

ADSL na bázi ČTc: Nabídky, rychlosti a ceny

Tímto článkem zahajujeme malý seriál o přehledu poskytovatelů v rámci různých typů připojení. Dále přijdou na řadu ADSL přípojky na bázi LLU, kabelové televize, Wi-Fi případně stále žijící dial-up a mobilní data.

Na rozdíl od článku, kde jsme měřili rychlosti, zde se věnujeme i cenovým srovnáním, datovým limitům a podmínkám. V každé této oblasti se zaměříme na několik největších společností. U ADSL přípojek srovnáme nabídku těchto firem: Český Telecom, Volný, Tiscali, Contactel, České Radiokomunikace a Nextra. Jedná se o výběr těch nejvyužívanějších poskytovatelů, samozřejmě existují i další velké firmy, ale pro účel tohoto článku si vystačíme s výše jmenovanými. 

Systém hodnocení

O hodnocení nelze příliš diskutovat, nechceme určitého poskytovatele vyvyšovat jiného hanit, půjde spíše o přehled, ze kterého si každý uživatel odvodí, co je zhruba nejvýhodnější. Nabídky jsou velice podobné, ale přece se trochu liší. Navíc uvedeme pro každého poskytovatele zvýhodnění, které poskytuje při uzavření smlouvy. Větší rozdíly očekávejte u ADSL na bázi LLU, na tomto poli jsou nabídky rozmanitější, stejně tak v případě dalších technologií. U ADSL založeného na bázi ČTc můžeme zvolit rozdělení podle rychlosti připojení, což u některých jiných typů připojení nebude možné.

Rychlost 512/128

Tato rychlost je určena zejména k základnímu použití internetu, prohlížení webových stránek, k práci s e-mailem, apod. Velké datové toky by nebyly překážkou, nebýt datových limitů. Poslouchání rádia problém není, sledování televize také ne, internetová telefonie by také měla fungovat bez problémů, ale všechny uvedené služby naráží na datové limity nebo zpoplatnění dalších dat. 

Co se FUP týká, tam kde je napsáno slůvko „ne“ jsou další data zpoplatněna dle ceníku providera. Agregace všech služeb je 1:50, což vychází z velkoobchodní nabídky Českého Telecomu.

Rychlost 768/128

Tato rychlost je značně neobvyklá a nabízí ji pouze Volný a Bluetone. Datový limit je bohužel stejný jako u předchozí varianty. 

Rychlost 1024/256

Zajímavou alternativou je 1 Mbit, který ovšem nabízí pouze Nextra. Použití této rychlosti už umožňuje praktické neomezené využití internetových služeb. 

Rychlost 2048/256

Tato rychlost je první, kterou nabízejí svorně všichni provideři, každý ji ale nabízí v trochu jiném podání. Toto připojení by mělo vyhovovat i náročným uživatelům.

Rychlost 3072/256

Každá vyšší rychlost než jsou 2 Mbity umožňuje více než co jiného větší množství stažených dat za kratší čas. Na prohlížení webových stránek se vyšší rychlost příliš nepodepíše. Nextra tuto rychlost nenabízí. 

Rychlost 4096/512

 Tato rychlost je opět nabízena všemi providery a její využití spočívá zejména v oblasti většího stahování dat. 

Za úvazek v Praze dům

Nyní se budeme věnovat každé společnosti zvlášť a zmíníme zejména instalační poplatky a zvýhodnění, které vás čekají jako nové zákazníky. Také v rámci našeho webu můžete při objednání ADSL získat hodnotné dárky a výhody. 

Bluetone – Zřizovací poplatek není účtován, na nejnižší cenový program získáte slevu ve výši sto korun po dobu 12 měsíců. U ostatních, dražších variant, není účtován měsíční poplatek za první dva měsíce využívání služby. Modem je možno u tohoto providera zakoupit, ale za plnou cenu, není dotován. Další možností je pronájem zařízení.

Web: www.bluetone.cz

Contactel – U tohoto providera stojí zřízení 1Kč, ale pouze v případě, že se u něj uvážete smlouvou na dobu 12 měsíců (jinak 990 Kč). V nabídce je pouze samoinstalační sada s modemem, který není cenově nijak zvýhodněn.

Web: www.contactel.cz

Český Telecom – Zřizovací poplatek je u všech variant 1 Kč, v případě, že se providerovi zavážete na jeden rok. U vyšších tarifů navíc dostanete za stejnou sumu i první měsíc využívané služby. Modemů nabízí ČTc několik, ceny jsou poměrně solidní.

Web: www.internetexpress.cz

Nextra – Zde při stejném úvazku dostanete za symbolickou korunu jak modem, tak aktivaci služeb.

Web: www.nextra.cz

Volný – Hlavním tahákem tohoto providera je samoinstalační sada s modemem ASUS za jednu korunu při podpisu smlouvy na jeden rok.

Web: http://adsl.volny.cz

Tiscali – Poslední uvedený provider vám při podpisu smlouvy na jeden rok dostanete slevu na instalační poplatek – zaplatíte tedy pouhou jednu korunu. Výraznou slevu při tomto úvazku obdržíte také na ADSL modem.

Web: http://adsl.tiscali.cz

Závěrem

Pokud o ADSL uvažujete (byť o změně providera), projděte si důsledně jeho web, aby jste poté nebyli překvapeni některými podmínkami využívání služeb a cenami. Pořizujete-li  také ADSL modem, doporučujeme s ethernetovým rozhraním, s USB modemy bývá více problémů. V příštím díle se zaměříme na nabídku ADSL na bázi LLU a do článku zařadíme také připojení na bázi ČTc, kde nejsou účtována data (extreme verze).

9. 3. 2006

Autor: David Procházka

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...